TIMISOARA. La 100 de ani de la construirea Podului Tineretii, Ziua Marinei la Timisoara isi deschide oficial portile la ora 10.00 pe malul Begai, in zona vaporului D’Arc, sub Podul Tineretii cu un ceremonial militar la care vor fi prezente Garda de Onoare si muzica militara a Brigazii 18 Infanterie Banat.
Se va da onorul, va fi salutat Drapel de lupta, se va intona imnul de stat al Romaniei si se va dezveli o placuta comemorativa dedicata aniversarii a 100 de ani de la construirea Podului Tineretii, in spatele Catedralei, spre b-dul Mihai Viteazu. Apoi se va lansa la apa ancora de flori, in memoria eroilor marinari, ce va fi urmata de un concert sustinut de Fanfara Garnizoanei Timisoara.
Pe parcursul intregii zile vor fi deschise publicului o serie de expozitii menite sa evoce spiritul sarbatorii: expozitie de navomodele participante la concursuri nationale si intenationale, piese ale Clubului Sportiv Municipal – sectia Navomodelism, navomodelistii condusi de antrenorul emerit de navomodelism Lucian Dan aduc si anul acesta in fata publicului noi ambarcatiuni de mare valoare, in miniatura, expozitie de carti postale din colectia lui Octavian Lescu, expozitie de machete de tehnica militara din colectia Garnizoanei Timisoara.
In premiera la Ziua Marinei Timisoara, vor fi prezente expozitiile:
expozitie “Podul Tineretii – Podurile Timisoarei”, unde publicul va avea ocazia sa descopere elemente in premiera din istoria acestor poduri ale urbei si o expozitie de noduri marinaresti
Programul va fi completat de proiectii video cu Bega navigabila, imagini din arhiva Televiziunii Romane, dar si standul de carte, unde dictionarele marinaresti vor fi “vedete”.
PODUL PÜSPÖK (astazi Podul Tineretii) a fost contruit intre anii 1912 – 1913, pe actualul amplasament al podului existand deja inainte de anul 1848 un pod de lemn. Acest pod ar fi trebuit sa fie un “pod Carol in miniatura”, deoarece, dupa modelul vestitului pod Carol din Praga, locuitorii orasului au dorit sa amplaseze la fiecare capat al podului cate doua statui, reprezentand patru mari episcopi ai Timisoarei. Primul razboi mondial a zadarnicit insa realizarea dorintei timisorenilor si statuile nu au fost amplasate niciodata pe cele patru socluri care stau si acum goale.
Dupa razboi numele podului a fost schimbat din Bischofsbrücke, Püspökhíd, Podul Episcopilor, in
“Mitropolit Andrei saguna”. Dupa venirea la putere a regimului comunist, podul a fost rebotezat primind numele de “Podul Tineretii”. Vechii timisoreni il denumesc si acum “Podul Episcopal”, iar tinerii si noii locuitori ai orasului, “Podul Mihai Viteazul”, dupa bulevardul Mihai Viteazul, pe care se gaseste (gresit, deoarece podul cu acest nume se afla in Fabric, pe bulevardul Dorobantilor).
CITESTE SI: Podurile expirate ale Timisoarei, un adevarat pericol! Au iesit din garantie si trebuie urgent reabilitate!