Chiriasii din blocurile ANL nu se prea inghesuie sa-si cumpere locuintele! La Primaria Timisoara s-a inregistrat o singura cerere de cumparare, desi in cele doua blocuri de pe strada Miloia sunt 120 de apartamente

Chiriasii din blocurile ANL de pe strada Ioachim Miloia nu se prea inghesuie sa-si cumpere apartamentele in care locuiesc, desi regulamentul de vanzare a celor doua imobile construite in anul 2003 a fost votat in Consiliu Local in urma cu mai bine de doua saptamani.

Conform acestui regulament, cele 120 de apartamente din blocurile B1 si B2 pot fi cumparate de catre titularii de contract la pretul de 448 de euro pe metru patrat, cu tot cu TVA, prima conditie de eligibilitate fiind vechimea neintrerupta de minimum un an a chiriasului in respectiva locuinta.

Dezinteresul locatarilor din cele doua blocuri pentru achizitionarea locuintelor este cu atat mai ciudat, cu cat in ultimii ani – dupa ce ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, a anuntat perspectiva scoaterii la vanzare a apartamentelor ANL – s-a tot asteptat punerea in aplicare a acestei facilitati acordate tinerilor.

Nu prea am vazut inghesuiala la depunerea dosarelor de cumparare a locuintelor ANL. Cred ca pana in prezent avem inregistrata o singura cerere de cumparare, dar asteptam si alti locatari interesati sa-si achizitioneze apartamentele. Pretul de 27.000 de euro pentru apartamentele cu o camera si de 40.000 de euro pentru cele cu doua camere nu mi se pare exagerat, este sub pretul pietei. Sigur ca locatarii care nu se decid sa cumpere vor putea ramane in continuare in chirie, insa doar pana indeplinesc conditiile de varsta. Noi, de fapt, facem o tranzactie in numele ANL, in conditiile in care la bugetul local merge doar 1% din valoarea tranzactiei”, ne-a declarat coordonatorul Directiei Patrimoniu din Primaria Timisoara, Martin Staia.

In opinia sa, unul dintre motivele care ar putea bloca sau intarzia procesul de tranzactionare a locuintelor ANL este conditia impusa cumparatorilor de a plati integral pretul locuintei la parafarea contractului. „Plata cash a pretului locuintei poate fi o problema in aceasta perioada, insa exista variante, cum ar fi creditele bancare prin programul Prima casa”, spune Staia, subliniind faptul ca taraganarea deciziei de vanzare a locuintelor ANL i-a adus pe potentialii beneficiari in plina criza economica, cand este foarte dificil sa accesezi un credit bancar.

Preturile apartamentelor ANL, cu 30% mai mici decat pe piata imobiliara

Dupa ce au studiat regulamentul de vanzare a locuintelor ANL si si-au evaluat sansele de a fi cumparatori eligibili, o parte dintre chiriasi se pregatesc sa-si intocmeasca dosarele de achizitie. „Pretul mi se pare acceptabil, sub pretul pietei. Singura problema poate fi legata de achitarea integrala a pretului locuintei la semnarea contractului de vanzare-cumparare. E greu sa faci rost de atatia bani, dar poate se va opera vreo schimbare in regulament si va fi posibila si plata in rate”, spune Ciprian Lupean, in timp ce un alt chirias ANL, Adrian Bulubasa, asteapta sa se scoata la vanzare si apartamentele din celelalte blocuri, date in folosinta in urma cu doi ani, pentru a-si depune cererea de cumparare.

Deocamdata noi nu intram in categoria chiriasilor care pot opta pentru cumpararea apartamentelor, e vorba doar de cele doua blocuri din 2003, insa cred ca decizia de vanzare a blocurilor ANL se refera la toate imobilele de acest tip, nu doar la cateva. Daca un apartament cu o camera este evaluat la 27.000 de euro pot sa spun ca e bine sub pretul pietei, in conditiile in care o locuinta cu o suprafata similara, pe piata imobiliara costa peste 35.000 de euro”, apreciaza Adrian Bulubasa. Reamintim ca, in urma cu patru ani, cand ministrul Laszlo Borbely a anuntat perspectiva scoaterii la vanzare a blocurilor ANL, autoritatile locale s-au opus acestei variante de lucru.

Cred ca propunerea ministrului Laszlo Borbely are, pe langa latura sociala, si menirea de a strange un oarecare capital politic. Nu pot sa ma pronunt daca e bine sau rau ca locuintele ANL sa fie vandute catre chiriasi, insa cred ca daca s-ar intampla acest lucru locatarii ar fi favorizati pentru a doua oara. Dupa platirea unor chirii simbolice, ar urma achizitionarea apartamentelor la preturi mult mai mici decat pe piata imobiliara”, spunea la vremea respectiva Nicusor Miut, fostul director al Directiei Patrimoniu din cadrul Primariei Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. la suprafata de 43 metrii patrati cat au aceste”locuinte”,inmultit cu 448 euro pe metru patrat rezulta un pret de aproape 19 500 euro. Acest pret ar fi „bun” pentru o camera foarte putin functionala cu o lungime de 8m si o latime de 5m, fara iluminare naturala si posibilitate de aerisire. In plus materialele folosite sunt de foarte slaba calitate (betonul folosit este sub marca) iar structura de rezistenta este grav afectata din aceasta cauza. Pretul real pentru care se vand locuintele ANL pe metru patrat este de 630euro pe metru patrat si nu 448euro asa cum se sustine de autoritati in mod eronat. Intai sa se faca o evaluare corecta si sa se intrebe parerea locatarilor si apoi veti avea un raspuns dece nu se inghesuie nimeni sa cumpere. Nepasarea vecinilor in ceea ce priveste luarea unor decizii de administrare a imobilului precum si aerul de „getto” din cauza faptului ca un numar mare de apartamente este dat la subchiriasi carora nu le pasa de nimic. Situatia cu suchiriasii este cunoscuta la primarie, dar nu s-a luat nici o masura pana acum. O mare parte din chiriasi si-au cumparat case pe numele rudelor si folosesc aceasta locuinta drept locuinta de serviciu.Daca s-ar face un control si s-ar face o reevaluare a celor care au dreptul sa locuiasca si sa cumpere de drept aceste locuinte nu cred ca ar indeplinii conditiile mai mult de 60% din locatari. Sunt multi care lucreaza de mult timp in alte localitati sau sunt plecati chiar in strainatate si nimeni nu ia nicio masura.

  2. Avand in vedere valoarea de inventar de maxim 11000 euro garsoniera si 18000 euro apartamentul si faptul ca legea nu permite sa se adauge la aceasta valoare decat rata inflatiei, consider ca valoarea de vanzare este foarte mare! maxim 20000 euro garsoniera si 25000 euro apartamentul

  3. in ce zona sunt apartamentele? ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a cumpara un apartament acolo? eu stiam ca anl se platesc in rate in fiecare luna.nu este asa? eu nu sunt casatorita dar vreau sa imi cumpar un apartament anl. se poate?