TIMISOARA. Unda verde de la Marele Stat Major al Armatei pentru lucrarea de extindere a liniei de tramvai care ii va duce pe timisoreni la noul mall din Calea Sagului. Primarul Nicolae Robu a confirmat pentru opiniatimisoarei.ro obtinerea avizului care a sistat lucrarile in urma cu aproape 2 luni, intrucat nu a existat la dosarul proiectului.
A mai rams insa o piedica – avizul de la Ministerul Mediului pentru mutarea statiei de masurare a calitatii aerului aflata in calea liniilor de tramvai.
Sursa foto: Forum RATT
Primaria Timisoara eliberase prin Directia de Urbanism autorizatia de constructie pentru investitorul de la mall, grupul NEPI, pe banii acestuia, desi la dosar lipseau doua documente importante: avizul Marelui Stat Major al Armatei, respectiv autorizatia din partea Ministerului Mediului.
Mai mult, Primaria Timisoara a fost amendata pentru asta cu 50.000 de lei.
Primarul Nicolae Robu a recunoscut ca s-a facut o ilegalitate, precizand ca nu avea de unde sa stie, atunci cand si-a pus iscalitura pe autorizatia de construire, ca subordonatii sai au omis documentele cu pricina, pe care investitorul trebuia sa le detina.
Lucrurile nu sunt insa rezolvate, odata cu obtinerea acordului de la Armata, intrucat cuiul lui Pepelea, statia de monitorizare a aerului, nu poate fi mutata, deocamdata. Ministerul Mediului, prin Agentia Nationala de Mediu, nu a dat unda verde acestei operatiuni.
„Agentia Nationala a respins cererea pentru mutarea statiei de montiorizare a aerului din Calea Sagului. Deocamdata, nimeni nu se poate atinge de statie. I s-a explicat si domnului primar ca e vorba de nerespectarea masurilor dispuse la controlul nostru. Sistemul de monitorizare e national si sunt niste coorodnate care trebuie respectate. O mutare presupune luarea unui proces de la zero, ca si cand n-ar fi existat statia. Si nu se permite intreruperea monitorizarii calitatii aerului de catre UE. Noi am discutat si cu proiectantul inainte de a veni rezolutia si le-am spus ca trebuie gasita o alta solutie. E un proiect de dezvoltare a orasului si greseala a fost din start ca nu s-au cerut acte de reglementare si nu se ajungea aicia. Am pus caruta inaintea calului. Daca se facea din timp, noi de la Mediu nu aplicam sanctiuni pentru lucrarea fara acte de reglementare. Primaria a inteles abia dupa ca e nevoie de aceste acte„, au declarat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanti ai Agentiei de Mediu Timisoara.
Cei de la Mediu au explicat si pe ce s-a intemeiat luarea acestei decizii. Iar, faptul ca acordarea acestui aviz a fost respinsa de Ministerul Mediului nu e un capat de lume. Aceasta chestiune poate fi reglementata pana la urma.
„Motivatia este aceea ca s-a inceput lucrarea fara un act de reglementare si ca Primaria a emis autorizatia de constructie fara acordul de Mediu. Tot ceea ce se mai poate face pentru rezolvarea situatiei este ca reprezentantii constructorului sa conteste decizia Ministerului Mediului la Comisia Europeana, intrucat aceste statii de monitorizare a calitatii aerului in spatii cu trafic intens emit valori, rezultate, inclusiv inspre organismele europene de mediu si, din acest motiv, nu poate fi intrerupta transmisia. Or, operatiunea de mutare presupune tocmai oprirea temporara a fluxului„, au mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii de la Mediu.
Primarul Timisoarei Nicolae Robu a fost amendat cu 5.000 de lei
Edilul sef spune ca nu are stiinta despre aceasta respingere a avizului de la Mediu.
„Nu e niciun raspuns negativ din partea Ministerului Mediului, nu am primit asa ceva. In urma avizului favorabil de la Armata nu stiu ce se intampla. A fost o scapare a arhitectului sef prin prisma legii, chiar daca ceea ce s-a facut a fost in interesul Timisoarei si timisorenilor, adica o linie de tramvai facuta cadou Timisoarei, totusi trebuie respectata legea. Pentru ca noi am fost titularii autorizatiei, la noi trebuie sa vina avizul ca de asta am fost noi amendati„, explica pentru opiniatimisoarei.ro primarul Timisoarei Nicolae Robu.
