Este oficial: Primaria Timisoara renoveaza cladirile istorice proprietate privata cu bani din bugetul local. Cat ii costa pe timisoreni!

Foto: Eduard Schneider

TIMISOARA. Consilierii locali au decis: cladirile istorice degradate din capitala Banatului vor fi renovate cu bani din bugetul local. Primaria Timisoara va functiona aproape ca o banca pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice, acestia urmand sa plateasca, timp de 10 ani, 80 la suta din valoarea lucrarii pentru persoanele fizice, fara dobanda. 20 la suta din totalul lucrarilor se iau din bugetul local.

Alesii locali au votat in unanimitate Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor persoane fizice din cladiri istorice, derivat din Legea 153.

„Municipiul Timisoara poate acorda sprijin financiar constand in acordarea de grant in cuantum de 20% a costurilor eligibile la lucrarile de reabilitare la cladirile clasate ca monumente, ansamblu sau sit, si 80% sprijin financiar cu dobanda zero, in limitele fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie. Perioada de rambursare a sprijinului financiar este de 10 ani, incepand cu data de intai a lunii urmatoare incheierii Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor”, se arata in proiectul de hotarare.

Rate de minimum 200 de lei pe luna

Practic, timisorenii care locuiesc in cladiri istorice si vor sa le renoveze cu bani din bugetul local trebuie sa faca rost de autorizatie de constructie si sa depuna dosarul cu actele necesare la primarie. Proprietarii vor plati costurile intregii documentatii tehnice necesare obtinerii autorizatiei de constructie, precum si documentatia tehnico-economica necesara executarii lucrarilor. O comisie speciala decide apoi daca asociatia de locatari se incadreaza in cerintele programului. Primaria organizeaza apoi o licitatie si da drumul la lucrari, platind tot. Persoanele juridice nu beneficiaza de sprijin.

Pentru a intra insa in program, toti proprietarii persoane fizice trebuie sa-si dea acordul. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, cei care locuiesc in astfel de imobile trebuie sa se ocupe doar de partea de proiectare si obtinere a autorizatiei de constructie.

Daca timisorenii nu se inteleg si refuza sa se inscrie in program, Primaria face lucrarile cu bani din bugetul local, urmand apoi sa-i dea in judecata pe proprietari pentru a-si recupera banii. Iar locatarii platesc lunar 80% din totalul lucrarilor catre Primaria Timisoara. Timp de 10 ani.

Conform legii insa, se vor face lucrari doar la acoperis, fatade, refacerea ornamentelor, tamplaria exterioara, balcoane si vitrine. Adica doar la elementele vizibile, nefiind permise lucrari de interior. In program pot intra sute de cladiri istorice din cartierele Cetate, Fabric si Iosefin. Exista deja o lista a acestor cladiri, anexata proiectului de hotarare aprobat marti de alesii locali.

In sedinta CLT de marti, viceprimarul Traian Stoia a atras atentia ca Primaria Timisoara s-ar putea transforma in banca, moment in care primarul Nicolae Robu a rabufnit ca acesta este singurul proiect prin care pot fi reabilitate cladirile monument istoric din Timisoara.

„Problema e mai complicata, eu stiu ca stau unii pregatiti sa cumpere cladirile. Dar vrem sa avem un oras frumos sau vrem doar sa ne laudam ca avem un oras frumos? Vrem sa arate Piata Victoriei altfel sau ca acum, cu cladirile scorojite, incat ti-e rusine de vizitatori care nu pot intelege ca n-ai gasit nicio solutie sa te ocupi de ele, oricat le-ai explica? E nevoie de fapte: noi putem sa-l trimitem pe domnul Cojan (n.r. director adjunct Politia Locala) toata ziua sa le dea amenzi celor care locuiesc, dar vom ajunge la executie silita si ce sa facem? Multi varstnici n-o sa-si vanda niciodata acele proprietati sa se mute la periferie? N-o sa se intample asta!”, a rabufnit Robu.

