Opinia Timisoarei

Ziua in care s-a incheiat constructia unuia dintre cele mai frumoase palate din Timisoara. De mai bine de un secol este sediu de banca. Foto

TIMISOARA. Inceputul secolului al XX-lea a fost o perioada foarte infloritoare pentru Timisoara, una in care orasul a trecut prin schimbari importante, dar si in care au fost ridicate unele dintre cele mai frumoase cladiri din oras.

Este si cazul Palatului Bancii Nationale, cladirea care se afla la intersectia Bulevardului I.C. Bratianu cu Bulevardul Revolutiei, si a carui constructie a fost finalizata in 25 octombrie 1904. cu exact 120 de ani in urma.

Povestea cladirii a inceput in perioada in care Banatul facea parte din Imperiul Austro Ungar, iar la Timisoara functiona una dintre sucursalele Bancii Nationale Austro-Ungare. La inceputul secolului trecut, dupa demolarea fortificatiilor, institutia cu sediul central la Viena avea sa cumpere un teren liber aflat in proprietatea primariei, care in 1903 era condusa de Carol Telbisz. Pretul tranzactiei a fost de 100 de coroane.

In 5 noiembrie 1903 a inceput construirea imobilului, dupa planurile arhitectului Jozsef Hubert. Lucrarile facute de firma antreprenorului Alois Schlosser au mers atat de repede, incat in 25 octombrie 1904 cladirea a fost predata proprietarului.

Fatada se remarca prin decoruri specifice barocului vienez tarziu combinat cu stilul Secession. Capetele de lei, cu care aceasta este decorata, simbolizeaza puterea si bogatia institutiei. Cladirea este inconjurata de o gradina imprejmuita cu un gard realizat din zidarie si un grilaj din fier forjat. Interiorul este si mai spectaculos, dezvaluind un hol elegant, impodobit de coloane impresionante, de unde vizitatorii au acces la ghiseele dedicate operatiunilor cu publicul. O scara interioara duce la etaj, unde se gasesc spaţii la fel de sobre si de elegante, pe masura unui edificiu cu o asemenea destinatie„, se arata pe site-ul oficial bnr.ro.

 

Dupa instaurarea administratiei romanesti la Timisoara, in vara lui 1919, cladirea a devenit sediul uneia dintre cele 19 sucursale ale Bancii Nationale a Romaniei.

In conditiile necesitatii unificarii monetare si a organizarii eficiente a activitatii financiar-bancare la nivel national, Consiliul General al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, in sedinta din 6 noiembrie 1919, infiintarea primului sediu BNR din Banat: Agentia Timișoara. Un an mai tarziu, pe 11 octombrie 1920, Guvernatorul Ioan G. Bibicescu propunea data de 15 octombrie pentru inceperea efectiva a functionarii Agentiei Timisoara, intrucat aceasta „nu mai are niciun motiv de a fi intarziata. In primii ani de activitate, principala operatiune pe care Agentia Timisoara a desfasurat-o a fost cea de realizare a unificarii monetare, prin retragerea din circulatie a insemnelor monetare straine (in special a coroanelor austro-ungare) si transformarea leului BNR in unitate monetara oficiala pe intreg teritoriul national. Volumul de operatiuni derulate de Agentia Timisoara s-a extins in urmatorii ani la toate nivelurile de activitate ale bancii centrale, determinand Consiliul General al BNR sa o ridice la rangul de sucursala in sedinta din 26 mai 1927„, se arata pe bnr.ro.

Cladirea a trecut prin lucrari de renovare de amploare intre 2004 si 2005, cand s-au facut interventii de consolidare a edificiului, au fost refacute fatada si acoperisul, dar si gardul imprejmuitor. De asemenea, au fost realizate lucrari de hidroizolatie a cladirii si de drenare a apelor pluviale pentru a nu afecta structura de rezistenta si fundatia.

Exit mobile version