Opinia Timisoarei

Ziua bugetului pentru Timis in 2011! Consilierii l-au aprobat! Vezi cum se impart 100 de milioane de euro in acest an!

UPDATE: Consilierii judeteni au aprobat proiectul de buget al Timisului pe 2011.

Negocierile din comisiile CJ Timis au dat roade, asa ca in plenul de luni dimineata, politicienii nu s-au mai contrat pe proiectul de buget si discutiile au durat cateva minute. Amendamentele s-au referit, intr-un caz, la suma atribuita pentru un studiu de fezabilitate pentru construirea unei sali polivalente cu 10.000 de locuri. 1,6 milioane de lei au fost considerati prea multi doar pentru un studiu, asa ca s-a cerut si proiectarea.

Consilierii au fost nedumeriti in privinta proiectului „Nabucco”, gazoductul urmand sa treaca pe teritoriul judetului. Traseul este insa considerat „informatie confidentiala”. Liberalul Viorel Coifan a cerut executivului CJT sa explice care este „business-ul” administratiei judetene si care este scopul protocolului care urma sa fie sau nu aprobat, in timp ce taranistul Marius Carceie nu a fost de acord cu niste clauze ale contractului. Astfel, protocolul care a fost in cele din urma votat, prevede ca in termen de 5 zile, CJT sa informeze societatea Nabucco Pipeline despre orice solicitare de emitere a unui certificat de urbanism depus de catre o persoana fizica sau juridica pentru amplasarea unui obiectiv pe coridorul pentru care s-a emis certificatul de urbanism al gazoductului. la randul sau, societatea care se angajeaza sa construiasca conductele transportoare de gaz trebuie sa isi spuna punctul de vedere, tot in maximum 5 zile, cu privire la cererea depusa de o alta firma. „O sa imi infiintez si eu un SRL si o sa va impun sa nu se construiasca nimic. Nu avem niciun act ca aceasta societate are legatura cu acest proiect. Nu am niciun act de autorizare, e doar un SRL cu sediul in Medias. Nu avem autorizarea acestei societati sa stiu ca ea implementeaza acest proiect„, a spus Marius Carceie. Vicepresedintele CJT, Adam Craciunescu, a motivat cererea societatii si a explicat ca si in alte judete s-au semnat protocoale de colaborare similare. „Ei vor ca traseul sa fie protejat. Langa conducta poate veni unul sa faca un bunker, trebuie sa stim si sa ii consultam si pe ei. Au semnat si alte judete„, a spus Craciunescu. Dorinta lui Carceie a fost de eliminare a clauzei, dar secretarul CJT, Petrisor Nadastean, a explicat ca fara aceasta clauza, mai bine nu se voteaza nimic. Nemultumit ca i s-a pus in fata un proiect care nici nu poate fi dezbatut, Carceie s-a abtinut de la vot, in timp ce restul au fost pentru semnarea protocolului.

Un alt subiect la care discutiile s-au mai aprins a fost reluarea concursurilor pentru directori la Muzeul Satului, Teatrul „Merlin” si Biblioteca Judeteana. Desi ei insisi au votat componenta vechilor comisii, alesii au spus ca lucrurile au fost facute cam ilegal. Noii membri ai comisiilor de concurs sunt, acum, persoane care lucreaza in domeniile de activitate necesare. Componenta comisiei de contestatii a fost redusa de la 6 la 5 persoane si este condusa tot de Leontin de Maio. „Eu imi doresc sa avem cat mai repede directori. Va fi un examen nou, plecam de la zero, iar candidatii care au mai participat la concurs trebuie sa isi faca proiectele de management mai bune„, a spus presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc. Plenul CJT a decis si anularea vechilor concursuri.


Conform proiectului de buget, Timisul dispune in acest an de circa 430 de milioane de lei, deci aproximativ 100 de milioane de euro. Bugetul este impartit pe doua sectiuni, pentru partea de functionare fiind calculate 235 milioane lei, iar restul sumei – pentru sectiunea de dezvoltare.

Consiliul Judetean a facut si o lista de propuneri pentru investitii, care insumeaza 161 de milioane de lei (37,6 milioane euro, din care 10 milioane de euro reprezinta fonduri europene si guvernamentale).

Administratia judeteana a reusit sa incheie anul trecut cu un excedent bugetar de 70 de milioane de lei, bani stransi in mare parte din taxa autorizatiilor de construire si certificatelor de urbanism eliberate ultimele luni din 2010.

