Cladirea Incuboxx de 4 milioane de euro, pe apa Sambetei? E goala de 7 luni. Cat costa chiria si ce conditii se pun firmelor care vor birouri?

TIMISOARA. Dupa 7 luni in care au lasat cladirea Incubatorului de afaceri de pe Circumvalatiunii in grija vremii, reprezentantii Primariei Timisoara au finalizat in sfarsit metodologia de inchiriere a spatiilor din Incuboxx. Pana in 25 ianuarie 2015, municipalitatea trebuie sa umple birourile, in caz contrar riscand sa piarda finantarea de 4 milioane de euro.

Specialistii primariei au batut insa pasul pe loc tot acest timp si cladirea din policarbonat dotata cu birouri moderne, panou de catarare, bucatarie cu cantina, sala de fitness cu dusuri si locuri de parcare este tot goala. Este pazita insa de politistii locali, care au fost pusi sa stea de straja printr-o hotarare de consiliu local.

Primarul Timisoarei a incercat sa scape usor de problema, insa fara succes. Edilul a vrut sa dea cladirea in administrarea Universitatii de Vest si a Universitatii Politehnica, insa rectorii nu s-au aratat prea interesati de propunerea acestuia.

Intre timp, specialistii din primarie au reusit sa finalizeze caietul de sarcini, insa era nevoie si de o Metodologie de inchirere, care sa contina criteriile de admitere a firmelor in spatiile pentru incubare si pentru consolidare, tipurile de activitati eligibile ce se vor desfasura in cadrul infrastructurii de afaceri, actele solicitate pentru inchirerea de spatii, modalitatea de evaluare a dosarelor, distribuirea spatiilor, avantajele firmelor din incubare si consolidare, obligatiile firmelor, preturile de inchiriere/ metru patrat, precum si conditiile de mentinere a spatiilor.

Totodata, metodologia este insotita de o cerere tip de solicitare inchiriere spatiu, de un model de plan de afaceri si de un model de angajament privind mentinerea si crearea de locuri de munca.

Primarul Nicolae Robu spera ca de saptamana viitoare vor intra deja firmele in cladirea de pe Circumvalatiunii. „De saptamana viitoare incepem sa preluam firme in Incuboxx. Se face o selectie a firmelor, fiindca aici nu e vorba de o simpla inchiriere, e vorba de accesul intr-un centru de incubare. Accesul se face pe baza unor criterii la anumite tarife care au fost instituite”, a explicat Nicolae Robu.

Cat este chiria?

Firmele aflate in perioada de incubare care vor sa inchiriere un birou in Incuboxx trebuie sa plateasca sume diferite, in functie de cati ani vor sa ocupe spatiile: 3,5 euro/mp in primul an, 4 euro/mp in al doilea an, 5 euro/mp in al treilea an. Salile de seminar, cele de conferinte si spatiul de expozitii se vor putea inchiria gratuit.

Firmele aflate in perioada de consolidare trebuie sa plateasca 5 euro/mp in primul an, 6 euro/mp in al doilea an, 7 euro/mp in al treilea an, 8 euro/mp in al patrulea an si 9 euro/mp in al cincilea an. Pentru salile de seminar, cele de conferinte si spatiul de expozitii acestea au reducere 50% fata de pretul de inchiriere. Chiria este formata din pretul pe spatiu, la care se adauga chetuielile pe utilitati. Potrivit metodologiei, firmele aflate in cadrul Incuboxx nu pot da in folosinta gratuit sau subinchiria spatiile primite altor firme din exterior.

Au fost stabilite si preturile de inchiriere a salilor de seminar, a salilor de conferinte si a spatiului de expozitii pentru firmele care nu vor avea birouri in Incuboxx. Pornesc de la 300 de lei si pot ajunge la 1.000 de lei/zi.

Cat despre spatiul pentru snack-bar, sala de fitness, pentru firma de consultanta juridica si pentru firma de contabilitate acesta va putea fi inchiriat in urma unei licitatii publice.

Ca sa poata mentine spatiile primite in chirie, firmele trebuie sa respecte regulamentul de ordine interioara, sa angajeze minimum doua persoane in 2 ani de la data semnarii contractelor, sa aiba angajata cate o femeie la doi barbati in termen de 2 ani de la semnarea contractelor, sa prezinte anual un raport de activitate si bilantul contabil si sa nu aiba deficit in bilant.

Valoarea aprobata de UE pentru acest proiect a fost de 19,1 milioane de lei, insa licitatia a fost castigata si lucrarea a fost executata cu 17,7 milioane de lei. 7,2 milioane de lei au venit de la UE. Lucrarile au inceput in luna iulie a anului 2012 si s-au finalizat in aceasta primavara.

______

UPDATE: Metodologia de inchiriere a spatiilor de la Incuboxx a fost aprobata de consilierii locali, in unanimitate. Preturile raman cele stabilite in proiectul de hotarare. In perioada urmatoare, firmele care doresc sa isi desfasoare activitatea in centrul de pe Circumvalatiunii trebuie sa depuna actele necesare la Primaria Timisoara, urmand ca specialistii municipalitatii sa le aleaga pe cele care vor intra in Incuboxx.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La o asemenea idee geniala, si interestul este pe masura.
    Ce-i mai ieftin? 250 EU/luna pentru 50 mo in primul an aici sau gratis la mama acasa sau in vreun garaj?

  2. Adica pina acum nu au avut niciun client , iar de acum vor face o selectie !?.

  3. Oare de unde va da Primaria 4 milioane de Euro ?. Sper ca nu va taia de la maidanezi , de la biserica sau de la monumente !.

  4. Pai dupa parerea mea….primarul ar trebui sa plateasca chiria pe lunile in care cladirea sta degeaba, poate si-ar da seama pe urma de tampenia pe care-a propus-o…..

  5. Clădirea este goală şi pentru că este… oribilă!