Opinia Timisoarei

Vrei sa treci cu vaporasul prin ecluza de pe Canalul Bega, langa Timisoara? Da un telefon inainte, sa vina cineva sa deschida portile! Video

TIMISOARA. Este unul dintre cele mai spectaculoase proiecte de infrastructura facute in ultimii ani in Timis.
Nodul hidrotehnic de la Sanmihaiul Roman, pe canalul Bega, langa Timisoara, reabilitat cu bani europeni, a fost deja receptionat si deschide drumul calatoriilor pe apa pana in Serbia.

Ecluza a trecut inca din decembrie toate testele comisiei care s-a ocupat de verificari. Un vaporetto a venit de la Timisoara pe canal si a facut proba sistemelor constructiei hidrotehnice, iar totul a mers conform planului.

VIDEO: Ecluza Sanmihaiul Roman

Desi perfect functional, stavilarul de la Sanmihai nu poate fi folosit decat cu un anunt prealabil. Cu alte cuvinte, daca cineva ar vrea sa treaca cu un vaporas prin ecluza, trebuie sa dea un telefon inainte la Apele Banat pentru ca cineva sa vina si sa asigure manevrele de deschidere/inchidere. Aceasta intrucat, deocamdata nu e trafic pe canal care sa impuna angajarea de personal permanent.

S-a facut receptia in luna decembrie 2021 si ecluza este perfect functionala, e automatizata, am facut ecluzari. Si la receptie am trecut inclusiv cu un vaporetto. Din pacate, nu suntem inca organizati cu personal si trebuie sa fim anuntati dinainte, daca cineva vrea sa treaca, sa trimitem pe cineva sa faca manevrele de inchidere si deschidere porti„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Moisescu Ciocan, directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat.

Pentru a putea fi reluata navigatia si pentru amatori, mai trebuie realizata semnalizarea costiera pe sectorul cuprins intre Timisoara si frontiera de stat cu Republica Serbia.

Regia Autonoma Administratia Canalului Navigabil Bega Timis a facut prima incercare de a gasi o firma care sa instaleze mai multe faruri si indicatoare care sa semnalizeze pozitia senalului navigabil in raport cu malurile, aceste indicatoare servind drept puncte de reper pentru cei care vor conduce ambarcatiunile, pentru ca traficul naval sa se desfasoare in siguranta. Din pacate, la termenul limita din noiembrie, nu a fost depusa nicio oferta, astfel ca licitatia va fi reluata.

De partea de semnalizare se ocupa Autoritatea Canalului Navigabil, o institutie separata de Apele Romane. Din cate stiu, intr-adevar, la licitatia pentru semnalizarea pe canal nu s-a prezentat nimeni, dar aceasta va fi reluata anul asta, sunt prevazuti bani in buget„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Moisescu Ciocan, seful ABAB.

Punctul de Trecere Frontiera pe apa, gata in 2023

Cat priveste amenajarea Punctului de Trecere Frontiera pe apa, in locul in care Bega iese din tara, in zona Uivar, s-au facut primele demersuri.

Consiliul Judetean Timis a aprobat inca din iarna documentatia pentru aceasta investitie care se va ridica la aproape 9 milioane de lei cu TVA si a alocat si primii bani in bugetul din acest an, cu care vor incepe lucrari de infrastructura si de utilitati.

Anul acesta se va organiza o licitatie pentru extinderea retelei electrice pană la locul amplasarii punctului de trecere a frontierei. Pentru aceasta licitatie e prevazuta suma de un milion de lei. In momentul de fata, sursa de finantare este bugetul judetului, dar pe parcursul anului se urmaresc a fi identificate si alte linii de finantare. De asemenea, din bugetul judetului, se ia in calcul, pe parcursul anului, suplimentarea pentru lucrari de executie”, transmit reprezentantii CJ Timis.

Cladirea punctului de trecere a frontierei va avea parter, doua etaje si un etaj retras.

Drum pana la viitorul punct de trecere frontiera spre Serbia

In ceea ce priveste o legatura rutiera cu viitorul punct de frontiera de pe Bega, autoritatile judetene spun ca in acest moment exista un drum comunal, care porneste de la un pod din vecinatate si duce pana in locul in care se va amenaja noul PTF. Acesta urmeaza sa fie reabilitat de Consiliul Judetean Timis intr-un parteneriat cu comunele Uivar si Otelec, au transmis pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii CJT.

Cand va fi gata, prin acest punct de frontiera se va putea trece fie cu vaporasul ori cu alte ambarcatiuni, fie cu bicicleta sau pe jos.

***

Va reamintim, repararea si repunerea in valoare a nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman s-a facut cu bani europeni, cu fonduri de la bugetul national, de la Apele Banat si Consiliul Judetean Timis.

Intreg proiectul ‘Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega’ a avut o valoare de 13,85 milioane euro, din care 11,77 milioane euro sunt bani de la Uniunea Europeana prin programul IPA, care s-au impartit in doua. Jumatate au revenit partii romane, iar cealalta partii sarbe.

Partenerii sarbi in proiect au finalizat la randul lor repararea nodurilor hidrotehnice de la Srpski Itebej si Klek. Totodata, au terminat pista de biciclete pana la granita, astfel ca, dupa deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe canalul Bega, traseul cicloturistic va avea peste 70 de km.

Canalul Bega are 114,5 km portiune navigabila, 44,5 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar restul de 70 de km pe teritoriul sarbesc.

Odata ce si punctul de frontiera va fi functional, prin sistemul de canale din Serbia, Timisoara va fi iarasi legata de Dunare si, mai departe, de Marea Nordului.

Exit mobile version