Bravo proprietarilor. Inca o cladire simbol scoasa la lumina in centrul istoric din Timisoara

TIMISOARA. Se intoarce la frumusetea de odinioarra. Inca un imobil istoric din centrul Timisoarei si-a schimbat infatisarea, semn ca oamenii au inceput sa inteleaga necesitatea schimbarii zonei pe care turistii o vor vizita in urmatorii ani mai abitir ca niciodata, dat fiind faptul ca orasul va deveni Capitala Europeana a Culturii.

CITESTE SI: Inca o premiera ar putea prinde viata la Timisoara, dupa felinar si halba de bere uriasa. Surpriza lui Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul 

Tot mai multe schele sunt ridicate in zona centrului vechi, iar in scurt timp vor intra in reparatii si primele imobile din Piata Victoriei prin programul de reabilitare cu ajutorul Primariei Timisoara.

Cladirea proaspat renovata la care se fac ultimele retusuri se afla la intersectia strazii Eugeniu de Savoya cu Augustin Pacha.

Este cunoscuta de timisoreni drept Casa Cuza, pentru ca aici domnitorul roman Alexandru Ioan Cuza fauritorul Unirii de la 24 ianuarie 1859 dintre Moldova si Tara Romaneasca a poposit in drumul sau spre exil.

In urma cu peste 250 de ani, in 1752, imobilul apartinea judelui urban Anton Seltmann si in el functionau ospataria si hanul ‘La Trompetist, care erau conduse de un fost trompetist militar.

Tot aici a functionat si statia postalionului care facea legatura cu Viena, Pesta, Szeged.

CITESTE SI: O fantoma pazeste o comoara uriasa ascunsa de secole sub o cladire din Banat, spune legenda! Imobilul tocmai a fost cumparat. In ce se va transforma 

In 1894, cladirea avea sa fie modernizata si i s-a mai ridicat un etaj, devenind cel mai luxos hotel al Timisoarei la acea vreme.

Se spune ca oaspeti de seama i-au trecut pragul, printre care imparatul Franz Iosef al Austriei, iar tatal poetului Nikolaus Lenau si-ar fi ‘tocat’ aici o buna parte din avere.

Domnitorul roman Alexandru Ioan Cuza a oprit La Trompetist in 7 si 8 martie 1866 in asteptarea trenului care avea sa-l duca la Viena si mai apoi la Paris.

Initial in stil baroc, astazi in stil eclectic, imobilul are ferestrele incadrate de pilastri clasicisti, ionici la etajul I si corintici la etajul al II-lea, iar fatada are decoratiuni neobaroce in partea superioara.

In luna aprilie a acestui an proprietarii cladirii din centrul Timisoarei au pornit lucrarile de renovare, iar acum aceste se apropie de sfarsit, iar noua infatisare arata spectaculos.

Mai multe fotografii au fost postate pe internet de artizanul schimbarii Sebastian Susaru.

Cu o mostenire de 14.500 de cladiri istorice, Timisoara este socotit orasul cel mai bogat din Romania in imobile ridicate inainte de 1940.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. bravo!!! respect

  2. Este o placere sa vezi ca exista poprietari care inteleg caloarea imobilelor lor si procedeaza la renovari de calitate.
    Acesta este un exemplu, felicitari proprietarilor!