Afacere periculoasa: mansardele Timisoarei se pot prabusi chiar si la un vant mai puternic

 

TIMISOARA. In ultimii trei ani, numarul mansardelor de pe blocurile Timisoarei a crescut ingrijorator. Constructiile nu sunt facute cu materiale de cea mai buna calitate, fiind extrem de vulnerabile la eventuale cutremure.

Daca in 2010, in Timisoara erau construite putin peste 120 de mansarde, in prezent numarul acestora a ajuns la aproape 400. De ce atata interes pentru mansardarea unora dintre miile de blocuri ale orasului? Aceste constructii sunt foarte avantajoase atat pentru intreprinzatori, cat si pentru cumparatori, fiind considerate cele mai rentabile oferte de pe piata imobiliara, datorita preturilor accesibile. Specialistii spun ca, in majoritatea cazurilor, cumparatorul isi asuma un risc, daca ne gandim la rezistenta apartamentului pe care il achizitioneaza. Mansardele nu sunt facute tocmai cu materiale de cea mai buna calitate, fiind extrem de vulnerabile la eventuale cutremure. Totusi, apartamentele amenajate, in general, deasupra imobilelor cu patru etaje intra foarte usor in Programul Prima Casa, program accesat de tot mai multi tineri din Timisoara. Aflati in continuare cat de bine a functionat ”afacerea mansardelor” in capitala Banatului si cine sufera de pe urma ei.

Profit pentru constructori

Daca este sa ne luam dupa statisticile Primariei Timisoara, avem 387 de mansarde noi, iar la o medie de trei apartamente pe fiecare scara si un pret corect de circa 35.000 de euro pe apartament – in conditiile in care un apartament de trei camere intr-o mansarda este cam 37.000 de euro in aceasta perioada – rezulta ca in Timisoara s-au construit in acest regim nu mai putin de 1.161 de apartamente noi, pentru care s-a platit peste 40 de milioane de euro. Proportiile afacerii cresc considerabil, mai ales daca in urma mansardarii unui bloc cu mai multe scari pot fi amenajate chiar si zece apartamente. O afacere profitabila, mai ales pentru constructori, care sunt considerati mai degraba investitori.

Pentru ridicarea unei mansarde, constructorul face o intelegere cu asociatia de proprietari, desi ar trebui sa o faca cu toti proprietarii, pentru ca pentru eliberarea unei autorizatii de constructie de mansarda este nevoie de semnatura tuturor celor inscrisi in Cartea Funciara a unei locuinte, spun reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii din Timis, conform Legii locuintei. Numai ca la noi, in schimbul anveloparii blocului, a renovarii casei scarii sau a altor lucrari, locatarii cedeaza terasa sau spalatoria, de unde se incepe cu constructia mansardei. La Timisoara este interzisa constructia prin spalatorie, HCL 141 din 2007 spune ca mansarda trebuie sa fie ridicata direct din casa scarii comuna. In conditiile in care constructorul se intelege cu asociatia de proprietari, problema se rezolva insa mai usor. Daca apare un singur locatar nemultumit, lucrurile se complica.

Asadar, vanzarea terasei de pe bloc unde se ridica viitoarea mansarda trebuie sa se faca prin acordul individual al fiecarui proprietar, exprimat personal la notar. Cand nu mergea varianta aceasta, constructorii isi faceau drum pana la Oradea, unde notarii legalizau ”acordul prin tabel”.

Mansardele si… vremea

inainte sa faca rost de autorizatia de constructie necesara, firmele executante de mansarde au nevoie de o expertiza care sa spuna ca blocul vizat poate sustine o asemenea constructie, ce poate fi usor confundata cu un etaj. Apoi depun documentatia necesara la Primaria Timisoara si obtin autorizatia de constructie de la Directia de Urbanism. Se apuca mai apoi de treaba, sub supervizarea unui diriginte de santier.

