TIMISOARA. Desi a fost cald afara, timisorenii si-au golit portofelele odata cu plata facturii la intretinere. S-a platit mai mult in decembrie fata de noiembrie, cum era de asteptat, insa pe ultima luna din 2013 facturile au fost chiar mai mari decat cele din perioada echivalenta a anului 2012, desi acum a fost mai cald ca in 2012.
Reprezentantii asociatiilor de locatari atrag atentia ca timisorenii nu stiu sa economiseasca si deschid geamurile pe cand caloriferele duduie de caldura, dand vina si pe Colterm care pompeaza mai multa gigacalorie decat trebuie, pe cand cei de la societatea de termoficare spun ca a fost o alta perioada de facturare, care a cuprins mai multe zile din decembrie.
Cu toate astea, unii timisoreni au platit chiar si cu 50% mai mult in decembrie fata de noiembrie si cu aproape 30% mai mult pe luna decembrie 2013 fata de aceeasi luna a anului 2012.
„In decembrie 2013, fata de decembrie 2012, facturile au crescut intre 8 si 27%. Sunt mai mari acum, cu toate ca a fost mai cald, dar Colterm spune ca perioada de citire nu este aceeasi. Eu cred ca se da caldura mai mult decat trebuie si noi ca proprietari n-am luat nicio masura sa economisim, asa ca multi deschid geamurile. Daca luam decembrie fata de noiembrie, in fiecare an creste factura de la o luna la alta. Decembrie 2013 fata de noiembrie 2013, costurile au crescut intre 20 si 50%. In alti ani intr-adevar in decembrie era mai frig, dar anul asta a fost cam la fel afara”, ne-a spus Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara.
Olariu spune ca mare parte din timisoreni nu au montate repartitoare pe calorifere, desi legea obliga montarea acestora. „Legea e proasta la noi, tehnologia a fost luata de dincolo, dar nu a fost pusa in aplicare bine. In alte tari nu ai voie sa opresti de tot caloriferul, trebuie sa ai o anumita temperatura in casa. La noi sunt proprietari care opresc de tot caldura si se incalzesc de la vecini. Atunci e normal ca vecinul plateste mai mult”, a mai spus Olariu.
Asadar, proprietarul unui apartament cu o camera a platit 192 de lei caldura pe luna decembrie, factura pe noiembrie fiind de 108 lei, pentru doua camere s-a platit 355 de lei pe decembrie, fata de 241 de lei pe noiembrie, iar pentru trei camere s-a platit 440 de lei pe decembrie, fata de 301 lei pe noiembrie 2013, conform datelor FALT.
Colterm: E bine si asociatiile de proprietari sa se gospodareasca
Reprezentantii societatii de termoficare spun ca perioada de facturare a fost diferita in decembrie anul 2013 fata de decembrie 2012.
„A trebuit sa ne corelam cu cei de la gaz, asta ne-au cerut ei. Si atunci in decembrie 2012, perioada de facturare a fost intre 15 noiemrbie si 14 decembrie si acum, in 2012, a fost intre 24 noiembrie si 24 decembrie. Sunt prinse mai multe zile friguroase, prea putine din noiembrie si mai multe din decembrie. Noi ca si gigacalorie am dat cu vreo 3-4 procente mai mult fata de 2012”, ne-a explicat Petrica Pampu, directorul Colterm.
Seful Colterm a tinut sa precizeze ca nu prea se pot face comparatii intre lunile decembrie si noiembrie, pentru ca oricum decembrie este o luna mai friguroasa.
„Fata de noiembrie nu prea e termen de comparatie, pentru ca nu sunt aceleasi zile. Am furnizat cu vreo 30-40% mai multa gigacalorie oricum, pentru ca temperaturile medii din decembrie au fost cu cateva grade mai jos decat noiembrie. E bine si ca asociatiile de proprietari sa se gospodareasca in functie de temperaturi. Unii vor sa fie temperatura mai mare, altii mai mica. Nu putem face reglaj de la capatul orasului pentru un anume bloc”, a completat Pampu.
Vor veni facturi uriase pe ianuarie
An de an, facturile pe luna ianuarie cresc considerabil fata de cele de la sfarsitul anului trecut. Timisorenii vor plati mai mult cu 20% fata de decembrie, ceea ce inseamna ca facturile vor fi si cu 70% mai mari fata de cele din luna noiembrie.
„In ianuarie cresterea poate fi undeva mai mult de 20%. Pana acum ianuarie a fost cald, dar s-ar putea sa prindem cateva zile cu frig si atunci iar cresc, dar asta se va reflecta mai mult in luna februarie. Oricum, ca si buzunar oamenii vor simti foarte mult cheltuielile in ianuarie fata de decembrie, pentru ca noi am platit avans in septembrie pentru decembrie. In decembrie am platit mai putin din consumul efectiv, pentru ca o parte am platit-o in vara, totdeauna avansul e mai mare de 40% pentru decembrie, pentru ca Colterm are nevoie de bani pentru combustibil. In ianuarie platim 60% din consumul efectiv si 40% in mai, in decembrie trebuia sa fie 60%, dar s-a platit in septembrie mai mult avans”, a explicat Petru Olariu.
Colterm mai are 69.500 de abonati, iar pretul gigacaloriei furnizate populatiei este de 252 de lei/gigacalorie, acelasi practicat si in sezonul rece 2012-2013.