Cum sunt VOPSITE, in doar cateva ore, rosiile care ajung in supermarket la Timisoara si de ce nu au gust! Dezvaluirea facuta de rectorul USAMVB Cosmin Popescu in INTERVIURILE TIMISOAREI

TIMISOARA. Din verzi se fac rosii peste noapte! Rosiile de import ajunse in rafturile supermarketurilor din Timisoara sunt vopsite cu o super tehnologie, a explicat Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Regele Mihai I al Romaniei, in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, din studioul HDV.

Emisiunea de joi seara, moderata de Ciprian Voin si Petre Nicoara, a fost urmarita de peste 10.000 de oameni.


Intrebat de ce rosiile din marile magazine nu au niciun gust, dar arata impecabil, profesorul Cosmin Popescu a explicat ca acestea cresc cu totul altfel decat stim noi ca se cultiva, iar serele cu pricina arata ca in filmele Science Fiction.

Ceea ce vine la noi, in cea mai mare parte, sunt rosii fara gust, deoarece modul in care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosita intr-o forma super intensiva, daca discutam de rosii care vin din afara tarii, sunt crescute pe o suprafata de apa, acea cultura hidroponica, intr-o forma pe care o vedem in filmele SF, radacinile sunt in apa si se spreyaza tot ce inseamna elemente nutritive si tratamente intr-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neaparat rau. Rosia are gust cand isi acumuleaza si isi sintetizeaza partea de zaharuri primind lumina de la soare. Atunci se produc in celula acele elemente de sinteza procese de sinteza, pentru a simti noi ca au gust„, a explicat profesorul Cosmin Popescu in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Rectorul USAMVB Timisoara a dezvaluit si cum sunt acestea aduse la culoarea apetisanta din rafturile supermarketurilor.

De multe ori, atunci cand un supermarket comanda o cantitate de rosii, ele se comanda cu 24 de ore inainte. Rosiile fiind inca verzi, se introduce in apa o anumita substanta care le da acea culoare frumoasa de rosu. Din pacate, sunt stimulate pentru a-si schimba culoarea. Din pacate, se practica. Nu e normal, dar e comercial„, a precizat profesorul Cosmin Popescu in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Intrebat e moderatorii emisiunii, Ciprian Voin si Petre Nicoara, care este raportul dintre produsele naturale si cele vopsite din magazine, rectorul USAMVB a precizat ca cele provenite de pe piata autohtona nu depsesc 20 de procente.

Va spun un procent in linii mari. Suntem, in ceea ce priveste producerea de legume si fructe care vin de pe piata autohtona, cu 70-80 la suta mai putin fata de ceea ce era in trecut. Nu trebuie sa fim nostalgici„, a declarat profesorul Cosmin Popescu.

Rectorul a dezvaluit si faptul ca in aceasta perioada, specialisti ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului lucreaza la o analiza a pietei in judetul Timis, analiza care va sta la baza unei viitoare strategii care sa aduca taranul producator mai aproape de consumator.

Colegii mei de la Facultatile de Agricultura si Horticultura lucreaza la o analiza pentru Consiliul Judetean, la nivelul Timisului, Analiza sectorului de legume-fructe in judetul Timis. Pentru ca acum lipseste acea veriga intre consumator si micul producator. Noi vrem sa cream acea strategie prin care vrem sa aducem taranul producator la un depozit, de unde lanturile de magazine sa se aprovizioneze in mod continuu, cum se intampla in foarte multe tari.
Analiza va arata ce cantitate de legume fructe intra in judetul Timis, din afara judetului sau a tarii, ce cantitate de fructe legume se consuma, care sunt bazinele de productie pentru mere, pere, cirese, rosii, castraveti. In functie de aceste elemente, putem face un bilant. E preconizat ca in iunie sa avem o prima intalnire cu primariile din judet si vom prezenta o prima analiza la Consiliul Judetean, vom face o consultare in ceea ce priveste zona de administratie. Noi vom prezenta analiza si o strategie la nivel national si vom propune o locatie unde sa se faca acest depozit pentru pastrare, sortare, calibrare, inclusiv pentru colectare dintr-un anumit bazin. CJT a aprobat in buget un proiect pilot si, daca functioneaza, sa-l extinda in judet, probabil intre 6 si 8 depozite de acest gen ar putea aduce un plus pentru noi„, a explicat profesorul Cosmin Popescu.

Rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Regele Mihai I al Romaniei din Timisoara, Cosmin Popescu, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, avandu-i ca moderatori pe Petre Nicoara si Ciprian Voin.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.

INTERVIURILE TIMISOAREI cu Cosmin Popescu

INTERVIURILE TIMISOAREI – invitat Cosmin Popescu, rectorul USAMVB #TimisoaraParticipa si tu la emisiune punand in direct intrebari invitatului din aceasta seara!Moderatori : Ciprian Voin si Petre NicoaraEmisiune transmisa LIVE din studiourile HDV Timisoara.

Posted by Orasul Timisoara on 25 Mai 2017

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. D-l profesor știe, desigur, că ,,țăranii”, folosesc o anumită soluție, pt. a apărea primii pe piață cu trufandale ! Se introduce în pământ ( la rădăcină ) și, după 2-3 zile, roșiile verzi, se înroșesc ! Pe ,,net”, găsiți soluțiile respective ! Nu mai poți avea încredere în nimeni !!!

  2. Si care sunt efectele tehnologiei” asupra organismului uman? Moarte mai rapida dar mai sigura? Chimicale, vopsele, … poate ar trebui completata tehnologia si cu „efecte colaterale” ale vopselelor de exemplu colorarea parului, a organelor umane (selectiv, nu neaparat moartea sigura).
    Jenant ce se mai descopera pentru „cumparatorul de buna credinta”!
    Si cate „surprize” or mai fi? Zeci, sute, …? otravuri, … vezi cu ani in urma, pepenii galbeni din Spania „otravite” (stire de pe un post TV), lamaie „afara-i vopsit gardul, in spate leopardul (inauntru stricaciune), … . Dezolant ce se mai importa; ma ajuns „lada de gunoi” al UE?
    Asteptam cu drag noile contributii ale alimentelor „necontrolate” asupra copiilor.

  3. In cazul in speta, Opc-ul ar trebui sa oblige magazinele sa specifice pe etichete ca rosiile au fost vopsite. Asta, acolo unde exista etichete afisate, de multe ori trebuie sa intrebi vanzatorul despre tara de origine a legumelor si fructelor iar apoi sa speri sa ti se spuna adevarul. Am ajuns intr-adevar groapa de gunoi a UE adica o tara de categoria a doua, o tara in care se vand produse cu marci cunoscute dar al caror continut difera total de cel al produselor vandute in tarile de categoria intai din UE. Uitati-va si cititi ce spun etichetele multor produse alimentare, acolo unde nemtii si italienii vad unt de cacao noi vedem ulei cancerigen de palmier. Adica cel mai scarbos aliment de pe glob al carui uz a dus la disparitia unui intreg ecosistem si la disparitia unor specii intregi de pasari, asta din cauza defrisarilor masive. Pana si producatorii autohtoni baga otrava asta in dulciuri si alimente. Intrebare retorica: de ce ne otraviti fratilor?

  4. mi-a luat o ora sa gasesc ceva asemanator cu afirmatia „se introduce in apa o anumita substanta care le da acea culoare frumoasa de rosu.” care stiam ca e o tampenie de la bun inceput

    e vorba de etefon, care nu este altceva decat un simplu acid ce se dizolva in etilen.. care e un gaz. se incalzeste si se coace planta.

    e complet inofensiv.

    etelefonul este totusi interzis pentru abuz.

    rosiile care ajung pe piata sunt culese verzi si sunt coapte intr-o hala folosind … gaz etilic

    plantele produc natural etilen in tesuturi si se coc tot natural atunci cand energia data de soare ‘arde gazul’. artificial doar este grabit un proces deja natural plantelor.

    bun venit la biologia de clasa a 6a

  5. Dar ardeii dulci,mascati si rosii ca focul,nu sunt tot vopsiti ? Si in genere,de ce nu sunt interzise aceste „rosii” contrafacute si toxice pentru comercializare ?