”Este obligatia proiectantului sa vada daca proiectul rezista si daca blocul sustine mansarda. Dirigintele de santier trebuie sa-i verifice in timpul constructiei. Scrie foarte clar in lege, noi verificam daca totul s-a facut conform autorizatiei si proiectului, la receptie, dar exista lucrari care pot fi ascunse, nu putem verifica grosimea peretilor, pe care numai dirigintele de santier le stie”, explica Sorin Ciurariu, arhitectul sef al Timisoarei. In toti anii in care a lucrat ca arhitect in cadrul Primariei Timisoara, Ciurariu n-a intalnit niciun caz de mansardare in care sa se faca si consolidarea vreunui bloc.

Asadar, problema rezistentei apartamentelor din mansarde este cunoscuta. Dan Rau, seful Observatorului Seismologic din Timisoara, recunoaste si el ca a urmarit indeaproape acest subiect si considera ca mansardele Timisoarei sunt sensibile chiar si la un banal vant puternic.

”Important este un lucru: probabilitatea unui cutremur exista, Banatul este a doua zona seismica a Romaniei, ca ne place, ca nu ne place. Se poate produce oricand un cutremur de mica magnitudine si mica intensitate. Altele sunt problemele acolo, am urmarit mansardarile astea. Cred ca chiar si o rafala de vant puternica ar putea fi periculoasa, atata vreme cat sunt facute ilegal, nu se stie nimic. De multe ori diferenta intre documentatie si situatia in teren este foarte mare, depinde de constiinta dirigintilor de santier si a constructorilor, dar atata timp cat cel care construieste nu va locui niciodata acolo, este avantajul lui sa faca cat mai ieftin”, explica seismologul Dan Rau (foto). Aceasta este si parerea sefului Oficiului de Cadastru din Timis.

“Sunt numeroase cazuri de mansarde in care s-au depasit cu mult limitele proiectului si ale autorizatiei de constructie. Practic, in loc de mansarda, s-a ridicat un etaj si o mansarda. Aceste constructii ilegale – care in mod ciudat nu au fost sesizate niciodata de catre inspectorii de zona ai Primariei, desi ei trebuie sa verifice daca constructia este conforma cu proiectul – afecteaza in mod periculos rezistenta blocurilor. Practic, toate calculele de rezistenta ale specialistilor, in baza carora s-au eliberat autorizatiile de constructie, au fost date peste cap, iar cladirea a devenit extrem de expusa la cutremure, chiar de joasa magnitudine. Va dati seama, in conditiile in care, in loc de trei apartamente, se construiesc sase sau sapte, totul se incarca si apasa pe apartamentele de la etajele inferioare. E vorba despre tone bune! Notarii care au facut subapartamentarea si au parafat documentele pentru intabularea constructiei – majoritatea din Oradea, ca acolo se rezolva aceste probleme, dupa ce notarii din Timisoara au sesizat ilegalitatea procedurii – sunt autorii morali ai eventualelor nenorociri ce se pot intampla”, atrage atentia Costin Chirculescu, de la OCPI Timis, registratorul care a descoperit mai multe falsuri in afacerea mansardelor.

Cert este ca ultimul cutremur simtit in zona Timisoarei a fost in luna ianuarie a anului trecut. A avut cam 3,5 grade pe Scara Richter si s-a simtit mai mult la Chisoda.

Toata ideea amenajarii de mansarde in Timisoara a pornit in urma cu mai multi ani. Principalul motiv? Sa se deschida o piata spre locuinte mai ieftine care sa fie accesibile mai mult pentru tineri. Hotararea de consiliu local adoptata in 2007 spune foarte clar ca mansardele nu pot depasi cota maxima de 4,30 metri in inaltime. Dar constructorii pot ridica foarte usor inca un etaj: asa au aparut mansardele inalte.

”Exista tendinta de a schimba destinatia apartamentelor de la parter din locuinte in spatii cu alta destinatie, atunci cu mansardarile cantitatea de apartamente ramanea constanta. Acesta a fost targetul nostru, dar si aspectul blocurilor. Din sutele de autorizatii, nu mai mult de zece exemple as putea sa spun ca se incadreaza. Ne bazam pe faptul ca toata lumea si-a facut bine treaba”, a conchis Sorin Ciurariu.