Viceprimarul Dan Diaconu a tinut sa precizeze ca ratele pe care le vor plati proprietarii nu vor fi mai mici de 200 de lei pe luna, deci nici 50 de euro.

„Vorbim de 200 de lei de familie pe luna, bani pe care trebuie sa-i plateasca o familie. Sunt 200 de lei pe luna pe care ar trebui sa-i plateasca proprietarii, nu e un efort foarte mare”, a sustinut Dan Diaconu.

Proiectul a fost aprobat in unanimitate de consilierii locali, un singur ales s-a abtinut de la vot, cu un singur amendament: garantia lucrarilor va fi de 10 ani.

DESCARCATI lista cladirilor istorice care pot intra in Program, precum si lista actelor necesare!

CITESTE SI: Ai apartament in cladire istorica? Cat te costa efectiv, lunar, renovarea prin programul Primariei Timisoara!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ba obositilor ,unul care are 800 salariu cum poate suporta inca 200 in plus fata de ce cheltuieli mai are? usor vorbiti hotilor cu mii de euro salariu.

    • Idee excelenta, nu iti permiti 200 ron inseamna ca nu ai ce cauta in centru.

  2. in asa zisele cladiri istorice traiesc si oameni cu salarii mici ,pensionari etc.cum vor suporta inca 200 lei in plus? ROBULE te mai alege moartea mandatul viitor.ai distrus orasul si distrugi si cetatenii.HOTULE

  3. Nu pot sa va inteleg! Primaria incerca pe toate caile sa vina in ajutorul locatarilor care nu au bani sa isi renoveze fatadele astfel incat s nu pice pe noi, iar toti frustratii sa gasesc sa comenteze ca ratele sunt prea mari. Ce ati vrea sa faca primaria sa renoveze cladirele din bugetul local si sa le mai ofere locatarilor si un bonus ca le-a fost murdarit pervazul? Sunt convins ca daca v-ar pica o bucata de tencuiala in cap, ati fi din nou revoltati impotriva primariei ca nu face nimic in privinta asta… Cat mai mult de atat sa faca???

    • frustrat esti tu cu cine te-a facut .eu stau la bloc pupincuristule de-a lui robu.ca de aia te bagi in seama.eu am zis ca in cladirile alea sunt multi oameni ptr care 200 conteaza.dar esti prea bou sa intelegi.

      • Te-am facut frustrat pt ca te3 comporti ca atare. Atunici cand a fost anuntata o initiativa pozitiva si de bun simt a primariei, care sa vina in ajutorul cetatenilor, tu ai sarit cu clanta sa ii acuzi pe cei din primarie (in special pe robu) ca sunt niste hoti ca au distrus orasul si oamenii?? Tu te auzi? Ce le-a facut robu?? Le-a violat sufletul? Daca sunt hoti dovedeste si apoi ai tot dreptu sa ulri!
        Eu nu te-am acuzat nici ca stai in una din cladirele istorice, nici ca stai la bloc si nici ca esti bou (desi recunosc, am o suspiciune).
        Desi unii din cetatenii care locuiesc in acele cladiri stau prost cu banii, ar fi de bun simt ca si ei la randul meu sa incerce sa renoveze cladirile pt. ca sunt un pericol public.
        P.S: Da sunt frustrat, dar asta nu imi afecteaza gandirea, DA sunt pupincurist de a lui Robu.

  4. O initiative buna numai asa se va putea rezolva problema cu fatadele acestor cladiri. Nu sunt putini bai 200 de lei pe luna dar sa fim seriosi nu este nici o suma de nesuportat. Cei care nu o vor putea suporta chiar vor fi nevoiti sa se restranga la un apartament ce il pot intretine.

    • ca sa le cumpere rromii sau smecherii nu? de aia sa plece.

