TIMISOARA. Voteaza cine vrea, iese cum trebuie! Asa poate fi descris sondajul facut de primarul Nicolae Robu pe pagina lui de Facebook, prin care i-a intrebat pe timisoreni daca sunt de acord sau nu cu interzicerea pedalatului prin centrul Timisoarei. Robu a spus „STOP VOT!” si ramane la decizia luata: biciclistii nu mai au voie sa pedaleze pe pietonalele din centrul orasului, amenda pentru cei care incalca regula fiind de peste 600 de lei.
Decizia, prezentata in exclusivitate de opiniatimisoarei.ro, a fost luata in urma cu cateva saptamani, insa abia vineri a inceput montarea semnelor care spun „accesul interzis vehiculelor” in centrul orasului, la orice ora, in orice zi si in orice anotimp.
Intaiul gospodar al Timisoarei a motivat foarte usor decizia luata de Comisia de Circulatie a Primariei Timisoara, din care fac parte angajati ai Primariei, politisti de la Rutiera, dar si oameni de afaceri din capitala Banatului. Sustine ca pietonii au fost la un pas sa fie calcati de biciclistii teribilisti. Totul ar fi pornit de la firma care ofera scutere de inchiriat tocmai pe pietonala Marasesti, scutere care sunt inchiriate chiar si copiilor. Cei care inchiriau vehicule motorizate de pe pietonala faceau slalom printre pietoni, fara ca vreun politist local sa-i bage in seama. Oamenii legii alearga insa de cateva zile dupa biciclisti sa-i atentioneze pe pietoni ca risca amenzi drastice daca mai pedaleaza prin centru. In acelasi timp, noile strazi pietonale din centrul orasului – exemplu fiind strada Janos Bolyai, transformata recent in pietonala – sunt pline de masini parcate. Agentii locali n-au bagat de seama nici acest aspect, ajungand in zona abia vineri, dupa un telefon dat de primarul Nicolae Robu sefului Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan.
Cei care folosesc bicicleta drept mijloc de transport au initiat si o petitie online prin care spera sa ii schimbe parerea primarului, ba chiar au comentat la sondajul pornit sambata de primar pe pagina lui de Facebook, care a primit sute de like-uri, dar si sute de comentarii negative, „dislike-uri”, asa cum ii place edilului sa le numeasca. Multi utilizatori ai retelei de socializare il acuza pe primar ca a sters comentarii si ca au primit mesaje ironice de la acesta in privat.
In cursul zilei de sambata, Nicolae Robu i-a numit pe biciclistii care cer sa fie permisa pedalarea prin centru mofturosi, anuntand ca analizeaza posibilitatea trasarii de piste pe 4 strazi din zona centrala.
Duminica, Robu a spus „STOP VOT”!
„Iata ca numarul celor care apreciaza decizia Comisiei de Circulatie a Primariei este sensibil (cu 121!) mai mare decat numarul celor ce nu o agreeaza. Inainte de a da rezultatele, o remarca: Oricat imi doresc eu – si imi doresc foarte mult! – ca in Timisoara sa se foloseasca pe scara larga bicicleta si oricat ii apreciez pe biciclisti – si pe cei la locul lor, elevi, studenti, angajati cu diverse joburi, seriosi fiecare la locul sau de activitate, II APRECIEZ FOARTE MULT, prin contrast cu DEZAVUAREA FATA DE TERIBILISTI, cei care sunt deranjati de interdictie doar pentru ca nu mai pot epata prin Piata Victoriei si pe Marasesti cu actele lor iresponsabile! -, va rog pe toti, indiferent care va este optiunea, sa intelegeti ca eu, ca primar, si Comisia de circulatie avem o raspundere: nu putem tolera o situatie in care de nenumarate ori s-a fost la iminenta unor nenorociri, cand, la limita, copii si adulti au scapat la limita de accidentari foarte grave datorate teribilistilor (am avut ocazia personal sa vad, in mai multe randuri, astfel de scene). Dincolo de reactia emotionala, in realitate, nimeni n-are motiv sa se planga de lipsa de alternative la trecerea prin centru la deplasarea cu bicicleta intre zonele sud-nord prin vecinatatea centrului. Deci, haideti sa fim cu totii rationali si, implicit, responsabili!”, a scris Robu pe Facebook.
Cu alte cuvinte, interdictia ramane in picioare. Cei care folosesc bicicleta drept mijloc de transport si sunt nevoiti sa pedaleze pe strazile pietonale, inclusiv pe cele 10 aflate in curs de reabilitare cu fonduri europene, ar epata, in viziunea edilului.
Intaiul gospodar al Timisoarei a prezentat si rezultatele votului, in viziunea lui, probabil fara a lua in calcul comentariile sterse: 841 de oameni au votat.
„476 voturi – 56,6% pentru ca zonele pietonale ale Timisoarei – cele de loisir, promenada, shopping etc, despre ele e vorba doar – sa fie strict pietonale.
365 voturi – 43,4% impotriva (atentie: nr. de comentarii nu este egal cu nr. de dislike-uri, deoarece dintre comentarii, unele sunt like-uri, altele se refera la altceva si altele sunt interventii multiple ale unor persoane neprietene cu corectitudinea)”, a completat edilul-sef, dupa care a trecut si numele celor ce au scris Dislike, „ca sa nu fie discutii ca cineva le-ar fi sters”, spune el.