Si Inspectoratul de Stat in Constructii Timis are un cuvant de spus in aceasta problema. ICS intervine dupa ce constructorul obtine autorizatia si se apuca de treaba.

”In momentul in care se anunta o lucrare pe baza unei autorizatii, exista obligativitatea investitorului sa anunte inceperea lucrarilor la autoritatea publica locala si la Inspectia de stat in constructii. Se prezinta niste documente printre care si unul care se numeste program de control al calitatii lucrarilor proiectat in executie. Acest program este propus de catre proiectant, este discutat de Inspectia de stat in constructii si este acceptat sau nu”, explica Ion Constantin (foto), directorul ICS Timis.

Asadar, specialistii de la ICS decid daca un constructor poate face o lucrare sau nu pana la capat. intrebat daca au existat cazuri in care au fost sistate lucrarile, Ion Constantin a raspuns ”Am destule cazuri”. ”Noi suntem solicitati pentru o atestare neutra. In momentul in care atestam o structura de rezistenta, atunci este o structura autorizata”, a conchis Ion Constantin. Pot exista cazuri in care atestarea de la Inspectorat sa fie negativa, moment in care constructorul trebuie sa remedieze problemele pentru ca totul sa fie in regula. Potrivit sefului ICS Timis, in 2012 au fost date doua amenzi de cate 30.000 de lei pentru inceperea a doua lucrari fara autorizatie de constructie.

Amenintari si o masina incendiata

De la sfarsitul lunii trecute, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Timis se afla in centrul unui scandal de proportii, dupa ce unul dintre registratorii institutiei a sesizat faptul ca mai multe mansarde construite in Timisoara au fost intabulate cu acte false. Ancheta declansata in cadrul institutiei a scos la iveala faptul ca documentele din dosarele a 17 mansarde au fost falsificate prin utilizarea unei stampile contrafacute a Primariei Timisoara, dar si prin imitarea unor semnaturi.

„Totul a inceput dupa ce o persoana a solicitat un extras de CF pentru o mansarda, iar constructia respectiva nu a fost depistata in sistemul nostru informatic. La o scurta verificare, am constatat ca exista mai multe dosare ce contin documente falsificate si am anuntat conducerea institutiei. Prima masura care s-a luat a fost blocarea intabularii de mansarde, pana la finalizarea anchetei, ceea ce a declansat o serie de amenintari din partea oamenilor de afaceri care au investit multi bani in acest gen de constructii. Mi s-a spus ca, mort sau viu tot voi semna actele, iar ca avertisment, in noaptea de 9 spre 10  martie, persoane necunoscute mi-au incendiat masina cu un cocktail Molotov. Am facut plangeri la Politie si Parchet, in care am aratat ca, cu cateva ore inainte de incident, o anumita persoana cu interese mari in afacerile cu mansarde m-a pus in garda ca mi se vor intampla lucruri grave. Oricum, aceste amenintari nu ma sperie, voi merge pana la capat”, ne-a declarat Costin Chirculescu, angajatul OCPI Timis care a descoperit primele falsuri.

Ancheta interna a stabilit ca angajatii implicati in falsificarea documentelor de mansarde sunt Rotar Loredana Alina, Ovidiu Saman, Rosu Dan Catalin si Sarbu Mihai.
„Pot sa va spun ca ancheta noastra s-a finalizat, trei angajati au fost destituiti, iar unul si-a dat singur demisia. Faptele angajatilor nostri sunt grave, la trei dintre ei le-am facut si plangeri penale, iar procurorii vor ancheta aceste cazuri de falsuri”, a declarat directorul ANCPI, Arthur Marius Ursu.

Scandalul mansardelor din anul 2010

Un alt scandal pornit de la mansardele Timisoarei a fost declansat, in ianuarie 2010, de avocatul carasean Teofil Drugarin, care se suspendase din profesie si se ocupa cu ridicarea de mansarde in Timisoara. Atunci, Drugarin l-a reclamat la Parchet pe secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojocari (foto), ca pretinde mita pentru a elibera autorizatiile de constructie la mansarde.

