Tragedie langa Craiova! O aeronava militara de tip IAR 99 s-a prabusit in timpul unei misiuni de antrenament. In avion se aflau pilotul instructor si un elev.
La contactul cu solul aeronava a luat foc, iar flacarile s-au extins la vegetatia din apropiere. Incendiul a fost insa stins, dupa ce s-a intervenit cu trei echipaje de pompieri.
Pilotul a murit, iar celalalt a reusit sa se catapulteze si este in stare grava.
Avionul executa un zbor de antrenament si s-a prubusit la o distanta de aproximativ 2 km de aeroportul Craiova, intr-o zona cu case.
Conditiile de zbor de joi au fost excelente, sustine Adrian Predescu, directorul aeroportului din Craiova.
Aparatul IAR 99 Soim este produs de Avioane Craiova SA, fiind folosit in principal pentru antrenamente, putand asigura si misiuni de atac la sol, precum si misiuni de recunoastere. Dezvoltarea acestui avion de antrenament avansat si atac usor a fost demarata in anii ’70, fiind primul avion reactiv proiectat si realizat integral in Romania.
Versiunea modernizata IAR-99 Soim este echipata cu un sistem de avionica foarte similar cu cel de pe MiG-21 Lancer. Dotarile includ computer de bord, Head-up si Head-down Display, sistem de navigatie inertial/GPS, HOTAS, statie radio VHF/UHF. Sistemul de transfer de date proceseaza datele de navigatie primite via datalink de la un alt avion sau statie de sol echipata cu acelasi sistem. Aceasta informatie este prezentata pe un ecran „radar virtual” simulat in cabina, astfel incat pilotul se poate antrena in folosirea radarului fara ca avionul sa fie echipat cu un radar.
Avionul are lungimea de 11 metri, anvergura de 10,16 metri, inaltimea de 3,898 de metri si masa 3.320 de kilograme. Aeronava atinge o viteza maxima de 850 de kilometri pe ora la 9.000 de metri. De asemenea, puterea motorului este de 17,79 kN, plafonul practic este de 12.000 metri, iar raza de actiune este de 1.100 de kilometri.
La capitolul „armament” legat de acest avion figureaza un tun de 2×23 milimetri si bombe de 50 kilograme, 100 de kilograme si 250 de kilograme, cu munitie autodirijata LGB si OPHER si cu rachete Python III, R3S/R13M, R60.
VEZI MAI JOS UN ISTORIC AL ACCIDENTELOR AVIATICE IN CARE AU FOST IMPLICATE AERONAVE MILITARE!
Ultimul accident in care a fost implicat un avion militar a avut loc pe 1 noiembrie 2010, cand un avion MIG 21 Lancer s-a prabusit langa localitatea clujeana Calarasi, in apropiere de unitatea militara de la Campia Turzii. Cei doi piloti nu au reusit sa se catapulteze si au decedat.
Un grav accident aviatic in care a fost implicat un aparat militar a avut loc 5 iulie 2010, pe Aerodromul de la Baza Militara din Tuzla, judetul Constanta. 12 militari au murit, iar alti doi au fost grav raniti, dupa ce un aparat de zbor de tip AN 2 s-a prabusit, in timpul manevrelor de decolare. Printre victime s-a aflat si comandantul scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene de la Boboc „Aurel Vlaicu”, comandorul Nicolae Jianu.
Pe 30 octombrie 2007, un avion MIG 21 Lancer a aterizat fortat, in judetul Cluj, dupa ce s-a ciocnit in zbor cu un obiect ramas neidentificat. Pilotul a fost ranit in urma impactului.
Pe 22 noiembrie 2006, o aeronava MIG 21 Lancer, simpla comanda, apartinand Bazei 71 Aeriana din Campia Turzii, s-a prabusit in localitatea Beliu, judetul Arad. Aparatul, care executa un zbor de incercare, a cazut in curtea unui depozit de lemn si s-a infipt cu botul in pamant, facand un crater cu adancimea de sase metri. Pilotul a incercat sa evite zona locuita si n-a mai avut timp sa se catapulteze.
Un alt accident a avut loc pe 26 august 2004, cand doua avioane de vanatoare Mig 21 Lancer, de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii s-au ciocnit in timpul unui exercitiu aerian de interceptare. Cele doua aparate s-au prabusit in apropiere de Targu Mures, unul in comuna Cristesti, iar un altul in gospodaria unui satean din Feldioara. Pilotii militari au reusit sa se catapulteze, dar 3 persoane au fost ranite la sol. Pagubele au fost estimate la 1,1 miliarde de lei vechi.
Pe 25 septembrie 2003, un avion militar de tip MIG 21 Lancer s-a prabusit in satul Viisoara, langa Turda, judetul Cluj. Aparatul a fost distrus in totalitate, iar pilotul nu a reusit sa se catapulteze inainte impactului cu solul si a murit. Cauza accidentului a fost, conform autoritatilor militare, dezorientarea spatiala.
In primavara anului 2002, pe 26 martie, un MIG 21 Lancer care facea parte din escadrila de avioane de lupta de la U.M. din Campia Turzii si efectua un zbor de antrenament s-a prabusit. Pilotul s-a catapultat si a reusit sa se salveze.
Cu doar o luna inainte, pe 21 februarie, un alt avion de lupta MIG 21 Lancer, apartinand Bazei Aeriene 86 Fetesti, s-a prabusit intr-un lac piscicol din apropierea municipiului Calarasi. Pilotul aflat la mansa aparatului si-a pierdut viata.
In iulie 1995 s-au inregistrat alte doua accidente in care au fost implicate aeronave de tip MIG 21. Primul aparat s-a prabusit in iulie, la numai 15 minute dupa decolarea de la UM din Deveselu. in urma accidentului, pilotii au decedat. Cel de-al doilea avion a cazut, o luna mai tarziu, pe aerodromul Giarmata, de langa Timisoara. Pilotii au supravietuit, prin catapultare.
In septembrie 1994, un MIG 21 a cazut la Furculesti, Teleorman, iar pilotul nu a supravietuit. in aceeasi luna, un MIG 21 s-a prabusit in timpul unui exercitiu pe poligonul de la Bogata, de langa Turda. in martie 1993, doua avioane MIG 21 s-au ciocnit, explodand in aer, deasupra comunei Sprancenata, din judetul Olt. Accidentul s-a soldat cu moartea ambilor piloti. Ancheta a demonstrat ca vina a apartinut persoanei din turnul de comanda care coordona cele doua aparate.
In februarie 2005, reprezentantii Ministerului Apararii au decis sa renunte la avioanele MIG 21 Lancer. Acestea vor fi scoase de tot din uz pana in anul 2013, cand flota aeriana romana va fi completata cu 48 de avioane de lupta.