America sau Europa? Afla de ce sunt diferente enorme intre piata auto americana si cea de pe batranul continent

2013 este anul in care industria auto reincepe cursa pentru suprematie dupa intrarea in criza. Vantul schimbarii vine de peste Ocean, unde tocmai s-a incheiat Salonul Auto de la New York.

Dupa 2008, producatorii au lasat-o mai moale cu proiectele futuriste si s-au concentrat pe cum sa supravietuiasca. Prin urmare, anii trecuti au fost saraci in noi aparitii, masinile low-cost si face-lifturile, mai mult sau mai putin reusite, fiind singurele atractii de la saloanele auto.

Anul acesta insa, lucrurile s-au schimbat in bine! Pentru ca marile companii au reluat proiectele mai vechi sau au continuat cu proiecte noi si au prezentat publicului o avalansa de noi modele, dintre care s-au remarcat SUV-urile. Numarul mare de masini noi arata, in opinia analistilor, o revigorare a pietei auto americane, cuplate cu o iesire, cel putin partiala, din criza. Cererea americana ar putea, la randul ei, sa traga dupa ea si piata europeana.

Totusi, unele efecte ale crizei au ramas bine. Criza i-a facut chiar si pe cumparatorii americani sa fie mai constienti asupra costurilor pe termen lung, iar producatorii au inceput sa ofere versiuni mult mai economice decat odinioara. Daca pana acum masinile americane in sase cilindri erau foarte raspandite si industria auto americana s-a schimbat, iar acum motoarele in patru cilindri acopera o gama tot mai larga. Distanta dintre America si Europa a inceput sa se reduca, insa este inca foarte departe de convergenta. Avem insa motive sa credem ca vom vedea pe autostrazile americane cu 8 benzi, Logan-uri MCV? Nu prea curand.

De ce exista diferente atat de mari intre Europa si America?

Pretul carburantului

Analisti sunt unanimi in ceea ce priveste motivul care desparte fundamental piata americana de cea europeana: pretul combustibilului. Desi americanii platesc doar jumatate fata de europeni, nici acum nu si-au revenit din socul pe care l-au suferit prin cresterea preturilor.  La ei, costul a crescut de la un dolar – galonul ( adica 3,78 litri) la inceputul anilor 2000, la 3,5 – 4 dolari galonul cat ajunge in prezent. Asta inseamna acum o medie de circa 3 lei pe litru.  In Europa, pretul mediu este de 1,538 euro pe litru, adica 6,74 lei, iar cele mai piperate preturi sunt platite de olandezi  –  1,82 euro pe litru (circa 8 lei).

Taxele si accizele

Trebui spus ca pretul petrolului este stabilit la nivel mondial, asa ca el este practic identic in America si in Europa. Ceea ce face cu adevarat diferenta este nivelul taxelor incluse in pretul final, la pompa. Astfel, europenii au un nivel mult mai ridicat de accize, ceea ce face ca benzina sa coste dublu in Europa fata de America.

Eficienta motoarelor

Daca pretul mare al carburantilor arde la buzunar, acest lucru a avut efect in industria auto: i-a determinat pe producatorii europeni sa gaseasca solutii cat mai economice. Din acest punct de vedere ,motoarele construite de europeni sunt mult mai avansate si eficiente. Este si unul dintre motivele pentru care un european foloseste in medie de trei ori mai putin carburant decat un american.

Transportul in comun

Statele europene au impus taxe ridicate, promitand in schimb sisteme de transport mai bune. Din accizele pe benzina, in Europa s-au construit sisteme de transport in comun mult mai eficiente si mai bine dezvoltate decat in peste ocean. La acest capitol, America sta mult mai prost, transportul in comun nefiind o optiune tocmai viabila in afara marilor aglomeratii urbane.

Distantele mari

Geografia joaca si ea un rol important in clivajul existent intre America si Europa. In Statele Unite densitatea populatiei este relativ scazuta, cu suburbii care se intind pe zeci de km in jurul oraselor. Pretul mic al carburantilor i-a determinat pe americani sa isi cumpere masini mai mari, dar si case mai mari, cu suprafete imense de teren, aflate departe de centrele urbane. Distantele pe care ei trebuie sa le parcurga sunt mult mai intinse decat in Europa. Din acest motiv, prefera masinile mari si confortabile, cu toate dotarile, care sa compenseze timpul lung si efortul depus pentru a sofa.

Diesel-ul

Multe tari  europene subventioneaza motorina, de aceea masinile echipate cu motoare diesel sunt o prezenta obisnuita pe strazile din Europa, in timp ce in Statele Unite, unde nu exista astfel de subventii, ele sunt o raritate. Dincolo de Ocean este obisnuit sa vezi motoare diesel doar la masinile foarte mari, cu aplicatii industriale.

Cultura

Americanii au avut intotdeauna o cultura bazata pe valorile individuale, de aceea transportul individual este preferat celui in comun. Nevoia de a se simti liberi este mult mai accentuata, iar pentru industria auto asta inseamna masini mai spatioase si mai puternice.

Configuratia oraselor

Orasele europene se preteaza mai bine masinilor mici. Drumurile sunt mai inguste, spatiile de parcare sunt mai putine si mai mici. O masina mica se strecoara mult mai bine prin traficul urban decat una mare. In America, tara relativ noua din punct de vedere istoric, strazile sunt largi si spatioase, autostrazile au 6-10 sau mai multe benzi.

Configuratia masinilor

Condusul pe autostrazi, lung si monoton, a facut ca masinile americanilor sa se preteze mai bine la cutii de transmisie automate, in timp ce in Europa, transmisia manuala este in continuare cea mai raspandita. De asemenea, suspensiile la masinile americanilor sunt mai moi, destinate autostrazilor, fata de suspensiile mult mai dure de pe masinile folosite in Europa, destinate drumurilor mai mici si mai fragmentate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.