6 milioane de euro ne costa pasajul subteran auto din Piata Victoriei si sensul unic pe Inelul 1 de circulatie. Vezi proiectul!

TIMISOARA. E oficial! Se va circula in sens unic de jur imprejurul centrului Timisoarei, iar peste un an am putea avea mult-asteptatul pasaj subteran pentru circulatie auto prin fata Operei Romane. Va fi data peste cap si circulatia mijloacelor de transport in comun. In plus, vom avea prima parcare subterana de 400 de locuri construita de Primaria Timisoara in oras.

Toate aceste modificari ne vor costa aproximativ 6 milioane de euro, au estimat specialistii din Primaria Timisoara.

„Estimarile sunt undeva la 5 – 6 milioane de euro pentru pasaj si inclusiv acea parcare, este o estimare globala”, a precizat primarul Nicolae Robu.

Consilierii locali au aprobat, in plenul de marti, un studiu privind „Reorganizarea circulatiei rutiere pe inelul 1 de circulatie si reproiectarea infrastructurii rutiere si de transport public”.

DA CLICK AICI SI VEZI EXACT, PE HARTA, PE UNDE VA FI SENS UNIC! 

Asta inseamna reintregirea Inelului 1 de circulatie (n.r. care inconjoara centrul Timisoarei) prin realizarea unui pasaj subteran prin Piata Operei si organizarea circulatiei generale pe sens unic pe traseul Piata Marasti – strada Gheorghe Dima – strada Sf. Ioan/strada Paris – pasaj subteran Piata Victoriei – Bv. I.C. Bratianu – strada Hector – Piata I.C. Bratianu – strada Oituz – Piata Marasti.

In pasajul subteran se va intra de pe Bulevardul Republicii si de pe Inelul 1 de circulatie, adica de pe strada Sf. Ioan, si se va iesi dupa Liceul Miu si dupa Castelul Huniade.

„S-a aprobat ca traficul in zona centrala sa se faca pe Inelul I, inchis complet de data aceasta, printr-un subpasaj auto care va fi realizat in subpasajul pietonal actual din Piata Victoriei, iar circulatia va avea loc intr-un singur sens pe acest inel pentru masini mici, microbuze si masini de teren. De pe acest inel se va iesi radial pe bulevardele care intersecteaza inelul, respectiv de pe aceste bulevarde se va intra radial in punctele de incidenta fara niciun conflict. Cei care circula pe inel, intr-un singur sens, de regula pe trei sau patru benzi si pe anumite portiuni doar pe doua, vor trebui, daca doresc sa paraseasca inelul, sa se inscrie pe banda exterioara, iar daca vor sa continue sa circule pe inel atunci pe una din benzile interioare. (…) Va fi sens unic de jur imprejurul zonei centrale. Zona centrala va putea, in acest fel, sa devina zona pietonala”, a explicat primarul Timisoarei.

Studiul aprobat de consilierii locali nu spune nimic de parcarea cu 400 de locuri anuntata de primarul Nicolae Robu, care ar urma sa fie amenajata de dupa Liceul Miu si pana la intersectia cu strada Traian Grozavescu, adica pe aproape tot Bulevardul I.C. Bratianu, inclusiv pe sub intersectia cu Bulevardul Michelangelo.

Alt traseu pentru mijloacele de transport in comun

In ceea ce priveste autobuzele si troleibuzele RATT, acestea nu vor mai putea circula pe traseul actual. Cel putin asa spune primarul Robu.

„Mijloacele de transport in comun nu vor putea circula din Piata Victoriei, ele vor fi deviate in Piata 700 pe traseul actual, apoi vor continua pe strada Paris, pana la intersectia cu strada Republicii, de acolo vor face dreapta pana in zona Spitalului de Copii, de aici vor continua inspre Catedrala, iar de acolo vor avea drept de circulatie prin fata primariei pana la intersectia cu Bulevardul 20 Decembrie. De acolo vor face stanga, pe Bulevardul 20 Decembrie, si vor ajunge pe inel, cele care vor circula pe inel. Inelul va fi, pentru aceste mijloace de transport, mai lung decat pentru celelalte autovehicule, traseul avand loc pe un by-pass fata de portiunea Piata Victoriei – Liceul MIU”, a mai explicat edilul sef al Timisoarei.

Potrivit studiului aprobat de consilierii locali, Inelul va avea 3 benzi de circulatie intr-un singur sens. Pe cat posibil, noteaza specialistii care au realizat studiul tehnic, pe intregul traseu se va face si o banda marginala de circulatie, destinata numai transportului in comun, iar pe trotuare se vor face piste de biciclete.

Totodata, vor fi reamenajate si toate intersectiile dintre Inelul 1 si arterele majore de circulatie. Comisia de circulatie din cadrul Primariei Timisoara si-a dat deja acordul pentru studiu si a precizat ca este cea mai buna varianta pentru fluidizarea traficului in zona centrala a orasului.

Primarul vrea bani din bugetul Timisoarei

Studiul comandat de Primaria Timisoara a costat aproape 15.000 de euro. Pentru realizarea efectiva a lucrarilor nu sunt bani. Pe bugetul de anul acesta vor intra studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, iar pe bugetul de anul viitor va intra executia propriu-zisa a lucrarilor.

