TIMISOARA. Timisoara se mandreste cu multe premiere de-a lungul timpului, iar troleibuzul se afla printre acestea. Intr-o perioada in care al doilea razboi mondial era in plina desfasurare, in urma cu exact 79 de ani, Timisoara se pregatea de o noua premiera, primul firobuz din Romania.
Prima linie de troleibuz a fost creata dupa planuri elaborate in 1938 de catre firma Brown-Bovery din Mannheim si s-a dat in folosinta la 15 noiembrie 1942. Circulatia se facea pe un traseu in forma de potcoava: Gara de Nord – Cetate – Piata Lahovary (actuala Piata Nicolae Balcescu) – unind astfel direct centrul istoric cu gara principala, pe de o parte, si cu cartierul Elisabetin, pe de alta parte. In acest mod, calatorii economiseau – fata de parcursul pe trasee de tramvai – portiunea prin Piata Maria si Iosefin.
Aceasta prima linie a fost complet prevazuta cu retea pe ambele sensuri, a avut lungimea de circa 2,5 km si a fost denumita cu indicativul 7, in completare la cele sase linii de tramvai existente la acea data.
Primul troleibuz, sau firobuz, care a inceput sa circule pe linii in 15 noiembrie 1942 era un model denumit Marelli, construit de italienii de la Fiat. Pana in anii ’50, la Timisoara aveau sa ajunga trei asemenea vehicule, alaturi de alte cinci modele sovietice. Toate aveau sa fie casate pana in 1963. Denumirea de firobuz este folosita doar in Banat si are legatura cu vehiculele aduse din Italia, unde acestea sunt denumite ‘filobus’, data fiind provenienta primului model.
Anul 1942 este si cel care coincide cu ridicarea halei pentru troleibuze, langa Depoul de Tramvaie nr. 3, existent atunci la nordul Strazii Tache Ionescu. Cladirea pastrata pana in zilele noastre are 30 m lungime, 10,5 m latime si putea adaposti 4 vehicule. Depoul troleibuzelor era astfel accesibil doar printr-o linie de serviciu de aproximativ un kilometru lungime, prevazuta din pacate doar cu cale simpla.
In anii 1947-1948 a aparut cea de-a doua linie in zona nordica a orasului. Noul tronson, in lungime de 2800 m, lega Cetatea cu Calea Lipovei, prin Calea Aradului, bucla de intoarcere fiind situata – la fel ca si astazi – la intersectia cu Str. Ion Ionescu de la Brad (actuala linie 14).
In 1951, la Timisoara ajunge si primul model de troleibuz rusesc, MTB 82, in timp ce pana in 1960, la Timisoara au ajuns si firobuze construite la Bucuresti.
In anul 1954 s-a deschis prelungirea de 100 m de la Gara de Nord la Str. Gelu, careia i-a urmat in 1955 legatura de 2500 m la Calea Aradului, actuala linie 18.
Mai tarziu, si zona Mehala a fost conectata la reteaua de troleibuz, prin noua linie 13. Aceasta circula initial, din 1968, pana la Bulevardul Cetatii, apoi din 1970, pana la Piata Avram Iancu, pentru ca in final, din 1978, sa circule pana la Str. Grigore Alexandrescu, la marginea vestica a orasului.
In anul 2008, au fost achizitionate 50 de troleibuze noi, cu podea joasa, iar de data aceasta furnizorul a fost Skoda, iar acestea au inlocuit complet parcul de firobuze.
La 14 septembrie 2009, liniile 11 si 18 si-au modificat capetele sudice. Linia 11 circula de atunci doar pana la Str. Gheorghe Baritiu, iar linia 18 pana la Combinatul Solventul.
In anul 2012, in Timisoara existau 110.000 de metri de linie de troleibuz, impartita in sapte trasee.
In 2015 a fost inaugurata si linia de troleibuz catre Dumbravita.
Tot la finalul anului 2015 a fost inaugurata si si linia de troleibuz catre o alta localitate invecinata Timisoarei, Ghiroda.
