TIMISOARA. Dupa ce au terminat cercetarile arheologice in Piata Sfantul Gheroghe, arhitectii au trecut la treaba si au „desenat” propunerile de amenajare si de integrare a descoperirilor in forma finala a pietei. Statuia care il infatiseaza pe Sf. Gheorghe va fi mutata in interiorul zidurilor descoperite, iar toate vestigiile vor fi tratate cu materiale speciale.
Vor fi desfacute insa, caramida cu caramida, tratate, iar apoi repuse la loc. Arhitectul Radu Mihailescu este cel care a facut si proiectul initial de reabilitare a pietei, iar acum a introdus si vestigiile in peisaj.
„Piata Sf. Gheorghe este cea mai mica din ansamblul celor 3 piete, dar la vremea cand a fost construita era cea mai interesanta. Era un spatiu triunghiular, datorita prezentei bisericii baroce construita la jumatatea secolului al XVIII. Forma cunoscuta a pietei era de fapt un spatiu rectangular, de tip buzunar, unde exista un spatiu verde, marcat de prezenta statuii Sf. Gheorghe. Odata cu inceperea proiectului care s-a realizat acum 2 ani, am propus sa extindem limitele pietei. Am considerat piata ca fiind marginita de 4 fronturi stradale, deci s-o impingem ca si tratare pe latura de nord pana in fatada si sa o marcam printr-un alt tip de paviment, prin aceasta semnalizand faptul ca bulevardul de mare viteza existent se termina si se intra intr-un nou tip de spatiu, ma refer la tesutul orasului vechi”, a precizat arhitectul.
Cat despre statuia Sf. Gheorghe, aceasta nu va fi lasata unde se afla acum, ci va fi pusa undeva in mijlocul vestigiilor. Proiectul initial se modifica asadar, treptele de acces in amfiteatru vor fi puse pe langa zidurile bisericii.
„Stiam ca pe teritoriul acestei piete, in momentul in care urmam sa escavam zona care am propus-o – in ideea de a realiza un amfiteatru pentru organizarea unor evenimente, sa spunem, cu caracter artistic – exista conturul bisericii iezuite, dar nu stiam daca structura a fost pastrata in intregime sau a fost demolata. S-au descoperit zidurile bisericii, alaturi de ele ziduri ce faceau parte dintr-o constructie anterioara bisericii – moscheea, dar si o serie de alte edificii din perioada medievala – constructii de lemn si un cimitir. In urma consultarilor avute cu domnul profesor Drasovean si cu Primaria Timisoara, am ajuns la concluzia ca dintre lucrurile descoperite merita sa fie pastrate si integrate in amenajarea ce urmeaza sa fie facuta doar zidurile bisericii iezuite si fragmentele descoperite ale vechii moschei. Integrarea zidurilor s-ar face prin modificiarea accesului in zona scufundata, am reorientat treptele de acces la zona cea mai de jos a amfiteatrului, treptele coboara pe langa zidul bisericii. Am si reamplasat statuia Sfantului Gheorghe in zona bisericii, descoperita cu ocazia sapaturilor. Este o incinta aproximativ patrata – 3 pe 3 – am considerat ca monumentul s-ar integra bine. Totodata, asezandu-l asa, il orientam spre sud-vest si poate fi pus mai bine in valoare”, a explicat Radu Mihailescu.
Materialele folosite la finisajul pietei raman aceleasi, care au fost propuse in proiectul initial, o suprafata va fi pavata cu caramida, de culoare ocru, si va fi inramata cu un chenar realizat din pavele de andezit.
„Vom ridica zona cea mai scufundata a amfiteatrului, aceasta cota ar fi la aproximativ 1,80 m mai jos fata de nivelul terenului sistematizat. Am introdus si o rampa de acces pentru persoane cu dizabilitati locomotiri, pe frontul de est al amfiteatrului, se coboara pana la o cota intermediara, dupa care parcursul de-a lungul ruinei austrice”, a completat arhitectul.
Stemele oraselor infratite cu Timisoara, pe peretele amfiteatrului
Pe peretele de vest al amfiteatrului ar urma sa fie amplasate steme ale oraselor cu care s-a infratit Timisoara. „Se pare ca este un loc potrivit pentru organizare de evenimente si atunci este bine sa se aduca aminte de aceste relatii noi ale orasului”, a mai spus Mihailescu.
Vestigiile vor fi desfacute caramida cu caramida si apoi puse la loc
Potrivit arhitectului, zidurile bisericilor vor fi desfacute caramida cu caramida pentru a fi tratate cu substante speciale, urmand ca apoi sa fie puse la loc, pe fundatie.
„Pentru fragmentele de zid austriac care raman in situ urmeaza sa fie impermeabilizati peretii verticali, cu produse special concepute pentru a inchide porii materialelor. Capacul zidurilor se va prevedea cu mortar hidrologic, o reteta adoptata in astfel de situatii, cand ruinele sunt descoperite, iar pentru fragmentele de zid ale moscheii, zidurile urmeaza sa fie desfacute si se refac tot intr-un mortar, dar pe fundatie de beton, pentru ca in prezent ele nu au fundatie. Urmeaza sa fie impregnate cu aceste materiale. Se refac zidurile pe acelasi amplasament si in aceeasi forma, s-ar surpa daca s-ar lasa asa. Este vorba de un proces de restaurare si de conservare, se ia caramida cu caramida”, a tinut sa explice Radu Mihailescu.
Propunerea facuta de arhitectul timisorean a fost acceptata de specialistii de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural. „Urmeaza sa o detaliem pentru a se putea pune in practica”, a conchis arhitectul.
Pareri
o sa ramana cu desenele.
sf. gheorghe montat pe o moscheie?
Tu nici cu desene, nici cu text nu pricepi: Statuia va fi in mijlocul ruinelor BISERICII, ruinele moscheei sunt langa cele ale bisericii!!!
Vad multe trepte ,dar cred ca ar trbui sa fie si un loc de acces pentru persoane dizabilități.
Daca te uiti mai cu atentie o sa vezi ca ii si un loc de acces pentru persoanele cu dizabilitati
Asa, si pe timp de ploaie se transforma in piscina sa inteleg. Pentru ca vad ca s-a omis modalitatea de a drena apa rezultata din ploi, etc.
E doar o randare, adica nema detalii, doar nu te asteptai sa fie reprezentate si gainaturile de porumbei
Statuia lui sf. Gheorghe (in neaos stil „kitsch”) se asorteaza perfect la „ideea amenajarii>