Opinia Timisoarei

Ziua in care la Timisoara a ajuns pentru prima oara familia regala a Romaniei. Foto

TIMISOARA. In martie 1919, Primul Razboi Mondial era pe sfarsite, iar Transilvania deja se unise cu Moldova si Tara Romaneasca, insa Banatul nu era inca alipit actualului teritoriu al Romaniei. Acest lucru avea sa se intample cateva luni mai tarziu.

CITESTE SI: Dupa ce l-a adus abia la 30% realizare in doi ani si jumatate, Primaria Timisoara cauta acum un constructor care sa termine lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin. Licitatie de peste 2 milioane de euro 

Insa in acel inceput de luna a Martisorului, orasul avea sa bifeze o premiera. In 2 martie 1919, la Timisoara ajungeau pentru prima data membrii familiei regale a Romaniei. Regina Maria si principesele Elisabeta, Maria si Ileana ajungeau in orasul de pe Bega, dar nu apucau sa il si viziteze. Era insa un moment special pentru oras.

Regina Maria impreuna cu principesele Elisabeta, Maria si Ileana, aflate in drum spre Londra, au trecut cu trenul oficial prin Gara Mare, care atunci a imbracat haine de sarbatoare si numeros public s-a adunat pentru a-i saluta pe inaltii oaspeti„, se arata in volumul Calendar Timisorean, File din istoria orasului” scris de Zoltan Kovacs.

Familia regala avea sa revina de mai multe ori la Timisoara in anii care au urmat. Pana la urmatoarea vizita aveau sa treaca mai bine de 4 ani.

La 1 mai 1923, regele Ferdinand I Intregitorul si regina Maria ajungeau la Timisoara. De aceastra data, cei doi plantau cate un stejar in fata Garnizoanei din Piata Libertatii.

In zilele noastre, unul dintre copaci este inca in picioare. Cel de-al doilea a fost taiat in urma cu doi ani, iar in locul sau a fost plantat un alt arbore de catre Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Tot in 1923, insa in luna noiembrie, Regele Ferdinand I a venit din nou la Timisoara, de aceasta data insotit de prim-ministrul Ion I.C. Bratianu si de Traian Mosoiu, ministrul Lucrarilor Publice.

Cu aceasta ocazie M.S. Regele inaugureaza Scoala Politehnica si pune piatra fundamentala a teatrului comunal. Cele trei zile, cat a stat M.S. in Timisoara, a fost o adevarata sarbatoare nationala. M.S. A locuit in apartamentele din Palatul Prefecturii„, se arata in volumul „Timisoara monografie istorica” al lui Nicolae Iliesiu.

In 1924, regele Ferdinand a ajuns de doua ori la Timisoara. Mai intai in luna iulie a devenit primul suveran care vizita Muzeul Banatean, iar in luna noiembrie a aceluiasi an asista la concertul corurilor banatene si la sfintirea drapelului Corurilor si Fanfarelor.

In 4-5 octombrie 1925, Regele Ferdinand si Regina Maria viziteaza iarasi orasul, iar cu acest prilej pun piatra de temelie a bisericii ortodoxe din Mehala.

In 20 iulie 1928, regina Maria si principesa Ileana trec prin Timisoara in drum spre statiunea balneara Bled. La Timisoara au vizitat Teatrul Comunal, Gradina de vara a cinema Capitol, Automobil Clubul Regal Roman si Scoala Silvica de la Padurea verde

Intre 12 si 14 octombrie 1929, regina Maria si principesa Ileana au participa la botezul avionului Timis-Torontal, la inaugurarea societatii Triunbghi Albastru si la un concert oferit de Corul si Fanfarele Banatene.

Aproape doi ani mai tarziu, in 2 mai 1931, regele Carol al II-lea face o vizita la Timisoara alaturi de prim-ministrul Nicolae Iorga viziteaza Scoala Politehnica.

In 30 noiembrie 1934, in padurile din jurul orasului are loc o vanatoare la care iau parte regele Carol al II-lea, primul ministru Gheorghe Tatarescu sau presedintele PNL, Constantin I.C. Bratianu. Se impusca 500 de fazani si 250 de iepuri.

In 16 septembrie 1941, regele Mihai I si regina mama Elena sosesc de la Banloc la Timisoara, unde viziteaza spitalele de stat, cde Crucea Rosie si cel militar.

Aproape un an mai tarziu, 6 septembrie 1942, regele Mihai I insotit de Anton Mocsony viziteaza Muzeul Banatului.

In 6 octombrie 1946 are loc ultima vizita a unui rege roman aflat pe tron, la Timisoara, cand Mihai I a participat la sfintirea Catedralei Mitropolitane.

Familia regala a revenit la Timisoara in 1997, la 8 ani dupa indepartarea regimului comunist, cu ocazia sarbatorilor de Pasti.

Regele Mihai si Regina Ana au mai fost la Timisoara in 1998, de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Nationale, apoi in 1999 la „Aniversarea a 10 ani de la victoria Revolutiei din 1989”. Familia regala a mai revenit in Timisoara in decembrie 2001 pentru lansarea cartii „Mihai I al Romaniei”, iar cateva luni mai tarziu revenea pentru a sarbatori Pastele.

Regi straini la Timisoara

De-a lungul timpului Timisoara a fost gazda pentru regi din intreaga Europa. Carol Robert de Anjou a fost cel care intre 1316 si 1323 a transferat capitala Regatului Ungariei la Timisoara.

Dupa eliberarea Timisoarei de sub dominatia turca, in Timisoara incep sa ajunga si regii austrieci. Iosif al II-lea, cel care da numele cartierului Iosefin, ajunge la Timisoara in 1733.

In 1807 orasul este vizitat de imparatul Francisc I de Habsburg si arhiducele Carol, care sunt cazati la Hanul Trompetistul.

In 15 iunie 1852, la Timişoara soseste imparatul Franz Iosef I. Cu aceasta ocazie pune piatra de fundatie a Monumentului „Victoriei” in memoria celor care au aparat cetatea Timisoarei in timpul Revolutiei Maghiare din 1848-49.

El revine la Timisoara in 1872, cand vine sa vada pagubele produse de inundatiile din Banat si viziteaza si santierele Liceului Real German si al Palatului Culturii. Sapte ani mai tarziu se intoarce aici pentru a-i vizita pe sinistratii din urma inundatiilor de la Szeged, care au fost cazati la Timisoara.

Ultima vizita a fost cea din 19 iulie 1891, cand are loc deschiderea Expozitiei Nationale de Industrie si Agricultura.

 

Exit mobile version