In sedinta ordinara de marti, consilierii locali au aprobat amplasarea unui bust al lui Wilhelm Muhle in Parcul Rozelor si l-au numit pe acesta cetatean de onoare post-mortem. Realizarea bustului, care este turnat in bronz, a costat Primaria Timisoara 8.500 de euro. Statuia a fost sculptata de Aurel Ardeleanu.
Cat despre casa Muhle, cladirea de pe bulevardul Mihai Viteazu a fost cumparata de o familie de romi, la inceputul anilor 2000. Ulterior, acestia au solicitat mai multe autorizatii de constructie de la Primaria Timisoara, dar casa se degrada de la o zi la alta. La un moment dat se discuta despre faptul ca acolo s-ar preta amenajarea unui muzeu al rozelor. Proiectul trebuie facut insa de societatea civila, si numai in aceste conditii ministrul Culturii, Daniel Barbu, a spus ca este de acord cu exproprierea.
„Reactia ministrului Culturii a fost foarte clara, in momentul in care exista proiectul pentru Muzeul Rozelor, facut de societatea civila, va continua procesul de expropriere. Noi am continuat procesul de readucere la starea initiala a cladirii, lucrarile de conservare au fost puse in opera de proprietari si au fost facute corect din punctul de vedere al specialistilor. Urma sa fie realizata o expertiza cu privire la stadiul cladirii. Noi ramanem consecventi faptului ca acolo s-a produs un abuz asupra monumentului istoric, care trebuie reparat de proprietarii casei. De aceea ne aflam in instanta si continuam actiunea pe care cred ca nu avem cum s-o pierdem”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Wilhelm Muhle a creat primul soi de trandafiri din România, numit „Madame Josephine Muhle”.
***
Wilhelm Muhle s-a nascut in 1844 la Kulm, in Bohemia. La 21 de ani s-a stabilit la Timisoara si a devenit, in scurt timp, gradinarul-sef al lui Wenceslas Franz Niemitz, proprietarul celei mai importante florarii din oras.
In 1870, dupa o vizita la Timisoara a imparatului Franz Jozef si a pasei Ahmed Razim, tanarul Wilhelm Muhle a fost martorul unui proiect ambitios, spun reprezentantii Primariei Timisoara, un proiect care a schimbat cadastrul verde al orasului: realizarea Parcului Central si un proiect de amenajare de 90.000 de metri patrati, pe malul drept al Canalului Bega.
In 1875, Muhle si-a deschis propria afacere cu flori. Tot atunci a intrat si in posesia casei care ii poarta numele. A ajuns cel mai important florar al Ungariei, iar florile lui se vindeau in toata Europa de Sud-Est, dar si la Budapesta si Viena. Cativa ani mai tarziu, in 1891, Muhle a amenajat o gradina regala care a fost vizitata de imparatul Franz Joseph. Asa a ajuns unul dintre cei mai importanti florari ai Europei. Wilhelm Muhle a donat expozitiei un parc in care a expus nu mai putin de 300 de soiuri de trandafiri. Doi ani a fost editorul editiei germane a bilunarului maghiar Ujság Rózsa, iar pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul austro-ungar „Crucea de aur de merit cu coroana”.
A murit in 1908 si a lasat afacerea familiei in mainile fiului sau Arpad, care a devenit principalul furnizor al caselor regale din Romania si Bulgaria. Arpad Muhle a patentat pe plan international 13 soiuri noi de trandafiri si a contribuit la amenajarea Parcului Cismigiu din Bucuresti si a Parcului Public din Sinaia.
In 1928, impreuna cu arhitectul Mihai Demetrovici si alti horticultori din Banat, a pus bazele Rozariului din Timisoara, care a devenit mai tarziu Parcul Rozelor. A plantat 1.400 de soiuri de trandafiri in parculetul care a devenit cel mai important rozariu din Europa de Est de la acea vreme.