Alba-neagra cu turnuletele romilor! Taxa pe turnulet, ilegala, discriminatorie si… plagiata, poate declansa rascoala bastanilor

In ciuda faptului ca se apropie alegerile, primarul Timisoarei ticluieste o masura nepopulara, care se poate rasfrange asupra coalitiei politice din care face parte: taxa pe turnulet, o masura ilegala, discriminatorie si aproape imposibil de pus in practica, spun actorii implicati.

Nicolae Robu incearca sa puna tunurile pe romi prin instituirea acestei taxe pe turnuletele de la palatele tiganesti, ignorand riscul ca aceasta minoritate sa-i devina ostila cand ii va fi lumea mai draga, adica la alegerile parlamentare din decembrie.

Afacerile romilor sunt cunoscute deja atat in Timisoara, cat si in toata tara: intra in posesia cladirilor istorice si le transforma in adevarate palate cu care isi dovedesc bogatia. Turnuletele care au ”rasarit” pe case au schimbat aspectul Timisoarei, insa, in ultimul timp, tiganii s-au mai modernizat si nu mai ridica kitschoasele elemente decorative pe cladirile pe care si le construiesc.

Ca sa starpeasca fenomenul, primarului Timisoarei i-a venit o idee cam ilegala, spun specialistii: sa puna taxa pe turnulete. Curat plagiat! Desi s-a laudat c-a fost ideea lui, se pare ca Nicolae Robu s-a inspirat de undeva din judetul Cluj, unde a mai avut loc o tentativa de a taxa turnuletele romilor. Mai jos va spunem de ce este ilegala taxa si cum vad bastanii din Timisoara ideea edilului sef al orasului!

Primarul Timisoarei vrea sa ii impoziteze de doua ori pe romi. Ideea este plagiata de la un primar din judetul Cluj si nu poate fi pusa in aplicare pentru ca este ilegala

Primarul Timisoarei isi pune romii in cap! Vrea sa le ia bani pentru turnuletele pe care le-au amenajat pe palatele tiganesti. Nimic mai simplu, insa teoria cu practica nu se potrivesc deloc. Ideea, plagiata, de altfel, de la un primar din judetul Cluj, nu poate fi pusa in aplicare pentru ca este ilegala. Primarul Nicolae Robu este deja cunoscut pentru multitudinea de idei pe care le prezinta fara sa le analizeze amanuntit.

Saptamana trecuta anunta ca vrea sa instituie o taxa pe turnulet. ”Ma gandesc sa introduc o taxa pe turnulet, urmeaza sa analizam lista de taxe locale si sa generam o hotarare de consiliu local care sa instituie si o astfel de taxa. Taxele se aplica pe proprietatile deja existente. Aprobari de constructii cu turnulete nu o sa se mai dea cata vreme voi fi eu primar. E o parghie prin care vrem sa descurajam pastrarea lor (n.r. a turnuletelor), atata tot. Daca vor incerca sa construiasca, contrar autorizatiilor, vom demola fara menajamente”, a declarat edilul Timisoarei. Va demonstram mai jos ca nu exista baza legala pentru o asemenea taxa.

Cum definim turnul?

Conform Dictionarului Explicativ al limbii romane, turnuletul este o constructie prismatica sau cilindrica, cladita separat sau facand parte dintr-un complex arhitectural, fiind de obicei mai inalta decat celelalte constructii.

Primarul n-a spus insa nicio vorba despre cum s-ar aplica o astfel de taxa, cum s-ar defini turnuletul in hotararea de consiliu local sau ce serviciu ar presta angajatii Primariei Timisoara pentru ca romii sa fie indreptatiti sa o plateasca. Ar vrea doar sa-i sperie pe romi sa mai ridice asemenea turnulete pe cladiri.

”Cred ca putem sa demaram o actiune de redefinire arhitecturala a unor palate. Putem sa incurajam oamenii sa fie preocupati sa-si redefineasca fatadele in raport cu exigentele Timisoarei pentru a evita niste taxe suplimentare. Asa cum exista taxa pe horn (n.r. taxa de coserit), se pare ca n-ar fi ilegala”, a completat Robu.

Cu toate acestea, turnuletele sunt parte dintr-o cladire, imobil pentru care proprietarul plateste deja un impozit. Daca este sa analizam Codul Fiscal, cladirea este orice constructie care are una sau mai multe incaperi, iar elementele structurale de baza ale acesteia sunt peretii si acoperisul, indiferent de materialele din care sunt construite. Asadar, introducerea unei asemenea taxe suplimentare ar insemna plactic o dubla impunere din moment ce exista deja impozitul pe cladire, fapt ce, deocamdata, contravine legii.