„Invinuita mi-a spus ca o mare parte din bani sunt pentru seful ei, domnul Cojocari Ioan si ca nimeni nu primeste asa repede autorizatii, motivand ca juristul-sef Cojocari este artist in a incurca pe cine doresete. In 17.04.2008, in jurul pranzului, am fost pe teren si s-a facut constatarea si terminarea etapei de teren. In aceeasi zi, invinuita a intocmit procesul verbal, iar dupa program am asteptat la ea acasa, in sufragerie, unde am primit o cafea si autorizatia de functionare pentru care am platit 5.000 de euro”, a precizat la vremea respectiva Teofil Drugarin, referindu-se la “intermediara” lui Cojocari, Ligia Balanescu.

Desi procurorul de caz, Dan Paulet, a declansat urmarirea penala in dosarul mansardelor, pana la urma tot scandalul s-a finalizat cu amendarea penala a secretarului Primariei Timisoara, pe care acesta a contestat-o in instanta.

Autori: Roxana Deaconescu, Gheorghe Ilas

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In fond,ce-ati vrut sa spuneti cu articolul asta?Ca mansardele-s periculoase sau ca mafia din primarie e tot aia?Sau ca mai mult de jumatate din mansarde sunt ilegale?Toate astea se stiu.

    • Draga mea, sa stii ca cei care sunt pusi sa conduca asocierile la bloc (majoritatea e doar o formalitate si nu face obiectul acestui subiect) inchid ochii si deschid buzunarele. La fel au facut cu refacerea hidroizolatiei acoperisului, la fel cu reabilitarea termica, la fel cu repartitoarele, la fel cu gazele pe casa scarilor, la fel cu garajele de beton, la fel cu parcarea ecologica, la fel cu interfonul… la fel cu fondul de reparatii, la fel cu fondul de rulment din condominiu. Cine crezi ca reuseste sa se mentina la cârma unei asociatii de proprietari, cand se pot face asemenea afaceri ? Iti spun eu : acoliţii mânăriilor cu acte in regula si colaboratorii institutiilor statului, intr-un cuvant propteaua sistemului ticalosit in care trăim. Daca te gandesti sa ajungi si tu la cascaval, trebuie sa fi macar simpatizant de partid in bloc, iar daca ai carnet de membru nu-ti mai poate face nimeni NIMIC.

  2. sunteti niste dobitoci… nu se mai vand apartamentele noi (dar deja ruine)de pe calea torontalului la niste preturi fabuloase si v-ati gandit ca vai vine vantul si ia mansarda. Inainte sa scrieti ar trebui sa va interesati. sunt proprietar de mansarda si sunt super multumit de ea, am 3 camere si mi-a fost cald toata iarna si am platit 380 lei pt incalzire din noiembrie si pana acum in martie inclusiv (5 luni)…. e nou si e frumos si sfatuiesc pe oricine vrea sa isi cumpere sa o faca

    • Mai lasa MONITORUL PRIMARIEI TM din mână… Poti face si altceva cu el 🙂

      • esti ceea ce te declari a fi…
        vrei detalii? 65 mp 3 camere zona dambovita, credit prima casa BCR, proprietar din 14.09.2012 prima iarna trecuta neasteptat de bine
        Si ca ziceai de monitor e bine ca dupa ce sa sterg aia pe undeva sa te stergi si tu pe la gura si sa nu mai mananci atata rahat.
        Fiecare are dreptu la o parere…

        • de unde stii ce se poate face cu monitorul ?

    • si marmota… De ce nu spui adevarul, si anume ca esti un vanzator de mansarde?! Nu mi-as cumpara o mizerie din aia de mansarda nici daca ar trebui sa dorm in ploaie. Si daca nu ai construit niciodata o casa tot iti dai seama ca la prima furtuna serioasa ai o problema serioasa. Asta ca sa nu ne gandim la un cutremur mai serios. Mai mult decat atat, riscurile de incendiu datorate instalatiilor electrice sunt mult mai ridicate. Fiecare e liber sa faca ce vrea cu banii lui insa ganditi-va si la securitatea vietii voastre inainte de a cumpara astfel de mizerii.

