TIMISOARA. Timisorenii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru confortul din apartamente. Facturile pentru caldura se maresc considerabil in luna ianuarie, pentru ca nu mai este luat in calcul avansul platit de unii timisoreni in lunile de vara. Aceasta este explicatia data de Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara.
Presedintele administratorilor de blocuri spune ca pentru lunile noiembrie si decembrie multi dintre timisoreni platesc un avans in lunile august si septembrie, de peste 40% din consumul efectiv.
”De regula, nu este 40% avansul pe timp de vara, ci chiar 100%, pentru ca cei de la Colterm trebuie sa isi faca stocurile pentru iarna si au nevoie de bani. Factura vine in decembrie pe consum efectiv, iar din ea se scade avansul. Oricum, facturile pe decembrie au crescut de la 40% la 80% aproape”, explica Petru Olariu.
Cum temperaturile scad mult sub zero grade, mai ales in ianuarie si februarie, reprezentantii societatii de termoficare Colterm sunt nevoiti sa majoreze cantitatea de combustibil folosit pentru incalzirea apartamentelor timisorenilor racordati la sistemul centralizat.
Olariu spune ca in ianuarie si in februarie este normal sa creasca facturile, in primul rand pentru ca se calculeaza din doua luni de iarna, din 15 decembrie si pana in 15 ianuarie, respectiv de la jumatatea lunii ianuarie pana la jumatatea lunii februarie.
”Facturile cresc cam 40% in ianuarie fata de decembrie. Oamenii vad in iarna ca au de platit mult mai mult, din cauza sistemului de facturare. si cu cat se debranseaza mai multi pe scara blocului, cu atat facturile sunt mai mari. in februarie mai cresc cam 15 – 20% fata de ianuarie”, mai povesteste Petru Olariu.
Daca este sa facem un calcul, daca in decembrie facturile cresc cu peste 50%, in ianuarie cu 40%, iar in februarie cu 20%, asta inseamna ca acestea se dubleaza in primele luni din an fata de ultimele luni din anul trecut.
VEZI mai jos, concret, la ce sume se ridica intretinerea in ianuarie fata de decembrie!
De exemplu, doar factura de incalzire a unui apartament cu doua camere de pe strada Martir Herman Sporer a fost de 254 de lei pe luna decembrie, avansul platit in septembrie fiind de 96 de lei, ceea ce inseamna ca locatarii au platit, pentru caldura din decembrie, doar 158 de lei, la care se adauga si apa sau alte cheltuieli. Asadar, timisorenii care locuiesc acolo au platit 358 de lei pe decembrie. In ianuarie mai mult ca sigur vor plati peste 500 de lei.
Exista blocuri in care s-au debransat circa 90% din locatari. In unele cazuri, doar cei care raman racordati la sistemul de incalzire platesc partile comune, cum ar fi incalzirea pe casa scarii, sistem ce creste vertiginos factura. Mai sunt insa si situatii in care, in functie de cum decide majoritatea din bloc, platesc din partile comune si ceilalti locatari din scara, desi au renuntat la sistemul centralizat.
Daca in 2011, peste 7.000 de timisoreni s-au debransat de la Colterm, in 2012 numarul acestora a scazut putin. Totusi, 4.500 de timisoreni au renuntat la caldura de la societatea locala de termoficare si au decis sa foloseasca alt sistem de incalzire, majoritatea cumparandu-si centrale de apartament. La acest numar se adauga si cei care s-au debransat ilegal, fara sa anunte Colterm.
Pareri
eu ma incalzesc in sistem centralizat si nu pot sa ma plang de caldura. Am citit in mai multe articole ca lumea nu ar trebui sa plateasca ca este prea mult.Cred ca domnul Olariu petre nu ma reprezinta si ca tot ce zice este o aberatie
Cum poate afirma CINEVA ca facturile vor creste pentru ca nu este luat in calcul avansul platit in lunile de vara? Ori distinsul demiurg s-a balbait cand a fost intrebat retoric cu privire la facturi si ar ascunde cu buna intentie marea jefuiala termica (revin cu explicatii), ori jurnalismul local lasa de dorit in exprimare. Daca punem la socoteala si priceperea online de postare a articolului avem insumate toate cutumele ce persista in toata mass-media locala… Vorbeam de facatura: se numeste CONTOR DE ENERGIE TERMICA care arata un consum in MWh, mai ales c-a fost si campania electorala pentru alesii nostrii. Acum vine REGULARIZAREA si fraierii ce au votat la urne vor scoate din buzunar ceea ce li se cuvine alesilor nostri.