”Impozitul pe cladire se calculeaza in functie de suprafata construita desfasurata a cladirii, care se inmulteste cu valoarea impozitului luata dintr-un tabel al Codului Fiscal. Tabelul are doua criterii, in functie de instalatiile la cladire si in functie de materialele din care este construita aceasta. Nu are legatura cu forma si cu elementele componente ale constructiei”, ne-a explicat Adrian Bodo, seful Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara.

Rezultatul reprezinta valoarea impozabila, tinand cont si de zona, de rangul localitatii, de vechime. Valoarea impozabila se inmulteste cu 0,1% si se obtine impozitul pe cladire. ”Prin urmare, elementele componente (n.r. printre care si turnuletele) nu au legatura cu impozitul”, a completat Bodo. Deci turnuletele nu se pot impozita!

Daca ar fi vorba de o taxa speciala, asa cum este cea de coserit, Primaria Timisoara ar trebui sa presteze un serviciu. ”Coseritul este un serviciu, cetatenii nu platesc pentru cos, se plateste pentru ca se curata cosul”, a conchis seful Directiei Fiscale. In consecinta, ce serviciu ar urma sa presteze angajatii Primariei pentru turnuletele de la palatele tiganesti?

Turnuletele de pe biserici, in aceeasi oala cu cele de pe palatele tiganesti

Fara intentie probabil, Nicolae Robu a uitat complet de turnuletele de pe biserici, cladiri pentru care Biserica Ortodoxa Romana nu plateste niciun impozit. In conditiile in care s-ar gasi solutia pentru introducerea acestei taxe deja controversate, ar trebui ca si Mitropolia Banatului sa scoata bani din cutia milei si sa cotizeze la bugetul municipalitatii.

Dupa ce a lansat ideea si a starnit revolta romilor din oras, Robu a precizat ca va cauta solutii sa introduca taxa, care se refera la tot ce exista cu turnulet in Timisoara.

”Am dat in analiza posibilitatea de a introduce o asemenea taxa, taxa de turnulet. in masura in care se va dovedi ca putem avea suport legal pentru ea, o vom introduce pentru a exercita o presiune asupra celor ce si-au construit case cu turnulete, sa incerce sa schimbe aspectul arhitectural al caselor lor. Decizia se refera la tot ce exista cu turnulet in oras”, a conchis Robu.

Totusi, in cazul in care eventuala Hotarare de Consiliu Local nu va avea suport legal, ea va putea fi atacata in instanta de Contencios-Administrativ de catre Prefectura Timis. Deocamdata, prefectul Eugen Dogariu este sceptic cu privire la asa-zisa taxa pe turnulet. Spune ca momentan nu se poate vorbi despre o asemenea taxa, in conditiile in care impozitul pe cladire se calculeaza in functie de suprafata.

”Exista un impozit pe cladire, probabil domnul primar ar vrea sa fie posibila cand impunerea cladirilor s-ar face la volum, nu la suprafata. Ramane de vazut ce se va face, depinde de cum va fi elaborata respectiva hotarare, daca va fi o taxa, un impozit, ce va presupune. Nu am destule informatii ca sa decid de pe acum daca vom ataca sau nu respectiva hotarare”, ne-a declarat Eugen Dogariu.

Taxa pe turnulet s-ar putea intoarce impotriva Timisoarei

Pe de alta parte, breasla arhitectilor atrage atentia ca taxa de turnulet, odata legiferata, ar putea sa aiba un efect perfid, si anume de… legalizare a turnuletelor. Platesc, dar imi fac cate vreau!

“Juridic, impunerea acestei taxe este posibila, deoarece ca Consiliul Local are dreptul de a stabili orice fel de taxa. Pericolul poate sa apara in cazul in care conationalii nostri, care au foarte multi bani, sunt dispusi sa plateasca o suprataxa pentru a-si construi cate turnulete vor. In acest fel, vor fi validate toate constructiile de acest gen, autorizate sau nu, si vor aparea altele care respecta noua taxa. Daca primarul Nicolae Robu vrea sa faca ordine in acest domeniu, sa caute lista ce exista in primarie, cu tot ce e autorizat si ce nu! Sunt si sentinte definitive si irevocabile de demolare, care nu s-au pus in aplicare, vreo 9 din cate imi aduc aminte, dar si un HCL din 1997, nr. 244, care interzicea modificarea fatadelor la cladirile de pe CD Loga. Sigur ca acel HCL nu a fost respectat de bastanii care au devenit proprietari pe cladiri in acea zona”, atrage atentia Radu Radoslav, fostul arhitect sef al orasului.