„Nu avem alte surse, in momentul de fata, decat veniturile proprii. Proiectul este unul prioritar si eu voi propune consiliului local sa aloce fonduri pentru realizarea acestui obiectiv. Intra pe bugetul de anul acesta. Nu se va putea finaliza anul acesta in niciun caz. (…) Este deja in derulare licitatia pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic si in toamna probabil ca vom fi in masura sa licitam executia lucrarii. Executia masiva va fi prinsa pe bugetul de anul viitor si finalizarea acestui proiect”, a explicat Robu.

CITESTE SI: Vom avea parcare subterana in centrul Timisoarei, dupa realizarea pasajului din fata Operei. Vezi unde!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. “Nu avem alte surse, in momentul de fata, decat veniturile proprii.”
    Mda, taxele pe câini şi pisici… Dragi timişoreni, dragi români care mai sunteţi – banii grei din taxele noastre se scurg pe studii de fezabilitate, pe filmuleţe flash, etc – şi nu sunt vreodată urmate de „implementare”… Am văzut, referitor la Timişoara, în ultimii ani, „produse finale” ale multor asemenea studii „teoretice” – pentru cretini. Filmuleţe cu telegondole, vaporaşe, maşinuţe care trec pe sub giratoriul din Complex, etc… Toţi porcii vor spune că e nevoie şi de studii de fezabilitate – de acord. Dar – e simplu. Orice licitaţie pe proiecte măreţe ar trebui să includă, în caietul de sarcini, şi pretenţia realizării unui studiu de fezabilitate, din partea firmelor care vor să participe la construcţie… Pentru că e normal toate studiile să fie făcute de cel care construieşte, eventual…

  2. A inteles cineva,ceva din desenul asta?!?

  3. Ne distrug istoria, acest proiect va distruge cladirile istorice, va distruge Opera Romana, Politehnica si Muzeul cu siguranta, dar probabil vor fi si alte probleme. Acuma ar fi un moment bun ca expertii in arhitectura sa iasa in fata si sa spuna NU, sa-si apere demnitatea si meseria. Acuma ar fi momentul ca cei de la Bucuresti sa intervina si sa opreasca aceasta porcarie inainte sa inceapa !!!

  4. nici nu ati terminat bine viaductul de la michelangelo si va apucati de cel de la opera. bravo. astept cu nerabdare inchiderea totala a circulatiei in zona cetate, ca tot ati finalizat 1-2 parcari etajate care sa compenseze sutele de locuri de parcare de pe stradutele inguste devenite pietonale.

  5. In loc sa inchida circulatia in centrul TIMISOAREI, acest ROBU vrea sa distruga minunatele cladiri ale acestui minunat oras. Erau multe solutii care nu trebuiau sa aglomereze din nou centrul orasului. Se poate lua de mana cu OPRESCU pentru idei nestrusnice.

  6. Atatea strazi neasfaltate,atatea alte probleme !Se imprastie banii pe aiureli si nimeni nu ii opreste.Ciuhandu a facut *acvariul* din centru,pe care Robu il demoleaza,toti sunt incoerenti si habar nu au ce fac.

  7. si multe multe masuratori facute degeaba dar…pe bani multi…

  8. am inteles ceva din desene. dar greu …

  9. de viaductulul de la michelangelo ce se aude? dar de largirea pasajelor de pe circumvalatiunii si popa sapca?

  10. „Vezi proiectul!”

    Revin şi vreau să accentuez faptul că s-au dat şi se mai dau munţi de bani aiurea unor firme IT, eventual de apartament, eventual căpuşă… Cât au costat pozele şi harta de mai sus ?!!! Chiar aş vrea un răspuns de la Primărie. Şi, oricum, în ele nu se vede (pentru că nu se poate) proiectul, ci imaginaţia bolnavă a unui viitor lipsit de şanse… etc.

  11. Cred ca pretul pe care il comunica autorul articolului este partial. Nu cred ca volumul de lucrari pe care il presupun amenajarile reprezentate in desenele articolului costa doar 6 mil. de euro in Romania. Parca opinia Timisoarei scria: „Valoarea totala a acestor lucrari este de 7 milioane de euro, din fonduri europene, iar pentru Complexul Rutier Michelangelo se investesc 69 de milioane de lei, adica aproape 15,7 milioane de euro. 1,2 milioane de lei este contributia Primariei, luata din bugetul local.” Asa ca eu cred ca pentru lucrarile din zona pasajului pietonal din fata Operei, 6 mil. de euro va costa doar caratul molozului. Amploarea lucrarilor din desene este uriasa si nu vad cum se pot face doar cu 6 mil. de euro. Probabil autorul a inteles gresit unele informatii primite de la primarie. Sa nu ne imbatam cu apa chioara si sa credem ca cu Robu se vor ieftini lucrarile de constructii. Sa ne imaginam doar lucrarile la retelele gospodaresti subterane din zona centrala si ajungem imediat la 2 mil. de euro. Apoi caratul pamantului si al asfaltului inca 1 milion, deci raman 3 milioane pentru restul. FOARTE PUTIN. Mai punem la socoteala si bordurile (ha ha ha) inca vreo 500 000 de euro cu tot cu montaj si uite ca de fapt ne trebuie 20 de milioane de euro. Sa fim seriosi. Asa ceva nu se poate in Romania.

  12. „Estimarile sunt undeva la 5 – 6 milioane de euro pentru pasaj si inclusiv acea parcare” :))))))
    de mult nu am mai ras in halul asta…dar de fapt e de plans…omul asta pe ce lume traieste?

  13. Nu uitati si de integrarea cinemaului CAPITOL, a gradinii de vara si a filarmonicii sub forma unui mall cultural modern…Daca tot vrem sa fim capitala culturala europeana !