Serviciul Roman de Informatii a inceput inscrierile atat pentru studiile universitare de licenta, cat si cele de masterat organizate de Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”. Inscrierile pentru ambele forme de educatie se desfasoara intre 9 ianuarie si 15 februarie 2012.
Facultatea de Informatii scoate la concurs doua specializari, „Psihologie-informatii” si „Studii de securitate si informatii„, iar examenele pentru aceasta forma de invatamant se vor desfasura intre 16 si 20 iulie. La specializarea „Psihologie-informatii” sunt scoase la concurs 12 locuri de baieti si trei de fete, iar la specializarea „Studii de securitate si informatii” sunt scoase la concurs sase locuri de baieti si trei de fete.
Cei care doresc sa participe la concursul de admitere trebuie sa indeplineasca, printre altele, urmatoarele conditii (lista completa o gasiti AICI): sa aiba varsta de pana in 23 de ani impliniti in 2012, cetatenie romana, domiciliul stabil in Romania, sa fie absolventi de liceu, sa fi avut mediile la purtare anuale minimum 08:00 si media minima la examenul de bacalaureat 07:00. Nota finala se calculeaza in felul urmator: medie bacalaureat 5%, punctaj obtinut la testul de inteligenta 40%, nota la prima proba scrisa 35% si nota la a doua proba scrisa 20%.
Masteratul care te face ofiter SRI
Tinerii care au terminat deja o facultate si vor sa ajunga ofiteri SRI se pot inscrie la studiile universitare de masterat in specializarile „Intelligence si securitate nationala” si „Analiza de Intelligence„.
„Candidatii declarati „Admis” vor fi incadrati in Serviciul Roman de Informatii, urmand ca prin cursurile mentionate sa dobandeasca in plan profesional competentele necesare exercitarii atributiilor de ofiteri de informatii operativi, respectiv ofiteri de informatii analisti„, se mentioneaza pe site-ul Serviciului Roman de Informatii.
Inscrierea candidatilor se desfasoara in perioada 9 ianuarie – 15 februarie, iar concursul de admintere se va desfasura pe 8 si 9 septembrie. Durata programului este de patru semestre.
La specializarea „Intelligence si securitate nationala” sunt scoase la concurs zece locuri (dintre care 8 pentru barbati si doua pentru femei), iar la specializarea „Analiza de Intelligence” sunt scoase la concurs tot zece locuri (dintre care 8 pentru barbati si doua pentru femei). Nota finala se va calcula in felul urmator: 20% proba pentru evaluarea nivelului de cunoastere a unei limbi straine, 40% proba pentru evaluarea nivelului de cultura generala si 40% punctajul obtinut de candidati la testul de inteligenta.
Pe intreaga desfasurare a programului, cursantii vor avea statut de angajati ai Serviciului Roman de Informatii, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din acesta.
De asemenea, SRI realizeaza si incadrari directe ale unor specialisti in domenii de interes pentru activitatea institutiei.
Cum angajeaza SIE
In ceea ce priveste Serviciului de Informatii Externe, incadrarile se fac doar in mod direct, neexistand cursuri universitare de licenta sau masterat. Oferta de angajarea SIE cuprinde patru domenii de activitate: operativ, analiza-sinteza, specialisti si paza.
Cei care isi doresc sa fie angajati operativi SIE trebuie sa fie absolventi cu licenta ai unor institutii de invatamant superior acreditate si varsta de maximum 35 de ani. Exprimarea fluenta intr-o limba de circulatie internationala este obligatorie, iar cunostintele de limbi straine rare reprezinta un avantaj. Disponibilitatea de a lucra in strainatate este obligatorie, iar timpul de lucru este flexibil.
In SIE se poate intra si fara diploma de licenta
Pentru domeniul analiza-sinteza, media de absolvire si rezultatele obtinute pe parcursul anilor de studiu reprezinta criterii de departajare. Pentru a ocupa un post in acest domeniu, candidatul trebuie sa aiba inteligenta de nivel superior, cunostinte foarte bune de cultura generala, capacitate de analiza, sinteza, elaborare si interpretare a informatiei, exprimare clara si concisa a ideilor. Necesitatea de perfectionare pe acest post impune interesul persoanei pentru dezvoltarea continua, precum si aptitudini de invatare si comunicare de nivel superior.
In ceea ce priveste specialistii SIE, recrutarea si selectia se realizeaza in functie de existenta unor posturi vacante in Serviciu si are la baza performantele universitare, licentele si acreditarile detinute, precum si experienta profesionala acumulata in domeniul de specialitate.
Pentru domeniul paza, candidatii trebuie sa aiba doar liceul terminat, varsta maxima de 30 de ani si o inaltime minima de 1,70 metri. Pentru a ocupa un post in acest domeniu, candidatii trebuie sa aiba memorie vizuala, o buna perceptie a spatiului si timpului, aptitudini de comunicare, capacitate de a evalua si lua decizii, viteza buna de reactie si minime abilitati tehnice. Disponibilitatea de a lucra in exterior este obligatorie.