„Cu alte probleme care ocupa Europa, puciul ‘slow-motion’ din Romania pare acum, fara indoiala, mic si foarte indepartat. Insa, cearta constitutionala dintre Traian Basescu, un populist de centru-dreapta, suspendat de catre Parlament la inceputul acestei luni, si premierul socialist Victor Ponta, pune la incercare angajamentele tarii in ce priveste democratia si statul de drept, mai mult decit orice alt moment de la caderea comunismului„, isi incep jurnalistii de la Wall Street Journal (WSJ) articolul despre situatia prezenta din Romania.
Ei descriu contextul in care Traian Basescu a fost suspendat, remarcand ca motivatiile nu prea stau in picioare.
„Acuzele domnului Ponta la adresa domnului Basescu se refera la un aparent abuz de putere prezidentiala, dar mai aproape de adevar este faptul ca prim-ministrului pur si simplu nu-i place o coabitare politica care-i obstructioneaza agenda„, sustine WSJ, citat de Ziare.com.
„Domnul Ponta si grupul parlamentar care il sustine sunt foarte populari in Romania. Sondajele de opinie de saptamana trecuta arata ca majoritatea populatiei este in favoarea inlaturarii domnului Basescu. Totusi, este in natura democratiei, ca uneori vantul favorabil sa sufle de la stanga, iar alteori de la dreapta„, constata jurnalistii americani.
Articolul continua apoi cu observatii elementare privind modul in care functioneaza democratia, dupa ce au fost amintite masurile luate majoritatea politica de la Bucuresti impotriva Avocatului Poporului sau Curtii Constitutionale.
„Folosirea unui avantaj de moment pentru a consolida puterea prin mijloace extra-constitutionale este o violare a conventiei ca toti votantii sint reprezentati politic, chiar daca sustin sau nu guvernul”.
„De aceea este nevoie ca majoritatea politica sa poata fi tinuta sub control de catre celelalte puteri ale statului. Inca, mai mult de jumatate din Europa de Est nu s-a indepartat foarte mult de dictatura, iar apartenenta la Uniunea Europeana nu este o garantie ca guvernele se vor comporta intotdeauna democratic. Democratia functioneaza numai atunci cand ambele parti accepta ca vor castiga ceva si vor pierde ceva, si sunt intelegatori la infrangere si marinimosi la victorie. Declicul Romaniei inspre condamnarea diferentelor de viziune politica reprezinta o eroziune periculoasa a principiilor democratice„, concluzioneaza WSJ.
The Wall Street Journal este cel mai bine vandut cotidian american, avand un tiraj de peste 2,1 milioane de exemplare.