  3. cred ca articolul se vrea o avertizare a viitorilor cumparatori; pe str. Lidia am vazut mansarde construite din cartoane, pe structura de lemn; nu zic ca nu sunt si mansarde bune, dar poate intra aici experti imobiliari sa ne spuna la ce trebuie sa fie atent viitorul cumparator, ce garantii sa ceara constructorului, mai mult decat sa vada Cartea tehnica a constructiei.

  4. Nu, nicidecum ! Articolul va mai spala creierii de atata indoctrinare, că poate va mai treziti din somnul cel de moarte, poate va vine mintea la loc ca in 89. Articolul incearca sa va scuture niţel perceptia despre sistemul fericit in care platiti taxe si impozite, umpleti carucioarele la supermarket sau va plimbati aiurea in tramvai…

  5. spune sincer cat ai primit de la dezvoltatorii imobiliari (cei care nu-si pot vinde apartamentele scumpe) ca sa publici asemenea marlanii despre oamenii care construiesc si vand la preturi mici? Eu locuiesc la o asemenea mansarda nou construita si sunt ultra multumit de confortul maxim cat si de pretul OK iar izolatia termica si fonica de la etajul 5 cat si aerul mai curat de sus sunt gratis. Cat despre pericole la vant si-au dat cu parerea niste ageamii care nu au nici o calificare in acest domeniu ca si semnatarii articolului de altfel. Singurul cu oarecare stiinta in domeniu este domnul de la Inspectia in Constructii el asigurandu-ne ca nu exista nici un pericol cu aceste locuinte in afara de faptul ca, am zice noi, nu se mai vand cele scumpe. Cat despre cei de la Oficiul de Cadastru ar putea sa se autosuspende toti cu asemenea angajati cat si cel care cu de la sine putere edice k nu mai intabuleaza nimic pana nu se trezeste si el contravenind astfel legii care prevede un termen pt finalizare. Sunt curios seful lui cum la felicitat pt bravul interviu acordat. Asa ca DACA TACEATI FILOZOFI ERATI ; dar fara diridari…

  6. Ai mare dreptate in ceia ce ai spus Observatorule. Tot m-am mirat si m-am crucit azi cand am rasfoit susamintita foaie si impricinatul articol cum la scolile lui Ceausescu seismologii isi dadeau doctoratele in MISCAREA TERESTRA a VANTULUI si forta cu care el napraznicul ameninta orice parlita de mansarda construita, iar mai marii supervizori atenti la orice mismas angajati ai OCPI Timis au doctoratele date si sunt mari specialisti tocmai in domeniul CUTREMURELOR din moment ce.si dau navalnic cu parerea asupre miscabilei scoarte terestre. Pe vremea mea se practicau detasarile in interes de serviciu. Poate cei doi…. Oricum … Tot un cacamaca ca la noi in plina stare de cacao. Mare pacat

  7. Cred ca e putin exagerat cu vantul, dar mansardele alea oricum sunt construite cu materiale de toata jena. A fost o afacere beton pentru constructori. Mi-a spus un prieten arhitect c-a fost la cineva acasa, intr-o mansarda, s-a speriat de cum erau peretii. Asa ca sa fim seriosi, ca-s varza cele mai multe. Sunt cateva firme in Timisoara care s-au imbogatit, una nu e serioasa.

  8. A fost o coruptie la toate nivelele cu mansardele acestea…de la primarie la inspectoratul teritorial de constructii…
    In cazul unei mansardari TREBUIE facuta o centura pe terasa blocului,si verificat solul pentru ca o greutate suplimentara ,,afunda”blocul”
    La primele furtuni din vara cu vinturi de peste 80 de km/h acest articol ve ,,reveni”in actualitate…

    • Va „reveni” in actualitate, dar degeaba! Vom ramane cu buzele umflate la fel ca si cu repartitoarele de costururi, garajele inchiriate, garantia hidroizolatiei, bomba de pe casa scarilor, parcarile „ecologice. Apropo, dle Voin, cum ramane cu parcarea verde din zona Vulturilor nr 2A colt cu str Bran 9B? V-am trimis niste poze, poate le considerati iesite din comun ca sa fie o superstire pe site-ul dsv.