In viitor, Timisoara ar putea avea modele noi de troleibuz care sa circule pe linii, asta pe langa cele 44 de autobuze electrice asteptate din Turcia, de la firma Karsan.
„Aceste 44 de autobuze vor fi practic doar un prim pas, municipalitatea intentioneaza sa demareze anul viitor un studiu pentru achizitionarea de troleibuze, pentru ca cele pe care le avem sunt de asemenea iesite din durata de viata„, spunea la finalul lunii octombrie viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau.
FOTO: STPT Forum
Pareri
Hai lasati vrajeala asta cu primul firobus. Exista imagini cu trioleibusul din 1939, din Cernauti. Uitati-va aici: https://www.youtube.com/watch?v=pg0DbWcsJ_M minutul 1:41
Cernăuți nu e în România.
Atunci era. Nu mai fi idiot.
Sibiu 1904, Timisoara 1942, Craiova 1943, etc , ar trebui cu asterisc scris primul di romania pentru timisoara, primul din regatul roman cernauti , si sibiu e mai complicat
Din pacate traim din amintiri . Astazi avem sansa sa fim primul oras mare din Romania care tine bolnavii , elevii si o parte din populatie in frig . Noroc cu cele 50 de firobuse marca Skoda aduse de administratia Ciuhandu ca altfel nici de astea nu mai aveam . Robu si Fritz doua catastrofe pentru orasul asta . DAR asta a vrut lumea, in orasul asta se voteaza doar sa nu ajunga PESEDEE ul in rest praf toate administratiile astea de dreapta
Praf? Poate. Se voteaza pentru diferenta intre praf si pulbere.
pai psd nu a avut niciodata primar in timisoara, de unde sti tu cat de praf sau cat de pulbere ar fi fost, mai baba vanga trotinetisto-usr-ist?
Tocmai asta este problema. La alegeri habar nu avem cine de ce va fi capabil sau ce planuri (nu doar vorbe) are pentru noi. tot ce primim la alegeri sunt pliante si fluturasi cu nume, poza si ceva detalii inutile care nu ajuta cu nimic in a putea lua o decizie si a alege unul in locul altuia. Multi aleg pe altcineva doar sa mai scape de ce a fost fiindca nu ai de unde sa stii cine ce va face.
Ciuhandu era cumva de la PESEDEE si nu stiam noi?
Voi cei veniți de prin alte parti in Timisoara ar fi bine sa nu mințiți. Ba ar fi bine sa va mandfiti ca trăiți in Timisoara. Primul firobus ( troleibus) din Romania Mare a fost dat în funcțiune la 1 februarie 1939 la Cernăuți. Primul firobus pus in functiune in Romania actuala a fost la 15 noiembrie 1942 la Timisoara.
Bina ma am inteles … stirea cumva nu spune tot adevarul. Primul firobus din lume a mers la Cimisoara (ca prin alte locuri i se zice altcumva).
Sau … poate la anul stirea va fi asa … „Primul troleibuz ce a circulat in Romania, intre Gara de Nord ci Cetate a fost la Timisoara …”.
Ca sa mai racorim putin fala banateana, va mai recomand sa cititi si un mic articol de pe Wikipedia legat de iluminatul electric in Europa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Street_light
Asta ca sa vedeti ce felinar frumos avem in centru ce e un simbol am falei prostesti banatene nu altceva!
Temesvár (Timișoara in present-day Romania) was the first city in the Austrian-Hungarian Monarchy to have electric public lighting on 12 November 1884; 731 lamps were used. (Wikipedia).
Daca se zice ca a fost primul oras din Europa iluminat electric, asta e din cauza oltenilor, care venind in Timisoara (Temesvár) dupa 1918 s-au trezit in Europa, caci ei erau pana atunci in Asia impreuna cu (h)otomanii, de la care au si invatat obiceiuri „bune”. Numai ca intre timp aia ca sa scape de hotomani le taiau macar cate un deget. La noi, atunci, ca si acum, ar trebui sa le taie toata mana si degeaba. Stiai mai derdiedas ca si Oltnia fusese in Imperiul Habsburgic vreo 23 de ani, dar a fost o provincie neguvernabila, plina de hoti care atacau postalioanele si furau tot, asa ca s-a renuntat la aceasta provincie. Unul din marii hoti (haiduci) sau lotri, cum le ziceti voi, era Neagu Papura care s-a facut stapan pe Oltenia, vreo cativa ani, dupa plecarea austriecilor. De la el s-a si numit Oltenia tara lui Papura Voda! Asa a fost! Asa a ramas! Ba, ce-i mai rau e ca ati exportat modelul si-n celelalte provincii, in special in Banat, cu voi cu tot.
