Ce-i mai lipsea in acest moment Timisoarei? Primarul Nicolae Robu vrea sa faca un Muzeu al Tehnicii pe 10 hectare!

TIMISOARA. Planuri mari de viitor la Timisoara! Primarul Nicolae Robu a anuntat ca vrea sa amenajeze, in colaborare cu CJT si Adetim, un Muzeu al Stiintei si  Tehnicii, care sa se intinda pe 10 hectare si in care sa se desfasoare experimente chiar in fata vizitatorilor.

Anuntul a fost facut miercuri, dupa ce primarul s-a intalnit cu vicepresedintele CJT, Marian Vasile, cu viceprimarul Dan Diaconu si cu directorul Adetim, Sergiu Balasa, pentru a discuta despre acest muzeu, pentru a doua oara.

Vrem sa facem un Muzeu al Stiintei si al Tehnicii banatene. Va spun in premiera ca am vrea sa aiba o suprafata de cel putin de 10 hectare, pentru ca dorim sa facem un muzeu reprezentativ care sa adaposteasca tot ce tine de tehnica romaneasca. Am vrea sa aiba si o componenta unde sa se poata face, in fata vizitatorilor, tot felul de experimente. Trebuie sa dam si o nota de atractivitate, pentru ca s-a dovedit ca un muzeu clasic nu este destul de atractiv„, a declarat primarul.

Nicolae Robu spune ca in scurt timp se va face studiul de fezabilitate pentru acest proiect. Primarul crede ca muzeul ar putea fi ridicat fie in zona Parcului Tehnologic si Industrial de pe Torontalului, fie in apropierea Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului de pe Calea Aradului.

Odata ce studiul de fezabilitate va fi gata si proiectul intocmit, el va fi depus  in vederea obtinerii de fonduri europene. Banii pentru efectuarea studiului vor fi pusi din bugetul local si din cel judetean. Ramane de vazut apoi daca proiectul va fi sau nu eligibil.

Vom demara proiectul probabil pe parcursul acestui an la nivel de studiu. Pentru studiu sunt necesari in jur de 100.000 – 150.000 de euro, maximum maximorum 200.000 de euro. Banii vor fi pusi de catre Consiliul Local si de catre Consiliul Judetean Timis, pentru acest studiu, pentru acest concurs international de solutii. Pentru realizarea efectiva vom depune un proiect pe studii europene. Studiul necesita in mod normal cel putin jumatate de an, ceea ce inseamna ca la inceputul lui 2014 am putea avea acel studiu pentru concept, iar la inceputul lui 2015 vom putea depune proiectul pentru fonduri europene„, a precizat primarul Robu.

E greu, sa nu credem ca e asa usor sa faci un muzeu care sa fie la nivelul standardelor actuale. Noi vom organiza un concurs de solutii la nivel international, pentru a fi conceput acest muzeu de catre cei mai mari specialisti in domeniu„, a adaugat primarul.

Va reamintim ca aceasta idee este una veche si a apartinut fostului presedinte al Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc care anunta in urma cu cativa ani initierea exact a acestui proiect, mai ales ca Timisoara este un adevarat reper in lumea inventiilor si inovatiilor. Se propunea atunci amenajarea lui, nu pe 10 hectare, ci intr-un spatiu din bastionul Therezia, dupa renovare, insa la acel moment nu s-au gasit surse de finantare.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dom´primar,vă rog rezolvaţi adevăratele priorităţi ale oraşului(infrastructură,spitale,azile,locuinţe,etc).Vă rog să fiţi realist.

    • Pertinenta cererea dvs. Robu asta traieste pe alta lume. Sa porunceasca studii de fezabilitate pentru lucruri arzatoare in orasul asta, drumuri, canalizare, pentru care sa cerem fonduri europene. Apoi sa treaca la experimente cu muzee la margine de oras. Domnule Robu, jur ca imi pare extrem de rau ca v-am votat. De jumatate de an din gura dvs aud numai si numai idiotenii. si nimic concret. Bine ca a inceput Ciuhandu cateva treburi bune si le-at taiat panglicile lunile astea, ca in rest numai va prostiti pe la televiziuni.

