TIMISOARA. Bucata de autostrada de pe relatia Lugoj – Deva care se opreste in camp este aproape finalizata, insa, din pacate, nu poate fi deschisa pentru ca… nu duce nicaieri.
CITESTE SI: Controale pe santierele de la Autostrada Lugoj – Deva. Ce au descoperit inspectorii CNAIR. Video
Vorbim de un sector de aproape 5 kilometri care ar trebui sa se lege de lotul 3 al soselei de mare viteza, inca in lucru.
Acest tronson a ramas in aer din cauza faptului ca portiunea urmatoare, de aproape 15 km, de la Margina la Holdea, nu va fi facuta prea curand. Si se apreciaza ca aceasta va fi si cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, estimata la peste 200 de milioane de euro.
La momentul la care lucrarea a fost incredintat acest sector spre construire nu au fost incluse cele 3 vestite ‘tuneluri pentru ursi’, in lungime totala de 3,3 km, iar firma constructoare s-a trezit ca ar trebui sa le faca si pe astea, ceea ce era imposibil, asa ca CNAIR a fost nevoita sa scoata din contract segmentul si sa organizeze o noua licitatie.
In urma cu mai bine de jumatate de an, fostul ministru al Transporturilor declara la Timisoara ca pana la finele lui 2017, operatiunea de relicitare avea sa fie incheiata. Insa aceasta nu s-a intamplat.
„Lotul 2 Lugoj- Deva, dupa cum stiti, este impartit in 5 sectiuni, sectiunile A, B si C au fost deschise in luna martie, sectiunea D este aproape finalizata, se lucreaza la documentatie pentru proiectare si executie, pentru ultima sectiune, faimoasa sectiune cu acele viaducte pentru mamifere mari. Punctul meu de vedere il stiti destul de clar, l-am exprimat si in fata mass-media. Mi se pare, desi sunt un iubitor si un protector al mediului, dar mi se pare un pic aberant ca pentru faptul ca pe acolo ar trece niste mamifere mari, respectiv ursi sa suplimentam costurile unui tronson de 7 km cu 180 milioane de euro. Il vom relicita, ne vom supune rigorilor de mediu si mergem mai departe sa finalizam autostrada. Pana la sfarsitul anului avem scos proiectarea si executia pentru acest lot„, anunta in octombrie 2017 fostul ministru al Transporturilor Razvan Cuc.
Reprezentanti ai DRDP Timisoara apreciau inca de acum un an ca acest segment din Lotul 2 al Autostrazii Lugoj-Deva va fi o mare problema si ca portiunea de cativa kilometri, aflata chiar in mijlocul traseului autostrazii, va ramane neterminata cel putin 3 ani.
„Suntem incurcati la Lotul 2 de autostrada, in judetul Timis. Vom ramane inca o perioada, poate inca 3 ani jumate, cu sectorul deschis de la Margina. Sectorul doi urmeaza sa fie scos din nou la licitatie pentru ca valoarea lucrarilor de pe acel tronson aferente pretului intregului contract depaseste posibilitatea maririi valorii contractului legal in Romania. S-a facut un proiect, s-a facut o evaluare, apoi a trebuit facuta o reevaluare a problemelor de Mediu. Ursii au facut necesara modificarea proiectului. Dubleaza pretul contractului. Undeva de la 120 de milioane de euro ar dubla pretul, la 240 de milioane de euro. Trebuie sa respectam agrementele de mediu la care suntem parte semnatara. Pentru ca impactul de Mediu a condus la modificarea ultimei sectiuni, a ultimilor 12 km din acest contract, care impun constructia a 3 tuneluri care vor avea o lungime totala de 3,3 km. Nu sunt doar pentru ursi, ci si pentru configuratia terenului. De la Margina incolo se mai fac inca 5 km care se vor finaliza, dar nu vor fi abordati pentru circulatie, pentru ca nu mai este o alta descarcare. Traficul va fi fluent de la Holdea, de la 1 km dupa releul de la Cosevita, pana la Sibiu pe autostrada„, explicau pentru opiniatimisoarei.ro in iunie anul trecut, reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.
Iata ca cei 5 kilometri au fost finalizati, insa nu pot fi folositi.
Echipa Asociatiei Pro Infrastructura au postat imagini proaspete tocmai de pe acest sector, unde autostrada arata impecabil, insa nu poate fi folosit de soferi pentru ca se opreste in camp.
Cat priveste celelalte loturi de autostrada, 3 si 4, aflate in lucru, sansele ca macar unul dintre ele sa fie deschis traficului pana la finele acestui an sunt inca foarte mici.
Pareri
Dar sanse sa scapam de ciuma bubonica numita psd avem?
Ne trag indarat si ne conduc la dezastru!
Chiar nu putem gasi o solutie pentru a utiliza acel DC100 sa ajungem in DN68 a la Holdea? Putem scapa de aglomeratia si gropile de pe serpentine.
Se suplimenteaza contractul cu o descarcare la finalul sectiunii si un drum scurt in regim de DN.
Ciuma roșie și ciuma roșie… dar bășică marinarul moldovean și csalos hoțul ungur ce au făcut în ultimii ani? Au distrus România.
Am mai scris, iar acum vin și întreb, cine și când a văzut urșii? Cum ați depistat? – locul de trecere urși!