TIMISOARA. Facultatea de Mecanica, una dintre cele mai vechi si mai mari din Universitatea Politehnica Timisoara, prezenta ca specializare inca de la infiintare, in 1920, iar din 1948 ca facultate de sine statatoare, a organizat, in 12-13 mai 2023, Mec Days – Zilele Facultatii de Mecanica, ocazie cu care si-a deschis portile si a pregatit o serie de surprize, pentru vizitatori de toate varstele. Dupa cum a precizat decanul Facultatii de Mecanica, conf.dr.ing. Virgil Stoica, evenimentul Mec Days s-a dorit a fi unul motivational, atat pentru studentii facultatii, cat si pentru elevi, potentiali viitori studenti, care au putut vedea, cu aceasta ocazie, atat ceea ce inseamna viata de student, cat si oportunitatile de cariera pe care le vor avea ulterior, dupa absolvire.
Zilele Portilor Deschise au dat posibilitatea elevilor sa viziteze standurile specializarilor, sa efectueze vizite in laboratoarele facultatii, sa urmareasca demonstratii practice, sa discute cu studentii facultatii, cu membrii echipei UPT Racing Team care au pregatit si demonstratii cu masinile de Formula Student, cu firmele partenere ale facultatii, prezente cu standuri la eveniment, si au putut astfel sa-si formeze o impresie despre ce inseamna viata de student la Facultatea de Mecanica, dar si ce posibilitati de cariera vor avea ulterior, la absolvire.
Despre sansele de angajare, asteptarile companiilor si diverse oportunitati de cariera, au putut sa se informeze si studentii facultatii, care au asistat la prezentarile companiilor, dar si la povesti de succes ale absolventilor Facultatii de Mecanica, realizati profesional, fie in proiectare, fie in management. Sunt absolventi cu care actuala conducere se mandreste, dar si ei, la randul lor, se mandresc cu facultatea care i-a format si cu profesorii carora le poarta un profund respect.
O intalnire de suflet a avut loc cu ocazia aniversarii a 75 de ani de la infiintarea Facultatii de Mecanica ca facultate de sine statatoare, eveniment ce a reunit cadre didactice actuale sau pensionate, prilej cu care au fost prezentate momente importante din istoricul facultatii, marile realizari ale acesteia, multe de ele in premiera nationala, au fost depanate amintiri, dar au fost prezentate si proiecte de viitor, mai ales ca in ultimii ani se constata un reviriment, in conditiile in care industria din zona se dezvolta si e nevoie din ce in ce mai mult de ingineri cu specializari din domeniul mecanicii.
Un punct de atractie l-a constituit expozitia autovehiculelor romanesti din toate timpurile, organizata in colaboraare cu Retromobil Club Romania, ce a reunit de la motociclete si camioane, pana la autoturismele Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Lastun, Oltcit sau IMS. De asemenea, pasionatii de autovehicule de epoca, printre care si foarte multi tineri, au avut ocazia de a discuta cu oameni care au participat efectiv la crearea unor autovehicule romanesti, inclusiv cu designerul celebrului Lastun, fabricat la Timisoara, de la care au putut afla intreaga poveste a autovehiculului ce ar fi putut revolutiona piata auto si care au fost cauzele care au dus la prabusirea acestuia.
Nu in ultimul rand, evenimentul a programat, in parcul din spatele Facultatii de Mecanica, un concert sustinut de Sergiu Simionese, cu un grup de copii pe care ii pregateste, formatia de rock/blues Vest (Radu Stoica, Viorel Screciu, Remus Maruta si Ioan Popa) si solista Alexandra Elena Sinoi, cu un recital de muzica pop.