TIMISOARA. Presa timisoreana e in doliu. Dupa o indelungata suferinta, s-a stins jurnalistul Oscar Berger, cel care a adus sub lumina tiparului primul ziar privat din Timisoara de dupa Revolutie.
Oscar Berger era nascut in 15 februarie 1947 si era un monarhist convins. De altfel, el a fost decorat de Regele Mihai I de Romania pentru loialitate. Nu era casatorit si nu a avut copii.
Printre altele, Oscar Berger a scos si o carte in care isi publica dosarul de la Securitate dovedind ca fusese ani la randul urmarit de fortele de represiune ale fostului regim.
Oscar Berger avea si peste 30 de ani de experienta in industria filmului, atat in Bucuresti cat si in Munchen, ca regizor secund la 8 filme de lung metraj in Buftea si la un serial de la Televiziunea Romana, si ca editor, scenarist, producator, efecte speciale, supervizor post-productie si animator, in Munchen, in peste 200 de filme documentare, scurt metraje si de animatie. A fost co-regizor si la indragita serie Ciresarii.
Ziarul Timisoara, copilul de suflet al jurnalistului Oscar Berger se confrunta cu mari probleme financiare, iar acesta facea eforturi uriase sa-l mentina pe piata, pe aceeasi linie profund anticomunista, asa cum a pornit in urma cu 23 de ani.
In 2011, Oscar Berger declara pentru www.opiniatimisoarei.ro:
„In ultimii trei ani, am tinut ziarul cu un camion. Din cursele cu marfa facute in Germania si Austria castigam peste 25.000 de lei pe luna, iar ziarul ma costa 17.000 – 18.000 de lei. imi mai ramanea si mie ceva. Acuma deplasarile s-au rarit, nu mai e atat de mult de lucru, iar banii castigati cu camionul nu-mi mai ajung sa tin ziarul in viata. Daca apare un investitor serios, il vand imediat! Din 1995, de cand l-am preluat, mi-am cheltuit aproape toate economiile cu ziarul asta! Aproape un milion de dolari, castigati de pe urma vanzarii retelei de cablu HiFi Quadral catre RDS”, spunea Oscar Berger.
Primul redactor sef al ziarului Timisoara a fost George Serban, autorul Proclamatiei de la Timisoara, care, la Punctul 8, sustinea eliminarea din viata publica a fostilor securisti si activisti de partid, iar Oscar Berger a fost un sustinator fervent al documentului. De altfel, Societatea Timisoara s-a cristalizat in jurul publicatiei Timisoara.
FOTO: Constantin Duma
Pareri
Ne va lipsi chiar si celor care nu l-am cunoscut personal. A fost o emblema a Timisoarei libere. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Adevarul e ca eu nu sacrificam 1 milion de euro din casa pentru a tine un ziar!Faptul ca a dorit sa mentina spiritul revolutionar al Timisoarei a timisenilor in general este de apreciat.Sincer imi pare rau de un astfel de om.Sa se odihneasca in pace!
La voi la ortodocsi despre morti numai de bine, dar… in 1995 cand a devenit actionar majoritar lucrurile au luat o turnura nefericita. Lucrurile au mers din prost spre catastrofal. Tirajul, vanzarea si publicitatea au luat-o la vale. Angajatii au plecat pe rand. Betii peste betii cu ziarul redactat de pe terasele birturilor, culminand cu instalarea ca redactor sef a bomfaierului Costinas… Pacat de brandul Timisoara!