Opinia Timisoarei

Ziua in care curajul nebun al unor tineri a pornit Revolutia Romana, la Timisoara. 16 Decembrie 1989

TIMISOARA. In urma cu 33 de ani, Timisoara se scutura din adormire, neputinta si intuneric, iesea in strada si isi striga dreptul la o viata descatusata din comunism. Spiritul ei neinfricat a fost si va ramane o legenda adevarata in istoria unui popor care si-a croit atunci drumul spre lumina.

16 Decembrie 1989 a fost ziua in care a izbucnit revolta prin care aveam sa castigam cel mai de pret lucru pentru o natie: Libertatea!

In acea zi de 16 decembrie, in jurul casei pastorului Laszlo Tokes din Piata Maria se adunasera cateva sute de oameni hotarati sa impiedice o decizie de evacuare a prelatului. Oamenii veneau din toate colturile orasului, in grupuri.

Pastorul Laszlo Tokes a iesit, la un moment dat, alaturi de primarul de atunci al Timisoarei, la fereastra casei in care locuia, in incercarea de a potoli multimea. Totul a fost, insa, in zadar.

Nimeni nu se astepta ca acesti oameni sa formeze o miscare in stare sa darame un sistem.

La un moment dat, din multime, cineva a strigat “Libertate!“. Atunci, incepea sa se scrie istoria. Timisorenii au oprit tramvaiele in centru, s-au incolonat si au pornit spre Catedrala scandand “Jos Ceausescu!” In drum, ei au inlaturat toate simbolurile comuniste ce le-au iesit in cale.

La scurt timp manifestantii au dat piept cu un cordon de scutieri, iar pompierii au inceput sa ii stropeasca cu apa. Cativa dintre ei au reusit sa treaca de militieni si au pornit prin cartiere pentru a strange si mai multi oameni.

Timp de cateva ore, manifestantii au fost haituiti de trupele Ministerului de Interne prin tot orasul. Multimea a fost in cele din urma dispersata. Mai multi protestatari s-au intors in centrul Timisoarei, au inceput sa sparga vitrinele magazinelor si librariilor si au incendiat cartile ce-l elogiau pe Ceausescu.
In acel moment au inceput arestarile. Oamenii au fost dusi in beciurile Militiei unde au fost anchetati si batuti. Multi dintre ei au fost apoi transferati la Penitenciarul Popa Sapca. In acea noapte au fost facute zeci de arestari. Orasul a inceput sa se…. linisteasca de abia spre dimineata.

Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si stiau ca pot schimba si ei lucrurile. Asta avea sa se intample, insa, a doua zi, pe 17 Decembrie. Atunci se trageau primele focuri de arma si cadeau primii tineri rapusi de gloante. Timisoara avea sa-si infranga frica si sa deschida una dintre cele mai sangeroase pagini din istoria recenta a Romaniei si platea un tribut teribil in numele democratiei: Aproape 100 de morti si sute de raniti.

CITESTE SI: Marturii cutremuratoare din 16 Decembrie 1989! Cum a trait acele clipe o fata de numai 18 ani 

 

Exit mobile version