TIMISOARA. Nu mai este nicio sansa pentru Gara de Nord din Timisoara. Banii pe care ni-i dadea Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare au… expirat. Cu alte cuvinte, Gara de Nord din orasul care se vrea Capitala Culturala Europeana va ramane in stadiul de ‘cloaca’, cu toate ca lucrarile puteau incepe inca din vara acestui an.
CITESTE SI: Gara de Nord din Timisoara, inecata in gunoaie. Mormane de mizerie troneaza printre trenuri. VEZI IMAGINI INGROZITOARE!
Trebuia doar refacut proiectul, pe fonduri nationale. opiniatimisoarei.ro a scris in nenumarate randuri despre problema celei mai importante porti de intrare in Timisoara europeana. Anul acesta, in martie, aratam ca BERD ne daduse acceptul sa reluam lucrarile. In instanta, la Curtea de Arbitraj de la Paris, se mai judeca un singur proces, pe pretentii. Adica firma de constructii care se apucase in urma cu cativa ani buni de reabilitare cerea despagubiri. Despagubiri cere si CFR, dar asta nu impiedica nicicum reluarea lucrarilor, cu alta firma. Practic, trebuia facut un alt proiect si reluata licitatia. De asta trebuiau sa se ocupe cei din Bucuresti, de la Compania Caile Ferate Romane. Care insa n-au miscat un deget, iar timpul a expirat.
Stiam ca vom pierde banii…
Se pare insa ca Timisoara n-a avut loc in buget, asa ca, acum am pierdut banii de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Se stia inca din martie ca, daca nu facem nimic, adio bani!
„In principiu, daca nu facem acum si nu se gaseste o modalitate de a prelungi cumva intelegerea cu BERD, pierdem banii”, spunea directorul Regionalei CFR Timisoara, Mircea Benec, pentru opiniatimisoarei.ro.
Iata ca inevitabilul s-a produs.
„Sunt anumite faze de mutare a procesului in tara, de la Paris, e vorba de plata unor despagubiri, si CFR cere despagubiri. Problema este ca banca n-a mai reinnoit finantarea, a expirat in august. A expirat si autorizatia de constructie de la Primaria Timisoara, se va incerca probabil anul viitor sa se gaseasca alte surse de finantare. Banii erau pe finantari externe, nu se putea trece Gara in bugetul national. Noi nu stim ce va fi, e vorba de bugetul national”, a spus Mircea Benec pentru opiniatimisoarei.ro.
Asadar, am pierdut aproape 2 milioane de euro, promisi de BERD inca din anul 2005. Au trecut 8 ani de cand CFR „se chinuie” sa reabiliteze Gara de Nord din Timisoara, o rusine pentru un oras care aspira la titlul de Capitala Culturala Europeana.
Cum s-a intamplat totul?
Asadar, se vorbea demult despre renovarea garii timisorene, inca din 2005. In urma cu opt ani Compania Caile Ferate Romane a obtinut 1,8 milioane de euro, fonduri europene, pentru reabilitarea garii si a incheiat un contract cu o companie din Israel, care a castigat licitatia. Contractul era mult mai mare, acesti bani fiind alocati doar pentru Timisoara. Mai erau incluse si portile feroviare din Constanta, Craiova, Iasi, Cluj si Timisoara. Toate s-au renovat, mai putin Timisoara.
Toate au fost bune si frumoase, pana la inceperea lucrarilor. Firma israeliana – Poldmir Construction (1986) LTD – s-a apucat de treaba, supervizata de o alta firma, de consultanta – Transurb Technirail SA – Tuc Rail SA, o societate belgiana care trebuia sa fie un fel de diriginte de santier. Lucrarile s-au facut doar 30%, din cauza neintelegerilor. S-a ajuns in instanta europeana de arbitraj, care in august 2011, dupa spusele fostului director al Regionalei timisorene, Valeriu Trica, ne-a dat castig de cauza si ne-a permis sa continuam lucrarile. CFR a cerut insa si despagubiri de aproape patru milioane de euro pentru toti acesti ani in care nu a putut incheia lucrarile si inchiria spatiile comerciale. Cauza se judeca tot la Paris, dar oficialii romani vor sa o stramute in Romania.
Conform proiectului, muncitorii firmei israeliene trebuiau sa refaca toaletele, interiorul si fatada garii, sa amenajeze o scara rulanta, sa monteze lift si o centrala termica, precum si instalatii electrice noi. Era prevazuta si o parcare moderna in fata garii. S-a lucrat ceva, dar mai mult in bataie de joc. Dupa 2 ani de contract, nu s-au facut nici 40% din lucrari.
