Descinderi la Romstrade si Blue Air. „Regele asfaltului”, ridicat de DNA

Perchezitii DNA la firmele Romstrade si Blue Air, controlate de Nelu Iordache. Dosarul ar viza o deturnare de fonduri de 6 milioane euro la autostrada Arad-Nadlac. Valentin Ionescu, analist economic,  spune ca cercetarea DNA ar putea scoate la iveala o intreaga retea.

Procurorii DNA efectueaza, joi, perchezitii la firmele Romstrade si Blue Air, ambele controlate de omul de afaceri Nelu Iordache. Dosarul vizeaza lucrari de utilitate publica efectuate de firma Romstrade la care au fost folosite si fonduri europene, noteaza realitatea.net.

Dosarul ar viza o deturnare de fonduri de sase milioane de euro la constructia primului tronson al autostrazii Arad-Nadlac, adjudecata de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano, potrivit unor surse din cadrul Departamentului de Lupta Anti-Frauda.

„Ma intreb daca fara controlul de la Comisia Europeana se ajungea in situatia asta. Problema nu este Nelu Iordache, ci cei care au permis asa ceva. Acest personaj ar putea fi un pas spre o retea. Cercetarea DNA este mai importanta pentru intregul mecanism”, a declarat Valentin Ionescu pentru REALITATEA TV.

CNADNR a reziliat contractul pentru construirea primului tronson

CNADNR a reziliat pe 22 noiembrie contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii, principalul motiv invocat fiind intarzierea lucrarilor. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a reziliat contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad, incheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind intarzierea lucrarilor.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta rezilierea contractului «Proiectare si executie Autostrada Nadlac – Arad si drum de legatura, Lot 1, km 0+000 – km 22+218», semnat cu asocierea Romstrade – Monteadriano Engenharia e Construcao – Donrep Construct. Mentionam ca in data de 08.11.2012, CNADNR a transmis instiintarea de reziliere a contractului in conformitate cu prevederile sub-clauzei 15.2 din conditiile speciale ale contractului. Decizia de transmitere a instiintarii de reziliere a fost luata ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre antreprenor – in principal in ceea ce priveste progresul inregistrat in derularea lucrarilor – dar si referitor la alte deficiente constatate„, se arata intr-un comunicat transmis de CNADNR.

Motivul principal al rezilierii contractului este reprezentat de intarzierile de executie

Directorul general al CNADNR, Mircea Pop a declarat in 9 noiembrie pentru ca a fost notificat constructorul, iar rezilierea de facto a contractului va fi operata in termen de 15 zile. El a precizat ca motivul principal al rezilierii contractului este reprezentat de intarzierile in executie, proiectul fiind in prezent la stadiul de 20%, fata de 70%, cat ar fi fost indicat.

Pop a adaugat ca exista si alte motive pentru rezilierea contractului. „Este un complex de imprejurari, mai amplu”, a precizat seful CNADNR.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci, confirmand informatiile transmise anterior de MEDIAFAX, ca proiectul de constructie a autostrazii Arad-Nadlac, finantat si de catre Uniunea Europeana, a fost licitat in conditii considerate de Comisia Europeana ca fiind gresite, astfel este posibila rezilierea contractului si organizarea unei noi licitatii.

Constructia autostrazii Nadlac-Arad a fost impartita in doua loturi, pe o distanta totala de apropae 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea revine companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Finantarea este asigurata din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Lucrarile au inceput in toamna anului trecut, termenul de finalizare a ambelor tronsoane ale Autostrazii Nadlac-Arad fiind anul 2013.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.