Gheorghe Marmureanu aduce spaima! „Acum Vrancea toarce. Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricand”

Pamantul clocoteste! Numai in ultima saptamana, seisme de peste 6 grade pe scara Richter au zguduit Japonia, Cuba si Noua Zeelanda. In acelasi timp, Vrancea se revolta aproape zilnic cu mici cutremure de 3-3,5 grade pe scara Richter. Chiar si asa, Gheorghe Marmureanu ne linisteste: abia in anul 2040 vom avea seisme catastrofale.

Pana atunci insa, ne vom clatina la seisme de maximum 6-6,5 grade pe scara Richter. “Nu avem de ce sa ne temem: ce se intampla in lume nu ne va afecta direct pe noi, pentru ca suntem pe o placa tectonica distincta. Vrancea noastra toarce linistit, adica isi duce activitatea ei normala, nu e nimic periculos acolo. Oamenii trebuie sa stie ca pamantul nu doarme niciodata, asa ca e in regula sa se mai inregistreze seisme mici, cum au fost cele din ultima vreme de la noi. Vreau sa nu existe panica: primul cutremur catastrofal, de peste 7 grade pe scara Richter ca intensitate, va veni numai dupa anul 2040. Seisme mici, chiar si de 6-6,5 grade, se pot produce oricand”, ne-a explicat profesorul Gheorghe Marmureanu, presedintele onorific al Institutului de Fizica a Pamantului.

Nu reprezinta un pericol

Acestea insa nu ne vor pune viata in pericol, pentru ca vor fi la adancime mare. Specialistii ne-au spus ca in astfel de situatii cutremurul se resimte la o intensitate mult mai mica, ce ne va da mai curand o sperietura zdravana.

Am mai avut seisme de peste 6 grade

Gheorghe Marmureanu spune ca Romania a mai experimentat cutremure de 6-6,5 grade pe scara Richter, iar pagubele nu au fost mari. Iata care au fost:

1986, 30 august, cutremur de gradul 7,1.
1990, 30 mai, cutremur de gradul 6,9.
1990, 31 mai, cutremur de gradul 6,4.
2004, 27 octombrie, cutremur de gradul 6.

Gheorghe Marmureanu aduce spaima! „Acum Vrancea toarce. Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricand”
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.