Edilul sef a dezvaluit pentru opiniatimisoarei.ro ca el insusi a incasat o amenda in urma controlului facut de Inspectoratul in Constructii si Garda de Mediu
„Arhitectul sef gresind, m-am trezit si eu cu o amenda de 5.000 de lei, pe care am platit-o, adica aproape salariul meu pe o luna, fiind total nevinovat. Asta e, asa au considerat cei care au facut controlul. Eu, in decembrie am primit amenda, mi-a venit procesul verbal cu suma exacta si am platit-o acum o saptamana„, a dezvaluit pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.
Primarul este insa optimist si crede ca lucrurile se vor rezolva.
„Puteau sa ne dea un termen, sa ne zica <uite, ati gresit cu asta, aveti un termen sa obtineti aprobarile>. Se va rezolva pana la urma, dar irosim timp din pricina acestor piedici„, a mai precizat Nicolae Robu pentru opiniatimisoarei.ro.
Pareri
Asta-i nimic, o sa-l „amendam” noi, timisorenii, la viitoarele alegeri. Nea Lae, poti sa incepi sa-ti strangi intr-o cutie de carton tot ce-ti apartine din birou (ai vazut cum fac cei dati afara, prin filme) si sa-ti iei adio de la Mercedes-ul din care in fiecare dimineata coboara „cineva” la Corpul Facultatii de pe Blv.Republicii in fiecare dimineata.
Astea-s visele tale de PSD-ist? După alegeri o să ai coșmaruri!
Cine coboara, de curios intreb?
Asta este PAREREA TA ROBU VA FII PRIMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ce GLUME proaste au ILFOVENII in program ca sa submineze dezvoltarea Timisoarei, pacat ca sunt destui botanisti sa puna botul la scarbosenile lor!
Cata birocratie exista in statul ‘national unitar’ cladit de Sectorul Agricol Ilfov! Cate bete stiu ei sa puna in roate, de cate sute de avize( legislative, executive, judiciare, financiare, fiscale etc) centrale ai nevoie ca sa pornesti un proiect regional sau local! Pana nu primesc ei spaga si pana nu saboteaza ei ceva …
Unde este descentralizarea care domina organizarea statelor vestice? Si ne mai miram ca exista atata coruptie si saracie cand avem nenumarate ministere, agentii guvernamentale si directii centrale! Elvetia are doar sapte ministere si totusi e cel mai dezvoltat, civilizat, tehnologizat si democrat stat de pe Terra, dar ce stiu elvetienii despre administratie, eficienta si economie?
P.S. A auzit cineva despre sintagma- ‘ democratia inseamna puterea la popor si decizia cat mai aproape de cetatean”?
Intrebarea care se pune este daca „Arhitectul sef” este paralel cu functia pe care o ocupa si ar trebui demis pentru incompeteta sau a luat spaga si ar trebui sa intre DNA pe fir. Daca Robu nu il sanctioneaza inseama ca este complice.
tara asta a noastra se dezvolta din pacate cu „pasi”de melc,auzim aproape zilnic ca nu avem infrastructura dar si atunci cand se vrea a se construi una(vezi linie tramvai)se gaseste cineva sa bage bete in roata,adica ministerul mediului.Pai” statia’ din libertatii cum de s-a putut muta?
Linia de tramvai ar fi fost utila daca era construita logic. In forma actuala tramvaiele nu pot vira dreapta venind dinspre mall la intersectia cu str. Ana Ipatescu, ci sunt obligate sa vireze stanga catre depoul Dambovita. Normal era ca tramvaiele venite dinspre depou doar sa devieze de la traseul vechi catre mall, dupa care sa revina catre Str. Alunis, la fel si pe sensul opus – deviere catre mall si revenire.