Oltenii n-au stat capră în fața nimănui, voi erați obișnuiți cu turcii, umblați cu burduful de untură în buzunar.
Deci acu ca v-am prins cu minciuna … incercati sa dati vina pe capra vecinului?
Din pacate … oricat s-ar dar banatenii de speciali, parca arata din ce in ce mai mult cat de frustrati sunt.
Mie imi place spiritul Timisoarei pentru mixul de nationalitati ce traiesc aici si pentru aerul austro-ungar lasat de cei demult plecati.
Nicidecum pentru fala de prost gust si pentru apucaturile acestea de salbatici/rasisti/needucati/homofobi prin care incercam sa aratam cu degetul pe cei ce nu sunt nascuti in Timisoara sau sunt diferiti de noi. De parca realizarile de pana acum din Timisoara sunt infaptuite doar de timisoreni pur sange … ipocrizie maxima!
Mai putina fala mincinoasa sau de prost gust si mai multa munca si modestie dragi timisoreni! Cred ca ar fi mai productiv!
Dar tot nu e primul din Europa cum de minte pe felinarul din centru … nu?
NU va mai agitati degeaba in Timisoara in ultimii 30 de ani doar administratii locale de dreapta au fost care au facut rah–ul praf . Timisoara a devenit o mizerie de oras ,drumuri zob , lipsa iluminat stradal , mizerie la tot pasul , parcuri neingrijite , scoli si gradinite de pe vremea lui Ceausescu . O gradinita , scoala noua nu a fost construita din 1990 incoace . Spitale ce sa mai vorbesc putine supra aglomerate si mizere . Ce tine orasul asta este apropierea de frontiera vestica si existenta autostrazii care a facilitat locarea in Timisoara si zona limitrofa a multor companii multinationale altfel si Vasluiul era peste Timisoara . Noapte buna „timisoareni” , moldoveni si mai ales olteni ca banateni ,nemti , unguri, sarbi nu mai are orasul asta numa vinituri
da si cu toate astea, tupeistii de dreapta stiu ei (simt ei in urina) ca nu ar fi fost mai bine cu un primar psd. cretini!
Dragnel, nu mi-am batut niciodata un cui in cap, sa vad daca doare sau nu. Nu am nevoie sa suport un mandat pesedist in Timisoara ca sa stiu ca nu e decat despre furt, tras de timp si incompetenta. Avem experienta a sute de orase bine conduse de pesedisti, pe ultimul drum mai degraba. Avem experienta unui intreg judet condus „cu mana de fier” de cel pe care il omagiezi cu numele asta, si al congresului PSD car el-a ales cu entuziasm presedinte, pentru ca toate judetele sa devina copii de Teleorman. Furati pe unde puteti. Aici nu e loc de voi, si o stiti, de asta va bateti sa nu fie niciunul nominalizat candidat la primarie.
Oare Unde era Timișoara dacă raminea la AustroUngari? 😍
Unde sa fie ? In exact aceeasi pozitie ca acum ! Doar nu crezi ca pleca la plimbare !!! 🙂 🙂 🙂
A fost o încercare ( de o lună și ceva) la Sibiu in 1904, atunci in Austro Ungaria, dar a fost un esec din cauza unor scurtcircuite si accidente rezultate ca urmare a drumului in panta. S-a trecut la tramvai in 1905. Firobus s a pus în Sibiu din 1983.
tot atunci, in oltenia s-a descoperit focul ( primele cuvinte au aparut mai tarziu, limbajul folosit era compus din semne si anumite sunete)
👍