  9. Pentru neavizati; Inspectoratul pentru Calitatea Constructiilor informeaza ca Autorizatia de Constructie la o mansarda se poate emite de catre primarie numai pe baza unui Studiu GEO si numai dupa o expertizare prealabila a blocului care sa certifice ca blocul rezista la incarcari suplimentare, nu se afunda in pamant iar peretii rezista si nu se sfarama, plus o alta mare serie de alte verificari si avize. Asa ca nu mai vorbiti in necunostinta de cauza si va dati cu proasta parere. Dar fiecare da ce are.

  10. Pentru,,avizatul”:esti naiv sa crezi ca avizele GEO,se dau corect! Cunosc ,,N” situatii cand nu s-au dus probe pt.analize! Ma intreb,de ce nu s-au facut de la bun inceput cinci etaje sau mansarde?!? De ce nu se fac si pe blocuri mai inalte de cinci etaje,avand si avantajul liftului?!? Avizatule,astept niste raspunsuri!

  11. Nae draga tu pari baiat destept. Pamantul de la studiu GEO nu se duce la analize ca nu e pt mancat. prin studiu GEO se urmareste daca terenul de sub fundatia blocului este destul de ;TARE; pt ca blocul sa nu se afunde in pamant dupa ce se mai construieste mansarda pi dansul. Ase k… . Si nu s-au facut de la inceput mansarde sau 5 etaje ca in toata Europa civilizata fiindk au fost intotdeauna MITICA FRANARI ca si acuma si tot prostalaul si dadea cu parerea despre tot si toate fara sa aibe vre o legatura emotionala cu subjectul in cauza. Bunaoara ca si intervievatii din abjectul articol in speta.

  12. Interesant articol. Bașca comentariile iscate de situația prezentată. O tabără e nemulțumită de mansarde, numindu-le construcții nesigure, în lipsa unor verificări „corecte!”, iar cealaltă (probabil „oamenii de afaceri”) incearcă să ne convingă de utilitatea unor case ieftine pentru tineri, construite fie prin viciu de consimțământ, fie prin alte vicii mai mult sau mai puțin aparente. Pe când proprietarii de drept al acelui spațiu de deasupra ultimului etaj vor construi în regie proprie mansarde, pe care apoi să le folosească sau să le vândă? Din cauza complicității suspecte a administratorilor de bloc cu „oamenii de afaceri”, probabil niciodată. Tuturor acelor administratori verosi, SICTIR!

  13. bravo! eu astept un cutremur si atunci vedeti voi cei care sustineti construirea mansardelor daca vreo asigurare va va platii ceva daune!Sa va fereasca Dumnezeu sa fiti in apartamente sau in mansarde daca vine un cutremur….

  14. Telespectatorii Atentie ..

    Sunt dl EVG Mark Raiber, un creditor împrumut privat, de la EMR credit de investiții. aveți nevoie de ajutor financiar ?? ai nevoie de un credit pentru investiții ?? ai nevoie de un împrumut pentru afaceri ?? ai nevoie de un împrumut pentru constructii ?? Email Dl EVG. Mark Raiber prin e-mail: ([email protected]) pentru mai multe informatii.

    oferim toate tipurile de credit.

    * Împrumut de afaceri.
    * Constructii de împrumut.
    * Departamentul de Împrumut de consolidare.
    * Montaj de împrumut.
    * Elev de împrumut.
    * Acasă împrumut.
    * Credit pentru Investiții.

    oferim toate tipurile de credit, vă sunt de așteptat să contacteze conducerea companiei prin e-mail pentru mai multe informații despre imediat .. contactați pe dl EVG. Mark Raiber prin e-mail: ([email protected])

    mulțumiri

  15. Pe strada Lidia (aceeasi pe care locuieste si primarul orasului) se afla in constructie o mansarda ce nu are obtinuta autorizatia de constructie. Ma intreb daca aceasta se face cu girul directiei de urbanism a primariei si cu cel al primarului??? Aloo, primaria, politia locala, atunci cand o sa cada pe vreun om o sa raspundeti penal!