TIMISOARA. „Ne imaginam o calatorie extraordinara de la singuratate la apartenenta, de la lumina, prin intuneric si inapoi, parcurgand trei teorii ce abordeaza provocarile cu care se confrunta Europa astazi: oameni, locuri si conexiuni. Timisoara e locul potrivit pentru initierea unui demers cultural puternic si sistematic, cu scopul de a readuce speranta in comunitatile europene tulburate. Ne axam pe public, pe oameni, cetateni, voci – neauzite, dar nu pierdute. Avem o poveste de spus – aceea a unui oras cosmopolit, a unui oras care a rezistat si apoi s-a reinventat, la hotarele Europei Centrale si de Sud-Est.”
Sunt doar cateva crampeie din dosarul cu care Timisoara s-a prezentat cu multa asumare, curaj si demnitate in fata Europei, sustinandu-si atuurile, dar fara sa bage sub pres problemele si asperitatile, pe care insa le-ar putea netezi printr-un eveniment istoric, care aduce laolalta oameni, constiinte, energii, uneste locuri si destine. Echipa condusa de Simona Neumann a dat masura creativitatii si a incantat comisia de experti ai Uniunii Europene.
„Uneori marile schimbari incep la colt de strada. In 1884, Timisoara a fost primul oras din Europa continentala cu iluminare stradala electrica. In 1989 scanteile Revolutiei impotriva regimului Ceausescu s-au aprins pe strazile Timisoarei. Pornind de la puternica metafora a luminii dorim sa exportam valorile in care credem, in alte orase din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisa, vizionara, in randul cetatenilor. Sloganul campaniei este esenta mesajului nostru: Lumineaza orasul prin tine!”, a scris echipa Asociatiei Capitala Culturala Europeana.
Sloganul ‘Lumineaza orasul prin tine’ si logo-ul desprins din soare
Pornind de la faptul ca lumina a jucat un rol important in istoria Timisoarei, programul e centrat in jurul luminii. Lumineaza orasul prin tine! (Shine your light – Light up your city!) reflecta calatoria de la individ la cetatean european constient si implicat in care sunt inradacinate valorile comunitatii si pasiunea.
Sloganul Timisoarei e o invitatie la dubla mobilizare: pe de o parte invita cetatenii sa indrazneasca sa isi exprime valorile si atitudinile, descrise metaforic ca o lumina interioara, iar pe de alta sa foloseasca aceasta lumina pentru a indeparta intunericul si pasivitatea din jurul lor printr-un proces civic alimentat de cultura.
Logo-ul in galben si negru exprima totalitatea si integralitatea unui disc ca reprezentare primara a luminii. Soarele galben pe un fundal negru e transformatorul de energie, furnizorul de lumina si datatorul de viata. Soarele la rasarit straluceste deasupra tuturor, fara discriminare, dand tuturor energia de a se implica, de a participa si de a intra in legatura cu toti cetatenii locali si europeni, au explicat cei care au intocmit dosarul.
Timisoara a mizat puternic pe mozaicul de etnii si pe armonia in care traiesc de secole. De la toleranta la fraternitate
„Recunoasterea si respectul reciproc sunt principiile fundamentale ale comunitatii interculturale, multiconfesionale si antreprenoriale a orasului. De secole intregi locuiesc aici peste 30 de culturi diferite: romani, germani, maghiari, sarbi, croati, italieni, spanioli si bulgari. De asemenea credinciosi ortodocsi, catolici, evrei, protestanti, luterani, reformati, musulmani, si de alte confesiuni, isi practica religia in pace si libertate, sensul cuvantului ‘toleranta’ a evoluat catre ‘fraternitate’, sta scris in Dosarul Timisoarei.
Timisoara are problemele ei, iar multe dintre ele pot fi depasite prin ceea ce va urma
Echipa Timisoarei a alocat un spatiu important in dosarul de candidatura necazurilor orasului, insa prin toate actiunile din urmatorii ani, multe dintre ele si-ar putea gasi o rezolvare.
„Timisoara se confrunta cu probleme comune ale oricarui oras central-european de dimensiuni medii, stabil economic: o stare pasiva de confort, o respingere a noului, un consumism fara implicare sociala.
Reactia cetatenilor obtinuta pe durata procesului nostru de candidatura a relevat cinci urgente: scaderea interesului civic, intoleranta fata de grupurile marginale, pierderea spatiului public, lipsa unei viziuni urbane comune si profilul international insuficient dezvoltat al orasului. Asumandu-si aceasta candidatura Timisoara doreste sa devina un oras in care excelenta culturala le confera incredere de sine cetatenilor sai si puterea de a provoca schimbari prin participare si implicare„, se mai arata in Dosarul Timisoarei.
TM2021 se sprijina pe oameni si locuri, pe parteneriate multe si puternice
„Programul nostru cultural TM 2021 e construit in jurul oamenilor, al locurilor unde traiesc si se intalnesc, si al modului in care formeaza conexiuni unii cu ceilalti, cu imprejurimile lor si continentul pe care se afla.
