Au inceput lucrarile de renovare la Liceul Lenau, cu bani de la nemti. Primaria Timisoara va inapoia 700.000 de euro Germaniei

TIMISOARA. 700.000 de euro primeste Primaria Timisoara de la Banca Germana pentru Dezvoltare pentru reabilitarea Liceului Nikolaus Lenau de pe strada Gheorghe Lazar. Banii sunt, de fapt, un imprumut pentru lucrarile de renovare care au inceput deja.

Muncitorii firmei Paluni, societate care a castigat licitatia, s-au apucat de treaba si au inceput sa monteze schelele in curtea interioara. Se vor face doar lucrari la acoperis, la fatadele cladirii si la curtea interioara. In urmatoarele luni, cei 800 de elevi de la Lenau vor fi nevoiti sa fie atenti la ore printre zgomotele facute de muncitori, pentru ca nu exista alte sali disponibile pentru ca acestia sa-si tina cursurile. Mai mult, odata cu infiintarea claselor pregatitoare, conducerea scolii a fost nevoita sa organizeze cursuri in internatul liceului.

Cladirea monument istoric a liceului va capata o fatada noua in urma lucrarilor. In urmatoarele 8 luni se va lucra intens la repararea acoperisului, va fi inlocuita tigla, va fi tencuita si zugravita fatada, vor fi reparate ornamentele, vor fi schimbate burlanele, jgheaburile, balustradele, copertinele, tamplaria si vor fi reparate sau inlocuite, dupa caz, ferestrele si portile.

Lucrarile de consolidare, din pacate, nu intra in proiectul lansat de municipalitate.

„Este o fericire nu doar pentru mine, ci si pentru elevi. Sunt niste interventii asupra cladirii pe care noi le asteptam de foarte mult timp si ne bucuram ca in sfarsit s-a gasit o modalitate sa incepem acest interventii. Este un prim pas pentru interventii mai ample la intreaga cladire, este vorba despre intreaga infrastructura. Liceul Lenau este primul liceu, prima scoala superioara pe care a avut-o Timisoara, infiintata in 1870, finalizarea constructiei facandu-se in 1879, cand elevii au intrat in aceasta cladire, pe un teren incarcat de istorie pentru Timisoara. Aici a fost magistratura, aici a fost ulterior teatrul orasului Timisoara”, a declarat Elena Wolf, director Liceul Nikolaus Lenau.

Pentru renovarea cladirii Lenau, dar si a Liceului C.D. Loga si a Liceului Jean Louis Calderon – lucrari care vor incepe cel mai probabil in urmatoarele luni – Primaria Timisoara a lansat un proiect cu Banca de Dezvoltare si Reconstructie a Germaniei, care ne imprumuta cu 5 milioane de euro, din care doar 3 milioane sunt bani rambursabili, adica trebuie restituiti. Primaria va inapoi banii Germaniei intr-un termen de 30 de ani, cu o perioada de gratie de 10 ani si o dobanda de 2%.

Vor fi reabilitate insa si alte cladiri din acesti bani, fiind depuse 31 de cereri de la asociatiile de proprietari din Timisoara. Suma maxima acordata de Banca pentru fiecare cladire este de 250.000 de euro, in cazul cladirilor publice fiind facute exceptii. Primaria Timisoara trebuie sa inapoieze in totalitate sumele folosite in cazul reabilitarii liceelor, considerate cladiri publice.

„Sper ca in curand sa anuntam lucrarile la Liceul Lenau si la Calderon. Sunt cele 3 cladiri publice pe care am insistat sa le includem in acest program cu prioritate. Avem inregistrate 31 de cereri de sprijin financiar pentru includerea unor cladiri de tip monument istoric in programul de reabilitare. Consultantii KFW vor analiza cererile respective, vor analiza dosarele si vor decide in final ordinea in care aceste cladiri vor intra in reabilitare”, a precizat Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Programul de sprijin financiar KfW „Reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timisoarei” prevede acordarea unui sprijin financiar de 5 milioane de euro Primariei Timisoara pentru reabilitarea imobilelor monument istoric – proprietate privata sau publica – din cele 3 cartiere istorice: Cetate, Iosefin si Fabric. Timisorenii care locuiesc in astfel de cladiri trebuie sa depuna documentatia necesara la Primaria Timisoara, lucrarile vor fi facute cu banii nemtilor, municipalitatea recuperand intr-o perioada de 10 ani banii de la proprietari.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, a fost stabilita o lista de 150 de cladiri prioritare din cele 3 zone care necesita lucrari de reabilitare.

In trecut, tot cu bani de la nemti, au mai fost renovate 5 cladiri monument istoric din Timisoara – 3 in zona Unirii, una in cartierul Iosefin si alta in zona Traian -, cu sprijinul GTZ – Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.