Din formularea primarului intelegem foarte clar ca acesta se joaca cu timisorenii pe Facebook si ia o decizie extrem de importanta despre o comunitate din Timisoara cu ajutorul retelei de socializare.
Pana in prezent nu a sosit nicio reactie din partea celebrei comunitati de biciclisti adunata in jurul „campaniei oficiale de incurajare a mersului pe bicicleta in Timisoara”, Verde pentru Biciclete. In timp ce biciclistii se revolta pe Facebook si incearca sa il faca pe primar sa se razgandeasca, Verde pentru Biciclete a organizat o tura ciclista in afara orasului, spre Giroc, la care au participat doar cateva zeci de biciclisti. Pagina de Facebook a organizatiei Verde pentru Biciclete are peste 24.000 de fani, in timp ce primarul Nicolae Robu are doar putin peste 16.000 de „prieteni”.
Pareri
Strada Janos Bolyai. Numele universtăţii din cluj vine de la doi oameni de ştiinţă diferiţi, Victor Babeş şi janos Bolyai.
” Robu a spus „STOP VOT!” si ramane la decizia luata: biciclistii nu mai au voie sa pedaleze pe pietonalele din centrul orasului, amenda pentru cei care incalca regula fiind de peste 600 de le”i. Si noi vom spune la fel „STOP ROBU” si la viitoarele alegeri va ajunge la lada de gunoi a istoriei Timisoarei.
Domnul primar a avut un weekend deosebit de incarcat, avand de sters toate comentariile care ii cereau un raspuns logic sau o justificare a deciziei. Chiar a numarat personal like-urile, dislike-urile si share-urile (sondajul a avut 34 de shares de la un tanar PNL-ist, amicul lui). Mie, personal, mi-a sters de 2 ori comentariul, pe altii i-a banat, pe altii i-a atentionat prin mesaje private ca sunt “bieti traitori”, in comparatie cu domnia sa, atotputernic.
1. Incidentele intre biciclisti si pietoni au ajuns sa fie, initial teribilisme iar apoi adevarate nenorociri, din spusele lui Robu.
Cate incidente au fost semnalate? Conform legii 544/2001 aceasta este informatie publica!
Comisia de Circulatie trebuie sa le faca publice, comparativ:
– numarul de incidente pietoni-biciclisti (nu cunosc niciun caz)
– numarul de accidente biciclisti-masini (cunosc multe cazuri)
– numarul de accidente masini-pietoni (cunosc multe cazuri)
2. Traficul auto in Timisoara este ingrozitor, la fiecare semafor sunt soferi cu nervii intinsi la maxim (pe buna dreptate, caci semafoarele nu sunt sincronizate, se asteapta de 3-4 la culoarea rosie, locuri de parcare nu sunt, taximetristii isi fac de cap). Bicicleta este in primul rand un mijloc de transport perntu cei activi care se deplaseaza fara emisii de noxe, pentru cei care refuza sa-si petreaca ziua cautand un loc de parcare, pentru cei care participa activ la reducerea congestionarii traficului, a poluarii aerului si poluarii zgomotoase (Timisoara este unul dintre cele mai poluate orase din Romania si campioana la numarul bolnavilor de cancer).
3. Pe pista din jurul stadionului se va plimba doar primarul, cand are drum in zona, in rest acea pista nu are niciun sens! praf in ochi, cand primarul se refera la ea ca alternativa pentru biciclisti.
4. Adevarata cauza de aglomeratie pe pietonala sunt terasele care si-au depasit suprafetele desemnate si se extind pana in proximitatea teraselor vecine, incurcand fluxurile de pietoni si biciclisti! Primaria incaseaza bani pe chirii si nu se deranjeaza sa atraga atentia celor de la Club 21, de exemplu, care ocupa o buna parte din suprafata pietonala a Pietei Victoria, cei care au taiat chiar si vegetatia plantata in Piata Victoriei (vegetatie plantata din banii publici, ai contribuabililor) pentru a face loc parasolarelor.
5. Cele 10 strazi din centrul istoric, obiectivul proiectului de reabilitare (Str. C. Musat, Str. V. Alecsandri, Str. L. Blaga, Str. F. Mercy, Str F. Grisselini, Str. Fara Nume, Str. R. Negru, Str. E. Savoya, str. Gen. Praporgescu, Str. E. Carusso) au fost prevazute prin proiect cu trasee de biciclete: circulatia bicicletelor este permisa pe toate aceste strazi, proiectul fiind deja aprobat in aceasta forma! Totusi, trecand pe Str. Mercy ca pieton sau ca biciclist, se poate observa foarte bine de catre oricine ca circulatia nestingherita este imposibila. Zona pietonala este o suprafata pavata (contrar proiectului cu dale de piatra in loc de piatra cubica “pentru tocurile doamnelor”) pe care sunt amplasate mult prea multe mese, scaune, jardiniere si umbrele printre care trebuie sa faci slalom, fara nicio continuitate.
E simplu trebuie facut un manifest dar nu in genul demonstratie ci sa alegem o zi din saptamana in care sa ne adunam 200 -300 de biciclisti + cu role + cu skate chiar si cu trotinete si facut ture pe pietonala, sa vedem ce se intampla si evident reluat experimentul.
O calatorie la Viena ar fi poate un medicament oentru Robu
La anul pe vremea asta o sa zic si eu „stop vot” pentru primarul mincirobu