Oficialii Mitropoliei Banatului evita sa analizeze problema pana cand ideea celor din Primarie nu este pusa in practica. ”Nu putem avea inca un punct de vedere oficial. Noi nu vorbim de ipoteze, noi vorbim de fapte concrete. Trebuie sa vedem ce se hotaraste, in ce masura se concretizeaza ideea si, daca intr-adevar sunt si bisericile incluse in aceasta taxa pe turnulete, atunci vom avea si noi o pozitie”, ne-a declarat Marius Florescu, purtator de cuvant Mitropolia Banatului.

De altfel, vechea administratie a Timisoarei a apucat sa demoleze cateva franturi de turnulete, construite fara autorizatie. Oricum, arhitectii care obisnuiesc sa proiecteze casele tiganesti nu includ vestitele turnuri in proiect, dar romii modifica apoi aspectul imobilelor. Administratia Ciuhandu se lauda intr-o vreme cu cele patru demolari facute in cele trei cincinale cat a fost primar. Fostul edil spunea ca Fiscul trebuie sa fie luat la intrebari pentru aparitia acelor constructii mastodont. Ultima interventie a celor din Primarie a avut loc in luna noiembrie a anului trecut, cand cativa inspectori au reusit sa puna in executare doua sentinte judecatoresti de demolare a catorva turnisoare. Desi aveau sentinta din 2010, abia anul trecut au mers pe bulevardul Mihai Viteazu si pe strada Prislop.

Avocatii: ”Taxa pe turnulet, o gogorita cu iz electoral”

In ciuda faptului ca, o buna perioada de timp, a fost aparatorul intereselor Universitatii Politehnica Timisoara in instantele de judecata, avocata Carmen Obarsanu nu se sfieste sa critice in termeni duri intentia fostului rector al UPT, actualul primar Nicolae Robu, de a pune taxa pe turnulete. Aceasta intareste cele spune de specialistul de la Directia Fiscala.

”Nu cred ca aceasta propunere exotica se va materializa, intrucat este o taxa de discriminare a etniei tiganesti, ceea ce nu e normal si corect intr-un stat de drept. Nu are fundamentare in Codul Fiscal, intrucat, potrivit legii, autoritatile publice locale nu pot impune taxe si impozite nelegale. Decat, eventual, daca pe fiecare turnulet iese un cos de fum. Poate exista tendinta de a-i condamna pe tigani pentru poluarea orasului cu turnulete, dar nu se poate merge la extreme! Eu cred ca asistam la lansarea unui norisor de fum din partea primarului Robu, care vrea sa abata atentia publica de la nerealizarea promisiunilor din mandatul sau, printre care si neputinta de a muta piramida de sticla din piata centrala a orasului. Totusi, in cazul in care taxa pe turnulet se va materializa intr-o hotarare de consiliu local, este de datoria Prefecturii sa atace HCL-ul in instantele de Contencios-Administrativ, la fel cum ar trebui sa procedeze si ONG-urile axate pe apararea drepturilor minoritatilor etnice”, ne-a declarat Carmen Obarsanu, avocata fiind convinsa ca taxa pe turnulet nu reprezinta altceva decat o gogorita cu iz electoral a unuia dintre liderii USL Timis.

Bastanii timisoreni se revolta: „Cum sa puna taxa pe turnulet? Altceva nu are ce face primarele Robu?”

Perspectiva ca palatele tiganesti din Timisoara sa fie supraimpozitate din cauza turnuletelor a starnit revolta bastanilor din oras, care considera ca aceasta masura ar fi una discriminatorie.

„Cum sa puna taxa pe turnulet? Altceva nu are ce face primarele Robu? Eu zic sa-si vada de treaba lui, sa nu-si face de lucru cu tiganii din Timisoara! Nimeni nu este de acord cu asa ceva, pentru ca noi platim o data impozitul pe casa si nu poti veni, tu primar, sa ne pui sa mai platim unu’!”, spune cel mai bogat tigan din Timisoara, bastanul Ionelas Carpaci, creditat de revistele de specialitate cu o avere de 13 milioane de euro.