Dorim sa ii implicam pe toti cei care simt o legatura puternica cu Timisoara. Acestia sunt oameni de departe – din diaspora, de aproape – locuitorii regiunii Banat, care se intinde pe trei tari, Romania, Serbia si Ungaria, partenerii nostri in Europa, si oamenii de aici – cetatenii Timisoarei.
Pe o raza de 600 de kilometri se afla 7 capitale importante din Europa Centrala si de sud-est, Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Zagreb, Skopje si Bucuresti, iar euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa acopera 70.000 de kilometri patrati, cu o populatie de aproape 5,3 milioane de locuitori.
Conceptul nostru consta in crearea conditiilor pentru stimularea curajului de a genera un nou sentiment al comunitatii e raspunsul cultural adecvat la profunda criza de incredere si la nesiguranta cu care Timisoara si Europa intreaga se confrunta in sec. al XXI-lea. Spiritul Timisoarei va fi reaprins de asta data prin cultura.
Timisoara are:
– 20 de parteneriate cu orase si sate din Banat
– 30 de mii de kiloemtri patrati de teritorii transfrontaliere invecinate implicate
– 20 de zone industriale abandonate si/sau neglijate, redate culturii
– 25% crestere a sectorului industriilor culturale si creative
– 1,7 milioane rezidenti in Banat si imprejurimi
– 2, 8 milioane vizitatori
– 30 de milioane de oameni din Europa au auzit de TM 2021
– 7 expozitii europene
– 17 productii originale si evenimente locale dezvoltate la scara larga
– 75% din programele culturale co-produse prin parteneriate europene
– 30% dintre programele culturale co-create prin implicarea directa a cetatenilor
– 3000 de operatori culturali si artisti implicati
– 300 de artisti din Banat si regiunea transforntaliera implicati
– 100 de artisti si producatori creativi implicati in proiecte de rezidenta
– 80 de stadii de practica si schimburi de experienta si scheme de munca in comun in Europa
– 20 de lideri culturali capabili sa provoace schimbarea
– 30 de manageri culturali cu competente la nivel european
– 240 de programe de consolidare a capacitatilor si schimburi de experienta pentru operatori culturali
– 400 de voluntari pregatiti in centrul de resurse Electro-Cultura
Cei care vor trece pragul Timisoarei in 2021 vor avea parte de turism participativ
TM2021 este mai mult decat un city break in care mergi intr-un loc, faci un giga de fotografii supraexpuse si cumperi doua pandantive mici. Programul cultural ofera oportunitati unice pentru milioane de interactiuni zilnice, intre turisti si localnici.
„Ne intalnim, capatam curaj si calatorim de-a lungul a sase statii, de-a lungul a 18 trasee, ce descriu procesul prin care devenim Capitala Europeana a Culturii in 2021„, sunt ambitiile calatoriei pe care o propune Timisoara.
Statiile sunt programe de mare anvergura, iar traseele, programe care aprofundeaza relatiile dintre operatorii culturali si publicul lor implicat.
„In primii 4 ani, operatorii culturali locali si regionali, imrepuna cu partenerii lor europeni se concentreaza pe angajarea si implicarea cetatenilor, pentru a crea harta care in 2021 va atrage publicul international si transfrontalier, precum si noi categorii de public local„, explica Asociatia Timisora Capitala Culturala.
Proiectul cultural va angrena toate tipurile de populatie, de la copii si tineri, la adulti si batrani, comunitati de romi din Kunkz samd, pentru ca toti vor deveni actori implicati in ceea ce se va intampla in Timisoara.
In 2021, Timisoara va straluci in Europa. Cultura va fi pretutindeni
Pe langa o multime de evenimente din perioada de pregatire, in 2021 Timisoara va straluci in Europa, iar orasul va fi extrem de viu pe parcursul celor 12 luni.
Spatiile publice ale orasului, strazi, piete, biblioteci, teatre, galerii, muzee, hale industriale, toate vor deveni scene in care oamenii se vor intalni cu arta in cele mai felurite moduri de exprimare. Va fi redefinit rolul Canalului Bega de la cel de ruta comerciala intr-unul ce conecteaza idei si oameni peste teritorii si granite. Malul apei devine loc de intalnire la Mega Bega, un mare festival multilingv, unde teatrul, filmul, muzica, toate laolalta celebreaza o Europaa diversitatii.
Mai mult, se vor ‘amenaja’ laboratoare de creatie, ateliere si alte spatii in care se vor spune povesti din trecut si din prezent, se vor derula documentare, se vor incuraja inventia si inovatia in toate formele.
In Timisoara si in regiune vor fi folosite 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 sali de conferinte, 14 galerii de arta, 6 teatre, 4 muzee, Filarmonica si Opera, 4 spatii culturale, 47 situri de patrimoniu (inclusiv foste hale industriale, o fosta sala de sport si Bastionul ori sinagogile), 24 de scoli, 8 centre ale industriei culturale si creative, 340 de piete, parcuri si curti interioare, 18 cladiri publice si comerciale (poste, primarii, spitale, aeroport, complexe comerciale, administratii fiscale), 2 centre de tranzit pentru refugiati, in Timis si Arad.
