TIMISOARA. Situatie grava in spitalele COVID din intreaga tara. Unitatile sanitare raman, rand pe rand, fara bani pentru achizitia de echipamente pentru ca nu primesc bani de la Casele de Asigurari de Sanatate. De vina este o hotarare de Guvern initiata de Ministerul Sanatatii care le impiedica sa mai deconteze facturile unitatilor medicale.
In aceasta situatie se afla si Spitalul Judetean din Timisoara, care a acumulat datorii de aproape 8 milioane de lei din luna decembrie pana in prezent.
„Noi am avertizat Ministerul Sanatatii inca de la inceputul lunii februarie, dupa aparitita acestei Hotarari de Guvern initiata de ministrul Sanatatii, ca vor exista probleme la nivel national in urma aparitiei acestei Hotarari de Guvern. La nivelul unitatii noastre sanitare, dupa ce aceasta Hotarare de Guvern a fost emisa, acest lucru a produs cateva efecte negative. O data, pentru luna decembrie a anului trecut, una in care majoritatea spitalelor mari, mai ales care au si o zona COVID, isi fac provizii de materiale sanitare pentru primul trimestru stiind ca va intarzia bugetul, au de obicei cheltuieli mai mari. Ei, aceasta luna, traditional, nu primeste sau mai bine zis nu se semneaza un contract aditional cu Casa pentru a acoperi aceste cheltuieli suplimentare. In urma acestei hotarari de Guvern, toate cheltuielile suplimentare de pe trimestrul 1 si 2 au fost plafonate fara a lua in calcul aceasta luna. Deci, fie ca spitalele si-au facut proviziile in decembrie, fie ca nu si-au facut, si au facut acele cheltuieli in primul trimestru sau in al doilea trimestru din 2021, nu au putut acoperi acea suma pentru ca a fost inclus un plafon artificial care pentru trimestrul 4 din 2020 nu a luat in calcul luna decembrie.Suma este de 3,8 milioane de lei, care se propaga pentru trimestrul 1 si trimestrul 2, bani pe care nu am avut de unde sa ii acoperim, pentru ca noi in continuare a trebuit sa cumparam materiale sanitare, dezinfectanti, echipamente de protectie, medicamente„, a declarat Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean din Timisoara pentru Digi24.
Acesta da si exemplul altor spitale din tara, dupa ce a intocmit o centralizare a lor.
„Deocamdata, am vreo 40 de spitale. Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Bucuresti are o suma totala de 8,7 milioane de lei, Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti are o suma totala de 6,8 milioane de lei, Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea are o suma totala de 2,8 milioane de lei, Spitalul Judetean din Suceava are o suma de 1,6 milioane de lei. Sigur ca unele spitale mai mici au sume mai mic. Sumele sunt intre 200.000 de lei si 8,6 milioane depinzand de suma totala. Eu v-am zis de acea suma de 3,8 milioane de lei pentru luna decembrie. Daca o tragem mai departe si pentru trimestrul 1 si pentru trimestrul 2 ajungem la 7,6 milioane de lei„, a completat Raul Patrascu.
Solutia este insa la Guvern, care va trebui sa modifice Hotararea cu numarul 33 din acest an, in asa fel incat Casele de Asigurari de Sanatate sa poata restitui spitalelor sumele pierdute pana acum.
Cel care a atras atentia asupra datoriilor catre furnizori este fostul ministru al Sanatatii Victor Costache, cel care este in prezent consilier al premierului Florin Citu.
”In acest moment, spitalele COVID-19 inregistreaza datorii foarte mari la furnizori si sunt probleme foarte mari…Vreau sa se gasesca solutiile juridice pentru ca CNAS sa asigure plata acestor facturi. Deocamdata pacientii nu au fost afectati, deoarece spitalele lucreaza in deficit, cu datorii mari la furnizori”, a spus Victor Costache, tot la Digi24.