Potrivit oficialilor de aici, nici specialistii firmei de consultanta nu avizau lucrarile israelienilor, ”pentru ca erau de foarte proasta calitate”. CFR a decis atunci sa rezilieze contractul si s-a ajuns in instanta, dupa ce cei de la Poldmir au dat in judecata Compania. Asa s-a ajuns la Paris, unde am castigat. Am tot asteptat ca oficialii de la Bucuresti sa se puna pe treaba si sa incheie socotelile cu proiectul tehnic, cu care sa se poata demara licitatia, care trebuia sa se faca tot la Bucuresti. Acum s-ar face insa degeaba, pentru ca nu mai avem nici macar banii.
Pareri
Cei din Bucuresti au facut (amanat/tergiversat) asta cu intetia clara de a nu se face nimic in Timisoara. RUSINE.
CLAR ar trebui creata centura feroviara (facuta din bani administratilor locale, CJT si guvern) si cedat celor de la CFR, iar ei sa cedeze tot de la Gara de Nord pana la acea centura.
Important pana la urma ar fi sa scape orasul, in mare parte de cei de la CFR si de decizile lor contra,
sa se refaca legaturile stradale care acum sunt blocate de calea ferata, si eliminat zgomotul/trepidatile create de trenuri din mijlocul orasului.
(Iar primarul degeaba spune ca mutarea linilor inafara orasului e degeaba, ca peste ani ar fi tot in oras, e gresit ca mijlocul/Centrul/Cetatea orasului nu se va schimba niciodata … iar tocmai de aici ar trebui elminate acele CF)
Gara de Nord nu conteaza.La fel nici centura feroviara.Important este sa avem metrou de la gara la aeroport.
De fapt conteaza doar ca salariile directorilor sa nu fie mai mari decat cel al primarului. Si sa fie confidentiale daca se poate. Si sa tacem dreaq din gura. Noi nu vedem cat de mult se zbat acesti truditori pentru noi. Ce vrem acum, sa ne lase balta. Tocmai acum in vreme de criza si cand bucurestiul este mai aproape de Timisoara? Sa nu fim penibili. Hai. Gata cu comentariile negative la adresa administratiei care ne face viata frumoasa. Si sa cantam ce va frumos pentru directorii regiilor si companiilor locale si centrale. 🙂 Nu ma pot abtine – politicieni de rahat.
Va repet , Gara de Nord trebuie lichidata , adica facuta o gara noua , la intrarea in oras . Traficul feroviar s-a redus cu 90 % fata de vremurile cind s-a construit aceasta gara , acum este inutila . O gara noua , linga aeroport .
Daca scumpesc astia carburantul cum au scumpit tigarile, sa vezi ce bine ar fi mai multe gari in centrul orasului. Traficul feroviar este acum in zona nerentabila, insa cu siguranta va fi revitalizat in anii care urmeaza. Costul de transport va conduce la asta.
Gara trebuie demolata si regandit traseul feroviar in alt mod. O gara terminus si un traseu ocolitor prin sudul orasului…
Ganditi-va ce politicieni are Timisoara si Timisul in special la Bucuresti. Astia nu ne reprezinta deloc. I-am votat ca sa isi bata joc de noi. Ma mir cum de nu le e rusine politicienilor. Niste jigodii ordinare! DEMISIA !!
Nu fac absolut nimic pentru Timisoara. De-aia nicinu primim nimci de la buget anul viitor. Porcimea politica e intotdeauna cu gandul la propriile burdihane. Vin din 4 in 4 ani si cersesc voturi, mint, fac promisiuni. Dupaia nu-i mai vezi. Ar trebui sa nu mai venim nicicare la vot, sa se anuleze alegerile din lipsa de cvorum. Sa-i scuipam intre ochi cand mai vor sa ne tina discursuri. Niste cazaturi, indivizi de nimic si buni de nimic.
Aruncati naibii infectia aia in aer, suntem un caz pierdut, ca tara, nu ne trebuie bani europeni,vrem sa inotam in mizerie si paduchi neaosi, romanesti.
Sa crapati in dureri, toti cei vinovati!
Acum, cu noua administratie suntem „mai aproape” de bucuresti. Asa ca pot miticii sa ne-o traga mai usor. Nici nu simtim cand ne-o baga si deja ne-au si scos-o. Ma refer la finantare si sustinerea proiectelor, bineinteles. 🙂
Gara asta arată jalnic. E o rușine pentru un primar care se vrea mai cu moț ca toți. E mai urâtă ca oricare alta din țară și nu cred ca au facut acei israelieni 40% din lucrări. Avem și noi firme care lucrează bine dar trebuie să dăm mereu altora banii.
Din gresala in gresala pana la victoria finala