TIMISOARA. Au trecut sase luni de cand noii consilieri locali ”fac legea” in Timisoara. Daca la Consiliul Judetean Timis un sfert dintre alesi au deschis gura doar cand au depus juramantul, la Consiliul Local Timisoara lucrurile stau putin altfel. Oricum, pe cei care au tacut malc, in ambele consilii: Judetean si Local i-am asezat mai jos la …Masa Tacerii
Dintr-un total de 27 de consilieri locali, aproape jumatate dintre ei abia au avut ceva de zis pentru binele orasului… sau nu. Cinci au tacut chitic la cele zece sedinte pe care le-au avut pana acum, fara sa punem la socoteala si cea in care au depus juramantul, iar alti sase abia au deschis gura o data, de doua ori sau chiar de trei ori. Sunt platiti macar pentru ca fac act de prezenta.
In luna iunie a anului trecut, cei 27 de alesi ai partidelor castigatoare… sau nu la alegerile locale si-au ocupat locurile in fotoliile din Sala de Consiliu a Primariei Timisoara. Uniunea Social Liberala a ocupat 15 scaune, Partidul Democrat Liberal – cinci, Uniunea pentru Timis – patru si Partidul Poporului are 3 mandate.
In 22 iunie 2012, noii consilieri locali ai Timisoarei au jurat, cu mana pe Constitutia Romaniei si pe Biblie, sa respecte legile tarii si sa faca tot ceea ce sta in puterile lor pentru binele timisorenilor. Acestea au fost singurele cuvinte pe care cativa dintre ei le-au rostit. S-au asezat apoi in fotolii si au apasat din cand in cand pe butoane… atunci cand au fost nevoiti sa voteze. Unii dintre ei au indraznit totusi sa deschida gura si in alte sedinte, mai ales atunci cand au avut de anuntat rezultatul vreunei comisii din care fac parte. De proiecte de hotarare sau amendamente abia poate fi vorba. Un singur proiect de hotarare a fost prezentat ca fiind initiat de un consilier local, in septembrie anul trecut. Semnatar era Radu Toanca.
Mutism sau nimic de zis?
N-au avut nimic de zis ori pur si simplu i-au lasat pe colegii lor mai experimentati sa deschida gura? Cinci consilieri locali au tacut malc, adica n-au scos nici macar un sunet, in cele sapte luni de la inceputul mandatului. Vorbim despre Romanita Jumanca, Ramona Olteanu, Vasile Ruset, Vasile Vesa si Lucian Taropa. Majoritatea de la Putere.
Alti sase consilieri abia au vorbit, in plenuri, de una, doua sau maximum trei ori. N-au avut insa mare lucru de zis! Fie au facut propuneri pentru anumite comisii, fie au pus cate o intrebare pentru Executivul Primariei ori au avut vreo nelamurire. Este vorba despre Ciprian Bogdan, Dorel Boglut, Maria Saracan, Elena Wolf, Adelina Tirziu si Alfred Simonis.
Fostul viceprimar Orza, cel mai galagios
Altii au fost mai vocali, cei mai activi fiind cei care prezinta sedintele de consiliu, atunci cand citesc toate proiectele de hotarare, dau drumul la vot, opresc votul sau spun rezultatul votului. Campion e Radu toanca, care a fost presedinte de sedinta de cinci ori. L-au urmat Petru Ehegartner (3), Sorin Grindeanu (2) si Traian Stoia (1). Fara sa luam in calcul insa aceste plenuri pe care le-au prezidat, cei mai vocali au fost fostul viceprimar Adrian Orza, actualul viceprimar Traian Stoia si fostul purtator de cuvant al Primariei – Flavius Boncea.
Ce spun cei care nu au vorbit deloc in plenuri?
Consilierii locali care au ZERO interpelari spun ca au avut activitate in comisii si ca nu si-au dorit neaparat sa se remarce in sedintele consiliului. Altii, aflati la primul mandat, spun ca mai intai aduna experienta si apoi deschid gura.
Romanita Jumanca, consilier local PSD, aflat la al doilea mandat: ”Interpelarile pe care as fi putut sa le fac le-am rezolvat fara sa iau cuvantul la microfon. M-am dus direct acolo unde trebuia sa merg si sa ajut cetateanul. Eu sunt mai punctuala, daca m-a rugat omul acum, acum ma duc sa rezolv si sa fac tot ce pot. Cetateanul m-a ales, pentru el trebuie sa lucrez, nu are sens sa stau o luna sa astept plenul.”