Din perspectiva lui, toti tiganii afectati de eventuala masura discrimatorie a primarului Nicolae Robu se pot plange instantelor de judecata, care „imposibil” sa nu le dea dreptate.

De altfel, prima tentativa a unui primar din Romania de a interzice turnuletele pe casele tiganesti apartine lui Mircea Morosan, primarul orasului Huedin, din judetul Cluj, care, exact acum un an, in octombrie 2011 a incercat, alaturi de inspectorii de la Disciplina in constructii si breasla arhitectilor, sa opreasca ridicarea de noi palate cu turnulete, in paralel cu obligarea proprietarilor unor astfel de imobile la demolarea turnuletelor vechi. Demersul sau a esuat lamentabil, dupa ce liderii tiganilor din Huedin au sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

”Barbatii romi poarta palarii ca sa fie recunoscuti ca fiind parte a etniei. Se spune ca, daca n-ai palarie mare, nu esti tigan. Ei bine, acoperisul e palaria casei”, spunea la vremea respectiva unl dintre liderii Partidei Romilor Cluj, Aurel Pascu. Intr-o alta intrerpretare a traditiilor tiganesti, se spune ca turnuletul ar fi un simbol al bogatiei, fiecare asemenea “deviatie” arhitecturala de pe acoperisul casei echivaland cu un kilogram de aur.

Autori: Roxana Deaconescu, Gheorghe Ilas

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Rromii tot timpul au fost discriminati pozitiv de la revolutie incoace…si ni s-au suit in cap. Trebuei facut ceva cu ei…nu platesc impozite, terorizeaza vecinii, etc. Eu as pune sa li se verifice modul de dobandire al averilor si sa li se confiste

  2. Sa se rascoale tigani? :)) Hai sa facem noi o rascoala impotriva lor.. Prea si-au luat lumea in cap, le-a dat Ciuhandru nas si acuma se cred mari Zmei… I hai sa ii scoatem noi din oras si atunci ne pot acuza de rasism….

  3. Ni se pare mie,sau articolul asta tine parte tiganilor? Aloo, ati inghitit cascavalul de la ciori,de tineti cu ei?

    • Bai ametitule, tu chiar ai citit ce au scris baietii astia? nu ia nimeni partea ciorilor, ci doar explica ABERATIA PRIMARULUI

  4. Renatte…esti prea diplomat din cate vad,cred ca vroiai sa zici cate un glont in cap pentru fiecare cioara (scuza-mi expresia magulitoare)

  5. de ce nu vorbeste nimeni despre originea tyganilor de pe loga?
    sunt banateni?
    nu !
    clanurile stanescu si stancu care au ocupat loga, sunt din inapoiata oltenie-hotenie
    ionelas carpaci e din ardeal
    clanurile acestea au fost aduse de tatal tyganilor rromul ceausescu in Timisoara pentru a distruge zona.
    el a stiut foarte bine , ca ce nu reusesc „organele” securitati, destrama 1 batalion de tygani oltenesti
    pentru a inabusii tendintele autonomiste ale Banatului si pentru a falimenta mentalitatea svabeasca a regiunii, au fost adusi tot felul de olteni fanarioti , bronzati care sa haiduceasca Banatul.
    Ardealul sa „bucurat’ si el de atentia tyganului ceausescu care si a trimis rudele bronzate din hotenia , prin Sibiu,Brasov ,Oradea si Cluj.
    primul lui motiv a fost sa contrabalanseze balanta etnica a respectivelor orase , tyganii fiind adusi din regatul bizantin cu miile si bagati in casele sasilor, care erau vanduti la bucata in RFG!
    Astfel, ‘regele” cioaba din Sibiu e de fapt vinitura din hotenia( valcea) la fel si „imparatul” iulian care e tot din celebra regiune hotenia!( cautati pe wikipedia si veti vedea ca cioaba si iulian sunt de fapt olteni, vinituri in Sibiu „pentru ca se traia mai bine in Ardeal”)
    deci, asa cum spuneam , plantarea tyganilor a fost o decizie ceausista, supervizata si controlata direct de securitate

  6. Cei care au comentat pana acum acest articol , nu cred ca traiesc in Timisoara. CAte case cu turnulete ati vazut voi in Timisoara? Ar trebui sa va fie rusine de cate ura aveti in voi.

  7. tiganii la sapun!

  8. Totusi in prima poza este o casa facuta cu gust, cu toate turnulete ei.