TIMISOARA. Dupa ce Primaria a anuntat ca din martie anul viitor Timisoara va intra in randul oraselor cu transport public pe apa, acum trebuie infiintata si Administratia Portului Timisoara care sa vegheze la buna functionare a infrastructurii de pe canalul Bega, de la Uzina Hidroelectrica pana la limita unitatii administrativ teritoriale a Municipiului Timisoara, la Podul Modos.
Pentru aceasta a fost intocmit un proiect de hotarare prin care Consiliul Local sa dea unda verde nasterii unui nou compartiment ce va avea drept proprietar Primaria Timisoara.
Aceasta cu atat mai mult cu cat, potrivit referatului ce insoteste proiectul, „in momentul de fata nu exista o autoritate desemnata de catre Ministerul Transporturilor cu atributii concrete care sa administreze infrastructura portului Timisoara, infrastructura constitutita din terenuri, acvatorii, constructii hidrotehnice destinate navigatiei si acostarii navelor, platforme si drumuri tehnologice aferente portului Timisoara de la Uzina Hidroelectrica pana la la Podul Modos„.
Practic, Administratia portuara a Canalului Bega va fi un compartiment distinct in cadrul Directiei Tehnice a Primariei Timisoara avand functia de autoritate portuara si urmeaza sa functioneze cu autorizare de la Ministerul Transporturilor.
Administratia portuara va avea o multime de atributii legate de modul in care se va face transportul pe Bega, se va ocupa degospodarirea intregului canal, de investitii, lucrari tehnice, planuri de dezvoltare si multe altele. Si va trebui sa colaboreze indeaproape cu Capitania Portului Timisoara in privinta aplicarii si respectarii regulamentului de nevigatie pe Bega.
Poriectul de hotarare pentru infiintarea administratiei portuare va fi supus votului consilierilor locali la urmatorul plen.
UPDATE: Proiectul pentru infiintarea Administratiei Portului Timisoara a fost votat in unanimitate de consilierii locali in sedinta din 20 noiembrie
______________________
Va reamintim, la inceputul lunii octombrie, Primaria Timisoara a incheiat licitatia pentru achizitionarea vaporaselor, 7 la numar.
Ambarcatiunile cu 50 de locuri vor fi aduse la Timisoara de o firma din Galati, licitatia fiind castigata de Spat Yard SRL, care se prezinta drept „o companie tanara” ce proiecteaza ambarcatiuni de pescuit si de agrement. In contract scrie foarte clar ca vaporasele trebuie sa vina in 6 luni, insa vor fi aduse esalonat la Timisoara. Potrivit primarului Nicolae Robu, ar putea fi modele unicat. Edilul-sef nu poate garanta insa ca nu vom astepta dupa ele, asa cum s-a intamplat in cazul tramvaielor modernizate.
„Daca nu vin in 6 luni, sunt penalitati, se imputa celui care e vinovat de pierderea banilor”, a explicat Robu la inceputul lunii octombrie.
Ambarcatiunile urmeaza sa fie folosite atat pentru transportul in comun, cat si pentru agrement. Vaporasele vor avea 50 de locuri.
„Vor fi 50 de scaune intr-o ambarcatiune. Sunt prevazute cu o punte deschisa si un salon de pasageri de tip inchis cu ferestre culisante, exista grup sanitar ecologic, dimensiunile au lungime 12,7 metri, latime 4,9 metri, inaltime de constructie 1,05 metri”, a mai spus primarul Timisoarei.
Vaporasele vor costa aproape 2 milioane de euro, o singura ambarcatiune ajungand la 276.572 de euro.
La ora actuala, pe teritoriul romanesc, canalul Bega poate fi navigat doar de mici ambarcatiuni pe raza Timisoarei, in rest este partial colmatat si nu poate fi utilizat pentru traficul comercial, pana la finalizarea lucrarilor de dragare si ecologizare.
Canalul Bega face parte din sistemul Rhin–Main–Dunare (coridorul de transport pan europen nr. VII–Constanta-Canalul Dunare Marea Neagra –Dunare –Main -Rhin–Portul Rotterdam), facand posibila legatura intre Marea Nordului si Marea Neagra. Canalul Bega navigabil este cuprins intre km 118+360 (limita din amonte a municipiului Timisoara) si km 45+000 (ecluza din dreptul localitatii Klekk pe teritoriul Serbiei). De aici pana la km 0 (materializat prin confluenta cu Raul Tisa) se naviga pe vechea albie a raului Bega care a fost regularizata si amenajata. Lungimea canalului pe teritoriul romanesc este de cca. 44,5 km si de 74 km pe teritoriul sarbesc. Pe teritoriul administrativ al Municipiului Timisoara canalul Bega are o lungime de 10,60 km in profil transversal, latimea canalului la oglinda apei fiind de 30-45 m, iar la nivelul fundului de 15-20 m.
Canalul Bega este primul canal navigabil construit in Romania. Construit initial pentru asanarea terenurilor inundabile, a fost amenajat ulterior pentru navigatie. Din 1958 transportul de marfuri a incetat, iar din 1967 au fost retrase si navele de pasageri, ramanand doar unele de agrement.
Ultimul vaporas ramas pe canalul Bega, nefunctional si ruginit, la podul de la Mihai Viteazul, faimosul Pelican, a fost distrus de un incendiu in 2012.
Pareri
Incerc un raspuns la intrebarea din titlu: „Cu ce se va opcupa?” (referitor la Administratia Portului Timisoara). Pai intai se va numi CONDUCEREA Administratiei. und director (sau Capitan sau oricum se va chema), un adjunct, un director economic, unul tehnic, apoi cativa sefi: unul pe patrimoniu, unul pe autorizari, unul pe achizitii si inca vreo doi-trei. Apoi cateva pitzipoance si neveste care sa faca act de prezenta prin oficii si birouri, apoi vreo trei soferi la cele cateva masini ale institutiei. Apoi cartiva referenti de specialitate. TOTI NUMITI POLITIC SAU PE CRITERII DE „COMPETENTA” DOBANDITE IN DIVERSE „FAMIGLII” (DENUMIRE NEOFICIALA A PARTIDELOR). Si uite-asa se va infiinta si aceasta institutie. La fel ca TOATE celelalte. Apoi se va aloca un buget „necesar” pentru functionarea Administratiei, din care vor trai ca-n rai cei cu functii de conducere (adica aproape toti cei de mai sus, mai putin referentii 🙂 ). Si vor „maslui” diverse achizitii din bani publici, si vor face diverse contracte cu firme „de casa” ale diverselor „famiglii”, si ute-asa va mai functiona o institutie publica ce va fi plina de politruci, neveste, copii si alte rubedenii de-ale politrucilor. Bineinteles ca toti vor ocupa posturile pe baza de competente … HA HA HA HA … cam ca EBA cand era ta’c-su „capo di tutti capi”. Bineinteles ca ce am scris este doar o fabulatie … asta ca sa nu creada cineva ca ar putea fi adevarat. 🙂 Apropo … stie cineva cu ce pret achizitioneaza regiile primariei carburantul pentru mijloacele de transport in comun si energia electrica pentru tramvaie. Ca sunt tare curios. 🙂
Exista o persoana care se admira singur cu realizarile sale ( doar el insista ca este special) , dupa primarie se va numi AMIRAL si asa strabate toate nivelele de competenta.