Vasile Ruset, consilier local PNL, la primul mandat: ”Sunt secretar la o comisie, am avut interventii acolo, intalniri cu cetatenii in cadrul comisiei, partea de plus valoare nu am facut-o in plen. Am avut informari scrise catre conducere, puteam sa spun si in plen. Poate ca aveam o imagine mai buna, public, dar asta nu inseamna ca nu am avut activitate.”
Lucian Taropa, consilier local PPDD, aflat la primul mandat: ”Stiti cum e, experienta mea nu este asa de mare. Inca ma familiarizez cu totul, dar impreuna cu cei doi colegi de partid ne consultam, doar ca ei prezinta concluziile noastre. La ei experienta este mai mare, aia nu inseamna ca nu ne consultam si nu ne spunem punctul de vedere.”
De cate ori a deschis gura fiecare!
Interventii in plen ale consilierilor locali, in sase luni de mandat, potrivit proceselor verbale ale sedintelor:
Adrian Orza (PNTCD) – 80 de interventii
Traian Stoia (PSD) – viceprimar – 45 de interventii
Flavius Boncea (PNTCD) – 35 de interventii
Simion Mosiu (PDL) – 28 de interventii
Ovidiu Ciuhandu (PDL) – 23 de interventii
Ciprian Jichici (PNL) – 23 de interventii
Octavian Purceld (PPDD) – 16 interventii
Radu Toanca (PSD) – 15 interventii
Bogdan Herzog (FDGR) – 14 interventii
Vasile Caprea (PPDD) – 13 interventii
Sorin Grindeanu (PSD) – fost viceprimar, ales deputat in decembrie 2012 – 10 interventii
Dan Diaconu (PNL) – viceprimar – 10 interventii
Petru Ehegartner (PNL) – ales deputat in decembrie 2012 – 8 interventii
Radu Dimeca (PNL) – 7 interventii
Stefan Constantin Sandu (PDL) – 7 interventii
Andrei Petrisor (PSD) – 6 interventii
Alfred Simonis (PSD) – 3 interventii
Adelina Tirziu (PDL) – 2 interventii
Ciprian Bogdan (PNL) – 1 interventie
Dorel Boglut (PC) – 1 interventie
Maria Saracan (PDL) – 1 interventie
Elena Wolf (FDGR) – 1 interventie
Romanita Jumanca (PSD) – 0 interventii
Ramona Olteanu (PSD) – 0 interventii
Vasile Ruset (PNL) – 0 interventii
Vasile Vesa (PNL) – 0 interventii
Lucian Taropa (PPDD) – 0 interventii
***
Cu toate ca abia au spus un cuvant in sedinte, toti acesti consilieri locali castiga in fiecare luna cate o indemnizatie de 300 de lei pentru fiecare sedinta la care iau parte. Nu sunt platiti insa pe mai mult de trei sedinte pe luna, fie ca au rol de figurant, fie ca dezbat pe marginea proiectelor de hotarare. A cam devenit o moda ca alesii municipali sa se intalneasca la sedinte de doua ori pe luna. De mentionat ca pentru intalnirile comisiilor din care fac parte alesii nu primesc niciun ban.
Asadar, pentru participarea la doua sedinte pe luna, un consilier local castiga 600 de lei, bani impozabili. Cu toata activitatea pe care o au, alesii Timisoarei nu presteaza nici macar doua zile normale de lucru pe luna.
Pareri
Pai da, dragi timisoreni. Ca ati votat ca de obicei, cu dosul. S-a obosit macar vreun alegator sa se uite peste CV-ul candidatilor inainte sa ii stampileze? Sa vada ce stiu sa faca si ce au facut in prealabil. Aruncati numa o privire la magnificii cu 0 luar i de cuvant, in CV-urile lor si spuneti ce naiba i-a recomandat in afara de activismul de partid?
ce i-a recomandat? stimate domn Lucius Falucius, i-a recomandat apropierea sau tangenta cu lupii care se cred tineri care au facut listele! atat! ce inseamna asta? intrebati-i pe Bojin, Ciobanu, Grindeanu, Robu, Grapini, Sarbu, Ciobanu, Toanca, Ehegartner, Ciobanu, Ursuletu, Raducanu