Opinia Timisoarei

Zeci de migranti si traficanti ridicati de mascati la Timisoara si Arad. Ampla operatiune DIICOT. Video

TIMISOARA. Descinderi ale politistilor de frontiera in Timis si Arad, sub coordonarea procurorilor DIICOT, structura centrala, luni dimineata.

CITESTE SI: Au fost prinsi autorii atacului sangeros asupra unui migrant la Timisoara. Unde i-au incoltit politistii pe fugari. Video

Zeci de migranti si mai multi membri ai unei grupari de trafic de transfugi au fost ridicati in urma perchezitiilor.

Procurorii si politistii au facut scotociri la 4 adrese din Timisoara si Sanandrei, precum si la doua din Arad.

Este vorba fie de locatii unde erau adapostiti migrantii pana la momentul transferului spre vestul Europei, fie de apartamente apartinand traficantilor din filiera.

Intr-o casa din comuna Sanandrei, aflata langa Timisoara, politistii au gasit 32 de migranti, intre care si doua femei si trei copii. Sunt cetateni din Irak, Siria, Pakistan si Afganistan, majoritatea fara documente.

VIDEO: George Stefanita

Anchetatorii vorbesc despre mai multe transporturi de migranti care au avut loc in ultimele luni. Acestea au fost monitorizate insa indeaproape. Toate au fost asigurate de membrii gruparii, care era specializata in preluarea si transportul transfugilor spre parcarile de tiruri din vestul tarii ori spre granita cu Serbia. Majoritatea migrantilor erau adusi de la Bucuresti la Timisoara, folosind uneori chiar transport de tip ridesharing si erau mai apoi plasati cu precadere in tiruri turcesti.

La Sanandrei, localnicii povestesc ca in permanenta erau adusi migranti in acea casa, unii stateau cateva ore, altii chiar si o saptamana – doua, pana cand erau preluati de calauze. Cei 32 de straini descoperiti luni dimineata au fost dusi la sediul Politiei de Frontiera Timisoara, unde vor fi amprentati si interogati. Oamenii legii vor incerca sa stabileasca cum anume au intrat acestia in Romania.

Cat priveste traficantii, acestia au fost ridicati si dusi la audieri la DIICOT.

Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu luna decembrie 2023, pe teritoriul României a fost constituită o grupare infracțională transfrontalieră, de tip piramidal, formată din cetățeni sirieni și români, care au acționat în mod coordonat, facilitând grupurilor ilegale de migranți trecerea frauduloasă a frontierei României către Bulgaria, Republica Serbia și Ungaria.
În schimbul unor beneficii materiale importante, membrii grupului infracțional au asigurat migranților ilegali găzduire temporară în diferite locații, situate atât în zona adiacentă municipiului București, cât și în zona de vest a țării. Pentru activitățile de transport făptuitorii au racolat mai multe persoane (preponderent cetățeni români) care fiind atrase de posibilitatea unor câștiguri materiale consistente într-un termen scurt, au aderat la gruparea de criminalitate organizată și și-au dezvoltat propriile rețele de transportatori.
În urma perchezițiilor efectuate în municipiile Bucureşti, Timişoara, Arad şi în județele Timiş, Ilfov şi Arad, au fost identificați 32 de migranți (proveniți din Siria și Irak). De asemenea, au fost descoperite și ridicate sume de bani în lei și euro, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.
Totodată, în cadrul acțiunii au fost efectuate percheziții, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări Timișoara, la o locație de tip safe-house, situată în municipiul Timișoara, utilizată de către membrii grupului infracțional pentru găzduirea temporară a grupurilor de migranți.
Pe parcursul investigațiilor, începând cu luna ianuarie 2024, au fost interceptate pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria/Germania 5 transporturi de migranți însumând 70 de persoane (provenind cu precădere din Siria, Irak, Iran şi Turcia) ascunse în mijloace de transport de mare tonaj, care au achitat traficanţilor sume de până la 12.000 de euro.
Au fost puse în aplicare opt mandate de aducere, audierile fiind efectuate la sediul DIICOT – Structura Centrală.
În prezenta cauză penală, a fost inițiat și menținut un dialog constant cu autoritățile din Germania, Ungaria și Austria, prin intermediul EUROPOL, și cu autoritățile din Bulgaria, cu sprijinul SELEC.
La acțiune a fost prezentă o echipă din cadrul EUROPOL – European Migrant Smuggling Centre, precum și polițiști ai Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate din Bulgaria, pentru acordarea de sprijin în efectuarea audierii migranților depistați în urma activităților desfășurate în zona de vest a României.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și subunităților teritoriale.
Activitățile au beneficiat de sprijinul jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – B.S.I.J., I.J.J. Arad și Timiș„, transmit reprezentantii DIICOT.

 

Exit mobile version