TIMISOARA. Ziua Drapelului national a fost sarbatorita la Timisoara printr-un ceremonial religios si militar. Tricolorul a fost sfintit in Catedrala Mitropolitana, fiind purtat de militari, iar in prezenta autoritatilor locale si judetene a avut apoi loc o defilare a Armatei.
Au fost prezenti prefectul Mihai Ritivoiu, viceprimarul Cosmin Tabara si vicepresedintele CJT, Cristian Mos.
Drapelul national este sarbatorit pe 26 iunie, intrucat, in aceasta zi, in 1848, guvernul revolutionar de atunci a decretat ca Tricolorul rosu, galben si albastru reprezinta steagul national al tuturor romanilor.
Conform legii, aceasta zi este marcata de autoritatile publice si de celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei patriei, si prin ceremonii militare specifice, in unitatile Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne.
Drapelul tricolor a fost folosit prima data in Ţara Romaneasca in 1834, ca steag de lupta, cand domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor si pavilioanelor navale de lupta. Cu o zi inaintea Zilei Drapelului National, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, a avut loc in acest an un eveniment in premiera. Drapelul national a fost sfintit, cu ceremonial militar, sub privirile emotionate a sute de credinciosi. Alaturi de soldatii garnizoanei timisorene, jandarmi si politisti, la manifestare au participat copii imbracati in portul popular romanesc.
Cele trei culori care apar pe steag ar fi fost folosite in documentele oficiale inca din timpul lui Mihai Viteazul si se regasesc si pe diverse structuri de scuturi si steme.
Drapelul tricolor a fost folosit prima data in Tara Romaneasca in 1834, ca steag de lupta, cand domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor si pavilioanelor navale de lupta.
Peste cativa ani, in 1848, steagul tricolor a fost adoptat de catre revolutionari ca drapel al Ţarii Romanesti in urmatorea ordine cromatica: albastru – galben – rosu, semnificand „libertate, dreptate, fratie”.
De fapt, legenda aparitiei tricolorului s-a nascut dupa 1860, cand s-au contopit culorile din steagurile Moldovei si al Tarii Romanesti, dupa unirea Principatelor si din dorinta de a impaca ambele tabere.
Mai tarziu, Constitutia Romaniei din 1866 prevedea, despre drapel: „colorile Principatelor Unite urmeaza a fi Albastru, Galben si Rosu”.
Potrivit acesteia, culorile drapelului trebuie asezate vertical, in ordinea urmatoare: albastru, galben si rosu la margine.
Sursa foto: Facebook/ Maria Grapini