Investitii in cladirea veche a Palatului Administrativ

Propunerile executivului CJT de investitii noi care sa inceapa in 2011 cuprind amenajarea de perdele forestiere la Sacalaz si Ghizela cu bani de la Guvern, reabilitarea Teatrului de Copii „Merlin”, amenajarea terasei la corpul nou al Palatului Administrativ si amenajarea holului de la etajul I al vechii cladiri a Palatului, precum si alte investitii in imobil. In buget sunt prevazute si fonduri importante pentru participarea la programele cu finantare europeana. Spre exemplu, pentru cofinantarea in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, de fapt un sistem de management al gunoiului de grajd in comuna Peciu Nou, este prevazuta suma de 126.000 lei. Jumatate de milion de lei sunt pregatiti, in primul proiect de buget din acest an, pentru „realizarea documentatiei tehnice pentru unele obiective prevazute pentru recuperarea valorilor de cult”.

Cea mai interesanta este dorinta de achizitie a unui elicopter, suma prevazuta fiind de 1,6 milioane lei, adica circa 372.000 euro. „Elicopterul va fi cumparat pentru Aeroportul Cioca, pe care dorim sa il dezvoltam. Va fi un elicopter mic, pentru delegatii, cu 2 locuri si va fi folosit pentru interventii rapide. Am fost de acord cu aceasta investitie, pentru ca elicopterul va fi dat si spre inchiriere. In plus, va fi folosit pentru delegatiile care sosesc aici si pentru vizite rapide in Euroregiunea DKMT”, a declarat consilierul judetean PSD Marcel Mihoc.

Aceeasi suma de 1,6 milioane lei este prevazuta pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care are ca scop construirea unei sali polivalente de 10.000 de locuri.

Directia de Evidenta a Populatiei are doar un singur lucru nou pregatit pentru 2011: un autoturism. O masina vor sa primeasca si cei de la Centrul Militar Zonal. Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Banat va primi din bugetul CJT 400.000 lei. Capitolul Invatamant are bugetata suma de 3,1 milioane lei, fondurile cele mai mari mergand spre Scoala de Arte si Meserii „Gheorghe Atanasiu” – 958.000 lei.

Reabilitare termica la Spitalul Judetean

Spitalele aflate in administrarea CJT vor primi, daca bugetul va fi aprobat in 14 februarie, suma de peste 7,3 de milioane de lei. Circa 4 milioane lei reprezinta sume care trebuie sa asigure continuitatea investitiilor incepute, iar pentru investitii noi a ramas suma de 2,5 milioane lei. Cea mai importanta lucrare pentru care s-ar putea da bani este extinderea Casei Austria – 1 milion de lei, iar pentru reabilitarea termica a Spitalului Judetean s-a prevazut suma de 500.000 lei. Centrul de terapii genice si celulare in tratamentul cancerului, pentru care s-au castigat fonduri europene, va fi sprijinit si de catre CJT, cu suma de 620.000 lei.

Actiunile culturale, religioase si de recreere au primit un buget de aproape 8 milioane de lei (1,8 milioane euro). Sumele vor merge pentru Muzeele Banatului, de Artă, „Traian Vuia”, cumpararea unei copii a tezaurului de la Sannicolau Mare, Muzeul Satului, Centrul de Cultură şi Artă, Biblioteca Judeţeană, Teatrul de Copii. Un 2011, asistenţa socială primeste ceva mai putini bani decât cultura: 5,7 milioane lei (1,3 milioane euro).

Podul de la Albina va fi reparat

Protectia mediului a primit un buget de 35 milioane lei (8,1 milioane euro), banii fiind destinati sistemului de management a deseurilor de la Ghizela, plus inchiderea depozitelor existente pe raza judetului. CJT a solicitat fonduri europene de 48 milioane euro pentru acest obiectiv, aplicatia fiind in faza de jurizare.

Drumurile, despre care presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, a spus ca vor fi o prioritate in 2011 si vor avea un buget ceva mai mare decat in 2010, primesc suma de 12 de milioane de lei. Cea mai importanta lucrare care va incepe este reabilitarea podului de la Albina, pentru care s-a alocat suma de 1,5 milioane lei. Un milion de lei ar putea intra si pentru reabilitarea podului de la Cutina.

Exit mobile version