Pozitia geografica, un atu puternic pentru Timisoara! Turistii pot ajunge usor cu avionul sau cu masina. Sunt 152 de zboruri directe de pe 3 aeroporturi din regiune
Un alt atu al Timisoarei subliniat in dosar este ca e cel mai accesibil oras cu masina si cu avionul. 10 capitale europene sunt accesibile cu masina, suntem la 3 ore distanta de Budapesta, la 2 de Belgrad si intre 6 si 8 ore de Bratislava, Viena, Sofia, Skopje, Zagreb, Bucuresti, Praga sau Ljublijana. Suntem legati prin curse de autobuz zilnice cu alte 210 orase europene. Mai mult, se inmultesc destinatiile de pe Aeroportul Timisoara care se va extinde pana in 2020.
In acest moment sunt 152 de zboruri directe catre orase din Europa, Statele Unite, Africa de Nord si Orientul Mijlociu, prin trei aeroporturi, Timisoara, Belgrad, Budapesta.
In plus, in Romania, Timisoara e la jumatate de ora distanta pe autostrada de Arad, la 4 de Sibiu si Cluj sau Craiova si la 5-6 de Baia Mare sau 8-9 de Bucuresti.
In Dosar se regasesc capacitatile de cazare a turistilor pe o raza de 150 km in jurul Timisoarei. Orasul si imprejurimile sale, inclusiv din proximitatea granitelor cu Serbia si Ungaria, ofera 40.233 de paturi pentru turisti, in hoteluri, pensiuni, campusuri, internate de scoli si camine studentesti. Iar agentiile de turism si companiile de transport isi vor armoniza programele oferite cu cele din toate etapele proiectului cultural al Timisoarei.
Cati bani vor ajunge in Timisoara in urmatorii ani?
Cat despre bani, Asociatia si-a facut deja primele calcule. Asteapta din sectorul public cel putin 123 de milioane de euro, insa suma ar putea fi cu mult mai mare.
Pentru cheltuielile operationale, din sectorul public, lucrurile ar arata cam asa:
La toate acestea se adauga bani din sectorul privat. In plus, va creste numarul investitii care se vor face in urmatorii ani si se va dezvolta sectorul serviciilor de toate felurile. Hotelierii, agentiile de turism ori proprietarii de restaurante, localuri, companii de transport, samd, vor avea de castigat, dar pentru asta trebuie sa se pregateasca din vreme.
De ce trasaturile candidaturii Timisoarei au fost unice?
TM2021 va fi un fenomen transfrontalier, situati intr-o regiune europeana complexa, si uneori problematica, la hotarele Serbiei si Ungariei
TM2021 pune accent pe multiconfesionalitate si interculturalitate, intr-un context european de fragmentare si frica
TM2021 recunoaste potentialul corelarii initiativelor antreprenoriale si culturale intr-o regiune care are mare nevoie de oameni capabili si creativi, amenintata de emigrarea excesiva a tinerelor talente
TM2021 este realizat de o echipa puternica, condusa de femei, in contextul unui sector preponderent masculin, fiind un potential exemplu de egalitate si valente noi
TM2021 se axeaza pe spatiile publice. Incepem prin a ne recupera domeniul public, strazile, initativa demarata in 89, care continua printr- strategie de revitalizare urbana
TM2021 recunoaste nevoia protejarii mediului si atrage atentia asupra Canalului Bega, restabilind legatura Timisoarei cu sursa ei de apa si ruta de transport facil catre Ungaria si Serbia
Dosarul Timisoarei pentru Capitala Europeana a Culturii in 2021 il gasiti AICI!
AM CASTIGAT! Timisoara e CAPITALA EUROPEANA A CULTURII in 2021! Anuntul atat de asteptat
Pareri
Poate ar mai fi resurse suficiente, si cu gramada asta de bani Timisoara ar putea reinvia. Din pacate este in Romania asa ca nu-i dau prea multe sanse…
astept cu incantare realizarea programului de investitii.
Fac parte din categoria scepticilor si a euroscepticilor. In mod evident, desemnarea orasului drept CCE in 2021 este un lucru pozitiv. Sper ca aspectul si imaginea orasului se vor schimba si ca vom obtine o imbunatatire a atitudinii si a calitatii vietii pe care ne-o dorim cu totii si la care lucram. Felicitari celor care au muncit la acest dosar si bafta in continuare! Ca cetatean al urbei, va asigur de sprijinul meu.
Sunt foarte fericită! Mă bucur pentru noi toți ! Să ne deschidem , așadar, inimile, să ne descrețim frunțile, să deschidem aripile sufletului și aripile cărții, în Lumină, în Lumina Iubirii, în Lumina de la Bunul Dumnezeu, Căruia să Îi mulțumim pentru bucuria și cinstea ce ni s-au adus, care ni s-au făcut! ” Vă fie viața numai Lumină/ Și în Lumină să dăinuiți, / Pentru credință și mântuire,/ LA MULȚI ANI SĂ TRĂIȚI!”
Este un lucru foarte important. Felicit pe toti Timisorenii pentru orasul pe care l-au construit iar daca ar fi avut si o centura[EUROPEANA] a orasului ar fi fost extraordinar.