CARAS-SEVERIN. Cum e sa nu stai in fata calculatorului si sa respiri un aer mai curat ca cel din celebrele statiuni elvetiene sau din zona Cascadei Niagara? Si asta la mai putin de 150 de km de Timisoara. Da o fuga la Poiana Marului, un loc de vis de la noi din Banat, in judetul Caras-Severin!
Poiana Marului este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Banat, o oaza de liniste si de relaxare in mijlocul vartejului vietii de zi cu zi. Este situata la 600 si 700 de metri altitudine, strajuita de Muntii Tarcu si Muntele Mic si udata de raurile Sucu si Bistra Marului. Este fara doar si poate una dintre cele mai frumoase arii protejate ale Banatului Montan, declarata Sit Natura 2000.
Turistii care ajung acolo isi pot petrece noptile la nenumaratele pensiuni din statiune, iar zilele pe trasee turistice, care mai de care mai interesante. Se pot plimba cu bicicletele, chiar is ATV-urile pe drumuri forestiere ori pot merge pe jos pana pe Muntele Mic.
„Exista foarte multe trasee turistice in zona Poianei Marului. Pornind de la noi se poate merge si la Muntele Mic, este un traseu de aproximativ 15 kilometri, pe jos. Pe drum exista o cascada destul de draguta, la nici 7 kilometri de Poiana Marului, este aproximativ o ora de mers. Avem coada lacului de la baraj, unde se poate face baie, plaja vara si foarte multe plimbari in zona. Sunt multe drumuri forestiere, se poate merge cu bicicleta. Noi, de exemplu, la pensiune avem si un ponei. Unele vile ofera chiar si biciclete de inchiriat, dar foarte multi turisti vin direct cu ATV-urile, drumurile forestiere sunt bune pentru plimbari”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Cristina Curelea, reprezentant al unei pensiuni din zona.
Cercetatorii francezi sustin ca aerul din Poiana Marului este mult mai curat ca cel din zona Cascadei Niagara sau ca cel din unele celebre statiuni elvetiene.
„In zona Poianei Marului aerul este foarte curat. Exista niste studii care au demonstrat ca ionizarea negativa este de 10 ori mai mare decat cea de la Cascada Niagara. Ionizarea negativa face foarte bine la sanatate, previne anumite boli. Studiul a fost facut de niste cercetatori francezi. Noi avem cel mai bun aer curat din zona”, ne-a mai spus Cristina Curelea.
Potrivit masuratorilor efectuate de un grup de specialisti francezi, coeficientul de ionizare negativa din zona este de zece ori mai mare decat cel existent in punctul de cadere al apelor de la Cascada Niagara sau cel al unor celebre statiuni elvetiene.
„Ce este ionizarea negativa? Aceasta contribuie la usurarea trecerii oxigenului din aer in sange, influenteaza favorabil ritmurile respiratorii si cardiace si tulburarile endocrine de tot felul sau pe cele de metabolism. Ionii negativi exercita actiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilitand somnul si relaxarea si, de asemenea, prin stimularea producerii de serotonina, regleaza somnul si buna dispozitie”, spun specialistii.
Statiunea Poiana Marului din judetul Caras-Severin se afla la aproape 25 de kilometri distanta de orasul Otelul Rosu si cam 45 de kilometri de Caransebes. E inconjurata de paduri intinse de conifere si foioase, cu rauri cristaline, care purifica si ionizeaza aerul.
La inceputurile sale, Poiana Marului era o importanta zona de exploatare forestiera, evoluand in timp si fiind ridicate primele spatii de cazare recunoscute ca apartinand unor familii italiene. Dezvoltarea turistica a acestei zone se datoreaza in primul rand constructiei barajului de la Maru, in urma careia s-a format lacul de acumulare Poiana Marului, ce reprezinta in prezent principala atractie din statiune. Lucrarile de constructie a barajului au fost incepute in anul 1984 si au fost finalizate in 1992, prezenta acumulare de anrocamente masurand aproximativ 125 metri.
Pareri
a vazut cineva studiul”francezilor”? poate fi consultat undeva? sau e doar un zvon lansat smechereste de proprietarii de pensiuni din zona? nu de alta dar eu cam stiu un mare om de afaceri din banat care a facut un asemenea studiu cu experti francezi si apoi si-a mutat domiciliul la …Brebu nou!! langa Garana!!
Zona e frumoasa, dar pacat ca ultimii km de parcurs pana acolo lasa foarte mult de dorit. Tipic romanesc, avem zone superbe, dar nu avem toti elicoptere sa ajungem in mod confortabil la ele :))
Poiana Marului a fost distrusa de capitalismul salbatic de tip romanesc. Mergeti acolo la hotelul GeAs 3 (am inteles al unui tip bine infipt la nivel de judet) sa vedeti cum a betonaT Suculetul in spatele hotelului ca asa a vrut muschii lui de mare investitor. Si-a facut balta de peste sau ce-o fi, lucrand in albia raului – tip de lucrare interzisa de legislatie. In plus, i-am vazut pe baietii de la fisc de la Otelul Rosu, vin numai la anumite adrese sa verifice, restul nu-i verifica cu anii.
Foarte frumos acolo. Doar ca nebunii taie padurile ca descreieratii!
O zona superba, intr-adevar.. Dar, la fel de adevarat este faptul ca se taie padurile si ca , in viitor, se preconizeaza microhidrocentrale care vor schimba radical raurile din zona, si nu in sensul pozitiv (vezi ce s-a intamplat in Fagaras).
avem pe dracu ….nu se compara cu locurile din Austria si Elvetia !!! Si chiar daca sunt locuri frumoase vei fi nevoit sa suporti sa asculti manele si sa vezi mizeria lasata de neciopliti care vin si uita sa faca curat in urma lor ….
Iar locul lasa de dorit …la fel si servirea din pensiuni si restaurantele de acolo !!!!
JENANT!Un birt, un magazin si o manastire…Poiana Marului!
Un hotel in ruina, mult praf…si natura!
Nu zic că n-o fi frumos acolo, dar hai să nu credem toate balivernele publicitare care ne sunt băgate pe gât. Eu nu găsesc studiul francezilor ălora, dar în schimb datele științifice confirmă că (virgulă) cascada Niagara e cel mai mare generator de ioni negativi din lume, peste 100000 (o sută de mii) pe centimetru cub. Aștept cu interes să văd exact măsurătorile de la Poiana Mărului 😀
Care francezi, cum ii cheama ? unde apare studiul asta facut de ei ? un articol parca facut la comanda cuiva sa ajunga mai multi turisti acolo . Un articol jenant dar potrivit pentru Opinia Timisoarei !