Probabil ca traseul asta nu iti este util tie. Traseul care va fi infiintat asigura transportul calatorilor dintr-o zona cu populatie numeroasa (zona de blocuri de pe bulevardul Dambovita si in plus legaturi cu alte linii de tramvai in zona pietei Aurora). In partea dinspre V. Hugo si Fratelia populatia este muuult mai putin numeroasa decat in zona Dambovita, iar dinspre Calea Martirilor si Soarelui accesul facil pentru calatori catre Steaua, cu tramvaiul, este tot de la bulevardul Dambovita/piata Aurora. Dar fiecare are dreptul la o opinie.
Reprezentantii de la Mediu se contrazic in decalaratii. Sustin ca „nu poate fi intrerupta transmisia. Or, operatiunea de mutare presupune tocmai oprirea temporara a fluxului” si totodata „greseala a fost din start ca nu s-au cerut acte de reglementare si nu se ajungea aicia”. Deci, daca se cereau acte de reglementare din start, atunci se putea intrerupe transmisia de date? Dar daca ceri acum nu se mai poate intrerupe transmisia de date? Noroc ca pentru Rosia Montana au cerut din start ca numa asa este mediul natural protejat. 🙂 Si pentru sutele de mii de hectare de padure defrisata probabil ca a fost cerut ceva din start. Si tot interesant este ca pentru un mijloc de transport in comun care este mai putin poluant se gaseste o piedica tocmai de la … autoritatea de protectia mediului. Si inca o chestiune de … dezvoltare inapoi … oare din cauza acestor cabine va trebui sa restructuram zonele urbane ca sa nu cumva sa intrerupem transmisiile de date? Poate ca trebuie sa mai construim o Timisoara langa actualul amplasament fiindca cei de la mediu monitorizeaza toata Timisoara si nu avem voie sa dezvoltam nimic in jur sau pe amplasament. Dupa capul birocratilor de la mediu (tot functionari publici dealtfel) cam asa ar trebui. Cred ca sunt in stare sa interzica si circulatia pe langa statiile lor care transmit date fara intrerupere. Aberatii birocratice tipic romanesti.
una din realizarile deosebite a agentiei timis in protectia mediului este autorizarea extragerii aurului cu… cianuri la certej. certej este in judetul hunedoara la vreo 50 de km in linie dreapta de… rosia montana. dna ce parare are de aceasta autorizare?
Deci ne protejeaza astia mediul de nu mai putem. Si ne apara ca nu cumva sa se dezvolte orasele in folosul cetatenilor. Sa nu cumva sa renuntam la masinile care consuma carburant accizat si care emana noxe, ca sa aibe ei ce masura si sa-si justifice existenta (bineinteles remunerata si foarte bine managerita de o multime de manageri si directori de diverse agentii, directii, garzi, inspectorate si altele). Iar acum l-au gasit pe robu ca se leaga de obiectul muncii lor. Pai cum isi permite primaria sa dezvolte reteaua de tramvai, adica mijloc de transport nepoluant, fara sa dea seama la mediu? Si sa mai ceara si sa fie mutata instalatia de masurare. Daca vrea tramvai sa-l bage pe sub pamant sau sa-l faca aeropurtat in zona instalatiei fiindca instalatia nu poate fi deconectata. Da’ de sursa de alimentare alternativa au auzit specialistii de la mediu? Daca se intrerupe alimentarea de la retea, ce se intampla cu fluxul de date? Oricum o sucesc, problema imi pare mie mai mult politico-ideologica decat tehnica sau civico-administrativa. Si nu este dezbatuta de specialisti de vreo-un fel, ci de niste functionari numiti politic, care acum s-ar putea sa-si spuna … tehnocrati. Da’ asta-i alta poveste. Ramane pe alta data.
Să vedem dacă obținem AC de la arhitectul șef, primar și secretar fără avizul de la mediu. Voi depune o documentație în acest sens, dar de mai mică importanță. Că doar 100 ron este o sumă f.mare pentru orice cetățean. Orice cetățean dar nu cetățeni ca cei cu nume de ROB.
De la NATO , Congresul SUA ,nu trebuie obtinut vreun aviz !?!? Suntem penibili, UE trebuie sa-si dea avizul ptr o linie de tramvai !?!?!? Unde au fost inteligentii de la mediu in fata defrisarilor de paduri !?!?!? Nu trebuie sa dea socoteala fata de UE !?!?!?
Spui mediu și tragi apa.Acolo este o adunătură de capre bătrâne care taie frunze la caini.