Cristian Tudor Popescu catre Iliescu: Regretati ca nu ati avut o atitudine similara cu Vaclav Havel? Ce i-a raspuns Ion Iliescu!

Odata cu moartea fostului presedinte ceh Vaclav Haven, au inceput discutiile si despre primii ani de post-comunist in Romania. Fostul presedinte Ion Iliescu si CTP au discutat despre revolutionarul de catifea.

CITESTE SI: A murit revolutionarul de catifea! Vaclav Havel, primul presedinte al Cehiei post-comuniste, s-a stins in somn

Popescu spune despre Ion Iliescu ca a fost „un disident de cadru organizat”, si nu un disident public, precum Havel.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu i-a adresat o intrebare lui Ion Iliescu, la Realitatea TV: „Regretati ca nu ati avut o atitudine similara cu cea a lui Havel?”

„Nu puteam avea atitudine similara. Se cunostea pozitia mea si foarte multa lume ma ocolea, se temeau sa mai dea ochii cu mine. Pozitia mea era explicita, dar nu aveam posibilitati sa o exprim public si sa ies public ca sa determin o miscare. Altele au fost imprejurarile in care se desfasura viata la noi. (…) Traiectoriile noastre au fost diferite si pentru ca diferite au fost traiectoriile tarilor noastre, situatiile politice si traiectoria personala a fiecaruia. Havel era un autor dramatic, un intelectual, activ in viata societatii sale. Eu am avut alta traiectorie. Inginer de meserie, apoi am intrat in politica.  Am fost alaturi de Ceausescu, apoi am fost scos din viata politica si m-a trimis spre reeducare. Am avut alta traiectorie decat cea a lui Havel”, a spus Iliescu.

„Am avut o discutie cu Ion Iliescu, prin 1995, in care eu obiectam, ii reprosam ca a fost un disident de cadru organizat, de sedinta al partidului comunist si nu un disident de public, de strada, de mase, asa cum a fost Havel. Daca dansul ar fi iesit atunci in strada, tovarasul Ion Iliescu, atunci as fi fost alaturi de dansul. Alaturi de un om ca Iliescu as fi fost in stare sa ies in strada, daca ar fi facut publica disidenta sa. Asta era diferenta fundamentala. Havel a fost un lider al strazii, un lider public. Asta a si facut diferenta in evolutiile celor doua tari”, a spus CTP.

Jurnalistul l-a mai intrebat pe Iliescu de ce nu a avut o iesire publica inainte de 1989. „Unde? In ce cadru, publica? Eu am scris in martie 1989 un text foarte dens pe care am incercat sa fac sa ajunga la Europa libera. Nu a ajuns. A incercat Magureanu sa ma ajute”, a raspuns Iliescu.

„Eu cred ca nu am gasit omul, oamenii, printre cei 22 de milioane de romani care sa faca ce a facut Havel”, a mai spus Popescu.

Primul presedinte al Cehiei post-comuniste, dramaturgul disident Vaclav Havel, a murit duminica dimineata, la Praga, anunta presa ceha. El avea 75 de ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.