Opinia Timisoarei

Ziua Inginerului, la Universitatea Politehnica Timisoara. Ce personaj marcant din istoria orasului va fi omagiat?

TIMISOARA. Ziua inginerului va fi marcata asa cum se cuvine, la Timisoara. Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, Sucursala Timis, impreuna cu Universitatea Politehnica Timisoara si Aquatim il vor omagia pe inginerul Stan Vidrighin. Evenimentul va fi organizat in 14 septembrie 2016, cu incepere de la ora 12, in sala Senatului Universitatii Politehnica si are ca principal scop evidentierea rolul complex pe care l-a avut inginerul Stan Vidrigin in dezvoltarea si modernizarea Municipiului Timisoara.

Contributiile acestei personalitati marcante pentru Timisoara interbelica vor fi grupate pe trei directii esentiale si prezentate dupa cum urmeaza:

1. Stan Vidrighin – primar al Timisoarei in perioada 1919-1922, Catalin IAPA, consilier personal al primarului Nicolae ROBU;
2. Stan Vidrighin in scoala Politehnica, prof.dr.ing. Marius OTESTEANU, prorector Universitatea Politehnica Timisoara;
3. Stan Vidrighin – reper national pentru sectorul apa, Cristina BORCA, Aquatim SA

Stan Vidrighin s-a nascut in anul 1876 la Rasinari, a fost inginer, primar al Timisoarei intre 1 septembrie 1919 – 30 aprilie 1921 respectiv 3 ianuarie 1922 – 31 august 1922. A mai fost senator, director general la Posta Romana, CFR, fabrica de vagoane „Astra”, fiind o personalitate reprezentativa a Romaniei.

Stan Vidrighin a fost numit, in anul 1902, inginer la Serviciul Tehnic al Primariei Timisoara, in urma castigarii unui concurs pentru proiectul de canalizare al orasului. Doi ani mai tarziu, a ajuns inginer-sef al aceluiasi serviciu, pozitie din care a demarat pregatirea proiectului general de canalizare a apelor uzate si meteorice, precum si cel de alimentare cu apa al Timisoarei. Dupa un stagiu de pregatire, efectuat in Germania si Anglia, a intocmit proiectele de alimentare cu apa si canalizare ale Timisoarei, implicandu-se direct in realizarea lor.

La 27 februarie 1920, in calitate de primar al Timisoarei, adreseaza un memoriu Ministerului Instructiunii si Cultelor care sustinea infiintarea unei scoli Politehnice la Timisoara. La 11 noiembrie 1920, se semneaza decretul de infiintare al scolii Politecnice, Stan Vidrighin devenind membru fondator. Prin actiunile sale ulterioare, ca primar, membru in conducerea scolii si rector al scolii in 1921, Stan Vidrighin a sustinut constant dezvoltarea primei institutii de invatamant superior din Vestul Romaniei.

 

Exit mobile version