      • @Anna-Vă rog să mă credeţi că mă doare sufletul când merg prin zonele centrale şi adiacente şi văd numai ruine,fără exagerare ruine(Libertăţii,Unirii,centru,Mărăşti,P.ţa Sf.Gheorghe).Nu pot să dau exemplu de un alt oraş capitală de judeţ în aşa hal.Dom´primar cred că trăieşte intr-o lume paralelă(flower-power)unde toate sunt minunate.

  2. Daca pe langa muzeu ar fi in plan si un complex expozitional, impreuna cu o serie de expozitii bianuale organizate la nivel regional, cel putin, initiativa ar putea fi mai mult decat buna!
    Altfel, un astfel de muzeu ar fi doar o curiozitate locala, si atat.

  3. ideea este buna, sa vedem unde o sa fie materializat. se poate combina cu muzeul ratt.

  4. Daca acest muzeu este pus la punct si va putea concura cu cele din occident cred ca se va transforma intr-un magnet de turisti. Cat despre necesitatea deschiderii unui astfel de muzeu, sunt de parere ca un oras cu pretentiile Timisoarei (capitala culturala in 2020) si un oras cu un trecut bogat din punct de vedere al tehnicii, ar trebui sa abia in mod obligatoriu un astfel de amplasament. Cu atat mai mult cu cat in acest oras exista o lipsa acuta de institutii culturale DE PRESTIGIU

  5. Mosulica asta dovedeste pe zi ce trece ca este complet tembel. Il injuram pe Ciuhandu ca facea sute de studii din astea de fezabilitate pentru cretinisme, pe bani buni , de sute de mii de euro, contracte date la firme agreate, si apoi studiile si para studiile astea ramaneau, evident in stertare, de unde ajungeau apoi la cosul de gunoi, pt ca expirau. ca de dat banii UE nu ne da pentru toate tampeniile. Bine ar fi daca Robu ar cheltui sute de mii de euro pt proiecte legate de drumuri, de canalizare, de atatea altele pentru care europenii ar da bani Timisoarei. cand or fi toate astea gata, sa faca si zece muzee, idiotul asta de primar. sa vina la mine in ciarda sa vada ca nu e canalizare inca peste tot.

  6. Zece hectare de invenţii bănăţene… Pentru necunoscători, un hectar înseamnă o sută de ari… un ar e aria unei suprafeţe echivalentă cu un pătrat cu latura de zece metri… Un ar are, deci, 10×10 – adică 100 mp. Un hectar are 100 ari, deci 10.000 mp… Nu e deloc intuiv, vorbind de suprafeţe… Ca să ne întoarcem la latura unui pătrat echivalent – scoatem radicalul – 100 m. Şi lungime, şi lăţime (prin definiţie)… Intuitiv, pe respectiva suprafaţă ar încăpea măcar jumătate din Complexul Studenţesc… Ce să pui, atractiv, acolo? Lianele lui Tarzan? Politehnica are oricum un Experimentarium, într-un spaţiu al Facultăţii de Hidrotehnică – de care nu ştie cum naiba să scape, că nu-l vizitează nimeni… Sigur, va fi încă un mare studiu de fezabilitate – ălea se plătesc toate din impozitele proştilor – cu prosteala că vor veni ulterior fonduri europene. Nu vor veni, ăia nu sunt tâmpiţi. România e îngropată în furat bani, de la bugetul local sau naţional, dirijaţi spre proiecte pe hârtie… sigur, un rahat de filmuleţ flash, care prezintă „viitorul”… e scump. Am văzut filmuleţe cu telegondole în TM… Sigur, au costat mult şi degeaba. Nu pot spune „rahat de societate” sau „rahat de timişoreni botişti şi inerţi”, evidenţa se susţine prin ea însăşi…

  7. In muzeu trebuie pusa statuia lu’ domn Marga Caloriferistul. Ce mari descoperiri s-au facut la Poly ? Nu stiti ? Descoperirea Mecanicii la furtuna din august, anul 1995 ?

    • Propun ca in muzeu sa fie pusa reteta vopselei da par a primarului, nuanta unica a ciorii vopsite. Si contractele cu Isometal !

  8. Probabil va iesi si de aici un mare fasss, ca si din Centrul de Cercetari pentru Energii Regenerabile.