P.S. : Va rog sa precizati cine a furat avansul pe care l-am dat la COLTERM in lunile de vara?
„Exista blocuri in care s-au debransat circa 90% din locatari. In aceste cazuri, doar cei care raman racordati la sistemul de incalzire platesc partile comune, cum ar fi incalzirea pe casa scarii, sistem ce creste vertiginos factura.” O alta enorma gresala de exprimare tehnica sau cum vreti dvs. s-o luati. Pai cei cu centrale termice de apart debransati nu folosesc casa scarilor, uscatoria, subsolul tehnic care se incalzesc tot de la COLTERM ? LASATI-VA DE MESERIE 🙁
in majoritatea blocurilor casa scarilor si uscatoria nu mai sunt incalzite. referitor la subsolul technic, cine ii opreste pe cei nedebransati sa izoleze teviile ca sa reduca consumul?
Am aflat recent ca incalzirea spatiilor comune din blocul in care locuiesc se regaseste strict pe factura de incalzire a celor care nu au instalate centrale termice proprii in apartamente. Concret, dintre 20 de apartamente, trei au ramas racordate la incalzirea orasului. Administratorul smecher ( si el are centrala proprie ) si-a zis ca daca tot trebuie sa-si scoata parleala dupa investitia facuta in centrala sa de apartament, sa si-o scoata pe spatele fraierilor fara centrale in casa. Si uite-asa smecheria merge de vreo doi ani fara ca vreunul dintre cei trei proprietari sa se prinda. Eu sunt una dintre cele trei persoane. Am aflat saptamana trecuta ca platesc de ma cocosez ca sa fie scara si holul blocului, incalzite. Asta in timp ce apartamentele cu centrale, platesc fix 0 pt. incalzirea acestor suprafete. L-am luat la intrebari pe pseudo administratorul ( nu avem unul platit ca deh, asa e modelul pe la noi ) si a inceput sa dea din colt in colt. I-am spus sa elimine caloriferele daca nu vor toti sa plateasca caldura asa cum zice legea, proportional cu cota indiviza. Din acest motiv intrebarea mea este: carei structuri/asociatii trebuie sa ma adresez ca sa reglementez situatia prezentata mai sus, eventual sa fac o plangere impotriva adiministratorului hotoman? Multumesc si astept o lamurire daca are cineva amabilitatea sa mi-o dea.
Se fura de la inceput; administratorii(nu toti, dar cei mai multi), se fura pe facturi, toti incearca sa se capatuiasca pe spinarea platitorilor. Daca faci scandal, tot ei sint cu gura mare. Pina nu se controleaza foarte bine toate aceste lucruri, nimic nu se va schimba. Protectia consumatorului este prea slaba, dupa parerea mea.
Daca cenzorii si-ar face treaba,adica ar verifica LUNAR facturile care vin de la furnizori,sa fie corect impartite pe tabelele de plata si mai ales DATA la care au fost achitate furnizorilor(sa nu fie penalizari),poate n-ar mai fi asa de mari.Ia incercati sa vedeti daca nu am dreptate.Administratorul trebuie verificat LUNA DE LUNA daca nu vreti surprize.
dar, cine sa verifice ? la asociatie nimeni nu vrea, nu se implica, doar reclama….nu se gospodaresc singuri….OMUL NOU creat de Ceausescu…Nu gandeste, nu face nimic singur, nu se descurca trebuie condus, impins de la spate. Dar daca ar trai la tara, la sat….ii maninca GAIA pe toti, de puturosi si lenesi ce sunt !!!
ar trebui pusa bata pe administratori mai ales la mine la bloc ne fura la cheltuieli mai tot timpul locatari sant nepasatori ai conduce o babacare se baga si ea aiurea an seama ar trebui sa se faca ceva dar asta e romania fiecare este sa stranga la oala lui stam si asteptam ajutoare de la straini ca guvernu roman doarme ai doare an …. de tara