Cum au alocat consilierii locali 50.000 de euro din bugetul Timisoarei pentru inlocuirea treptelor de la Catedrala: ‘S-a votat pe incredere’!

TIMISOARA. Alesii locali s-au trezit abia la semnalul de alarma tras de cativa timisoreni ca treptele Catedralei Mitropolitane au o insemnatate simbolica, morala si istorica, pentru Timisoara. Cu toate ca in noiembrie anul trecut au votat sa dea 50.000 de euro pentru reabilitarea lor, la rugamintea inaltelor fete bisericesti din Mitropolia Banatului.

opiniatimisoarei.ro scria inca de anul trecut, din noiembrie, ca alesii au aprobat printr-un proiect de hotarare reabilitarea treptelor de acces in Catedrala. Atunci nu se stia suma, urmand sa fie facuta o estimare. In cele din urma s-a decis ca municipalitatea sa aloce aproape jumatate din bani, peste 45.000 de euro, in conditiile in care intreaga lucrare se face cu 100.000 de euro.

Acum, cand au fost incepute lucrarile, s-a iscat un adevarat scandal din cauza faptului ca Mitropolia arunca la gunoi scarile pe care au cazut tineri rapusi de gloante in Decembrie ’89. La indemnul unui consilier local, Adrian Orza, primarul a cerut arhitectilor sa gaseasca o solutie si sa transforme franturi din trepte in monument istoric, urmand sa fie asezate in apropierea Catedralei.

Dar de ce au votat consilierii anul trecut sa dea bani pentru spargerea treptelor fara sa stie ce se va intampla cu cele originale? Habar n-aveau foarte bine ce scrie in proiect. Au ridicat mana si au votat. Primarul Nicolae Robu are insa o explicatie: s-a votat pe increderea in inaltele fete bisericesti!

„Eu personal nu am vazut proiectul, nu am stiut in ce consta reabilitarea, s-a votat avand incredere ca Mitropolia va promova un proiect de reabilitare folosind arhitecti potriviti si, evident, un proiect potrivit cu ceea ce inseamna Catedrala Mitropolitana a Timisoarei. Acum, cand a aparut aceasta problema cu pastrarea unei parti din treptele Catedralei in forma lor initiala am luat legatura cu arhitectii, cu Preasfintitul Paisie, si le-am cerut sa gaseasca o solutie de pastrare. Mi-a spus ca este o idee buna si ca este de acord. Se pare ca nu s-au gandit, n-am intrat in detalii. Mi-a spus ca este de acord cu aceasta formula pe care eu am propus-o si arhitectii au agreat-o, de a pastra un tronson din treptele initiale, separat, fiindca arhitectii sustin in continuare ca n-ar fi potrivit sa faca o mixtura in trepte, o parte sa fie cu materialele vechi si o parte cu cele noi”, a explicat Robu, sperand ca arhitectii vor gasi solutia perfecta sa-i impace pe timisoreni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. PACAT, PACAT, DE SANGELE VARSAT!

  2. CE AU FACUT PREOTII LA REVOLUTIE TOT ASA FAC SI ACUM,DAR EXISTA O PEDEAPSA SI PENTRU EI.
    SUNT CEI MAI NETREBNICI OAMENI DE PE ACEST PAMINT.

    • din pacate toti suntem netrebnici . . .

  3. Sangele varsat, daca spuneti ca ati vazut urme desange, l-ati calcat 20 de ani in picioare. De ce ati mai pasit pe treptele alea? Treptele din mozaic aveau conform proiectului initial 50 de ani garantie. Socotiti de canda fost terminata catedrala si veti vedea ca au rezistat si mai mult. Dar acum s-au deteriorat vizibil, oameni buni. Treptele catedralei, daca vreti, sunt un simbol, nu betonul din treapta este important. Totoamenii care pasesc pe ele au facut cereri catre mai marii bisericii pentru reabilitare. Separe ca nu prea vizitati catedrala, ca sa vedeti cu ochiul personal ca treptele sunt in mare parte distruse. Cand se construiesc mall-uri si stadioane, nu va uitaticati bani se investesc. Dar 50.000 de euro, adica valoarea unui apartament banal in oras, vi se pare enorma. Catedrala este un simbol pentru Timisoara. Vreti sa isi rupa picioarele oamenii pe acolo, doar pentru pastrarea betonului pe care au fost impuscati eroirii. Istoria o facem alcumva, nu prin conceptii ridicole cum ca ar trebui sa ne inchinam betonului respectiv. Dar, dracul lucreaza, mai ales in cei fara credinta. Deci urlati fratilor, urlati. Intre timp, se reabiliteazasi treptele si construim si Catedrala Neamului.

  4. Pacat ca se inlocuiesc trepele de la intrarea din fata a Catedralei.Acestea si cu balconul operei sunt cele mai cunoscute vestigii ale revolutiei.Treptele de la intrarea principala din Catedrala impreuna cu treptele laterale formeaza un ansamblu arhitectural.Daca se schimba numai unele inseamna ca se face o carpeala,si va fi foarte inestetic.

  5. Sevorinlocui toate treptele.S-a spus in toate articolele lucrul asta. Pentru cei care vor sa elogieze betonul scos din trepte, va fi un ansamblu de beton, unde se vor putea reculege. Insa cred ca nu betonul e simbolul, si locul in sine. Care daca e reabilitat, nu inseamna ca isi pierde din semnificatie. Nu putem lasa treptele unui edificiu public in paragina, numai pentru ca acolo au fost impuscati niste oameni. Pana la urma, catedrala este un simbol al orasului si actualmente, nu doar in trecut. Si merita intretinuta, pentru ca n ucred ca cineva si-ar dori sa isi luxeze piciorul pe niste trepte cu rupturi sau fisuri. Toate catedralele din marile metropole ale lumii, care sunt simboluri ale oraselor, sunt integral intretinute de primarii. Va legati acum de 50.000 de euro. E penibil.

  6. nu se leaga numeni de cei 50000 euro daca iar fii dat biserica,da aveti dreptate ca cu 50000 s ar fi cumparat un apartament dar eu zic ca ar fi putut face mitropolia & PRIMARIA un azil ca cel din 700 facut de catolici ptr oameni batrini sau un centru ptr cei foarte bolnavi forma finala tot ca la catolici cum ii cel de pe str memorandului si atuncea chiar credeam ca biserica prin preotii lor au coborit printre oameni dar eu preot sarac si fara masini de lux nu prea am vazut

  7. catolicii desi putin au fonduri din chirii. stiti cat este platita chiria ptr. Colegiul Banatean? vreo 20.000 euro/luna.
    eu sunt de parere ca presa manipuleaza si incearca sa ne convinga ca ar trebui sa fetisizam pietrele. si mai cred ca un altar nu trebuie calcat in picioare, scuipat si alte obisnuinte ”frumoase” ale poporului roman dreptmaritor, cum din pacate erau fericitele trepte tratate …