      • Eu nu am spus asta sa fie vandute tiganilor si smecherilor imobiliari dar este clar ca cine nu va putea suporta costul lucrarilor va fi dat in judecata si executat. Si un lucru este cert aceste imobile din zona central si nu numai trebuie puse in valoare nu mai pot ramane asa darapanate doar ca unii proprietari nu pot platii nici macar 200 de lei pe luna. Acuma ce se vrea ? Sa sustina primaria 100 % din bani publici proprietati private ? Este o solutie corecta aceasta adoptata de catre primarie ! Ce sa asteptam sa ne cada in cap caramizile si tiglele de pe aceste cladiri ?

        • Da, sunt de acord ca fatadele trebuie renovate, dar daca tot platesc impozit ca un proprietar de apartament/casa, care nu este monument istoric, atunci sa beneficiez de acelasi conditii.
          Astfel, daca se izoleaza termic un bloc si se reface fatada, contributia la suma totala a executarii lucrarii, este urmatoarea: daca mai mult de 50 la suta din familiile din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub,
          -sub 150 euro,proprietari-10%,primarie-30%,fond eu+stat roman-60%
          -sub 350 euro ,proprietari-20%,primarie-20%,fond eu+stat roman-60%
          -sub 500 euro,proprietari-30%,primarie-10%,fond eu+statroman-60%
          in timp ce proprietarii cladirilor istorice-80%, primarie-20%.
          Hmmm…Daca as beneficia de aceste conditii astazi m as apuca de renovare… Pana atunci faci ce poti cu ai.
          Legi romanesti, probleme romanesti, …solutii romanesti. Ar fi mai usor daca ne uitam la alte tari cum au rezolvat problema – Olanda, Belgia, Franta. Cu stima

  5. si mai ceva dragi comentatori de mai sus .sunt 200 pe luna timp de 10 ani.faceti o socoteala si mai discutam.vrea ROBULANUL bani sa ii cheltuie gen 100 000 treptele catedralei.de care acuma tot el zice ca sunt naspa.in 10 ani fatadele se duc dracu si o sa ia de la inceput.sunt cladiri care trebuiesc vindute smecherilor si vor sa alunge locatarii.asta e.

  6. in cladirile alea sunt apartamente inchiriate de straini,cabinete notariale si avocatura…saracii proprietari care stau in buricul targului!blocul meu cand se izoleaza macar?

  7. Este o initiativa laudabila a primariei. Cladirile istorice sunt cele care insufla o imagine occidentala orasului. Cei care considera ca acest proiect are ca scop ascuns determinarea locatarilor actuali sa vanda unor rechini imobiliari duc teoria conspiratiei catre absurd! Daca asta era intentia nu se puneau rate de 200 de lei pe luna. Nicio unitate bancara nu ofera o finantare atat de avantajoasa!

  8. In urma cu 5 ani ( cand erau preturile maxime in constructii ! )ni s-a facut un deviz . Pentru refacea fatadei blocului pretul pe care trebuia sa- l platesc era undeva pe la 3000 de eur.Acum cu ” ajutorul” primariei , ( 50 de eur x 12 luni x 10 ani) ar veni cam 6000 de eur. Eu unul prefer sa refacem fatada pe banii nostri.Cred ca cineva din primarie va trai foarte bine daca am accepta acest ” ajutor”.

  9. Prosti mai sunteti unii…cine te obliga, daca nu iti permiti, sa stai in Centru? Te muti mai la periferie? Ce? mie nu mi-ar placea sa-mi beau cafeaua de dimineatza cu vedere la Catedrala sau la Dom?! Si asa e de ajuns deranjul ca se renoveaza cladirile din banii tuturor, desigur pentru ca sunt patrimoniul Timisoarei si al Banatului. Asa ca sa zica mersi! Daca nu le place sa-si vanda apart. din centru si sa ia mai la margine…le ajunge chiar si de 2.

  10. Masura este necesara si urgenta…orasul arata deplorabil…cine nu isi poate permite sa incerce sa gaseasca soluti pozitive…insa cladirile trebuiesc renovate…