Porcul din rasa Mangalita se mai numeste „porcul cu blana”, „porcul cu lana creata”, „porcul somon”, „uleiul de masline pe patru picioare” etc. Carnea lui este foarte gustoasa, este saraca in grasimi, contine multe vitamine iar profilul lipidelor este deosebit de benefic pentru sanatate.
Proprietatile carnii porcului mangalita i-au crescut faima printre romani, asa ca intr-un an de zile, cererea a crescut de trei ori. Putinii crescatori de Mangalita nu fac fata cererii, care a explodat inainte de Craciun. Atat carnea proaspata, cat si produsele de carmangerie sunt un deliciu culinar, insa costa chiar si de doua ori mai mult decat produsele obisnuite din carne de porc.
Reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Porci Mangalita sustin ca fermierii si-au dublat capacitatile fata de anul trecut, tocmai pentru ca cererea este in continua crestere.
In prezent, se estimeaza ca in tara mai exista circa 35.000 de exemplare din rasa Mangalita, cu variatiile sale – Mangalita cu burta alba, Mangalita cu par blond sau Mangalita roscat. In fermele din Maramures, numarul porcilor din aceasta rasa este estimat la 3.000 de exemplare. Numarul porcilor Mangalita din aceste ferme variaza de la doua exemplare la zeci (30-100 exemplare).
Sursa: agrointel.ro