Guvernul vrea din nou spital regional la Timisoara. Va fi gata prin 2014 si se face din surse private

Ministerul Sanatatii condus de Cseke Attila reinvie planurile fostului ministru Eugen Nicolaescu de a ridica spitale regionale in mai multe orase, printre care si Timisoara. Dorinta lui Cseke este ca ministerul sa ridice aceste spitale din surse private.

Lucram in aceste zile la Memorandumul privind aprobarea demararii constructiei a sase spitale regionale de urgenta prin parteneriat public-privat, document pe care il vom supune aprobarii Guvernului Romaniei in cel mai scurt timp, probabil saptamana viitoare. Cele sase unitati sanitare de elita vor fi construite in Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures, Timisoara si Bucuresti. De altfel, in aceste locatii s-a mai intentionat construirea unor astfel de unitati si exista anumite demersuri legate de terenurile pe care urmeaza a fi construite, studii de prefezabilitate si altele„, a precizat minsitrul Sanatatii.

El a mai spus ca noile spitale regionale de urgenta vor fi gandite ca niste centre universitare care sa asigure conditii de asistenta medicala de urgenta unitara, in special pentru cazurile care necesita o abordare multidisciplinara in domeniul terapiei.

Costurile estimate de echipa de specialisti a Ministerului Sanatatii pentru realizarea acestui proiect sunt de 1,5 miliarde de euro. „Va fi unul dintre cele mai importante proiecte de investitii in infrastructura spitaliceasca din ultimii 30 de ani care are sanse reale de realizare, deoarece finantarea nu va avea legatura cu bugetul statului, iar managementul va fi privat. Avem ca prioritate constructia spitalelor regionale din Cluj si Iasi. In aceste doua centre cu traditie in medicina exista cele mai mari probleme in ceea ce priveste infrastructura spitaliceasca„, a mai spus Cseke Attila.

Ministerul Sanatatii va participa in parteneriatul acesta cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finantare. „Gandim parteneriate pe termen lung, de aproximativ 30 de ani. Foarte important, chiar daca spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va functiona in regim public, pacientii beneficiind de tratament in acelasi sistem al asigurarilor publice de sanatate ca in prezent, intr-un spital public„, a mai spus ministrul Sanatatii.
Cseke Attila estimeaza ca in 14-16 luni ar putea incepe constructia unitatilor spitalicesti. „Probabil in a doua parte a anului 2012 ar putea incepe constructia unor astfel de spitale„, a precizat ministrul.

Pentru inceput, Ministrul Sanatatii va solicita trecerea terenurilor din domeniul public al judetelor sau localitatilor si administrarea consiliilor judetene sau locale in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Sanatatii, prin hotarari ale consiliilor judetene sau locale.

In Timis, aceasta situatie este rezolvata, ba chiar exista, teoretic, si un inceput de constructie, pe Calea Torontalului, lasat in stare de ruina de un deceniu. Un teren de 10 hectare a fost acordat Ministerului Sanatatii in urma cu 4 ani, pentru a se construi un spital de urgenta. Responsabila de inceperea constructiei era, la acea vreme, Directia de Sanatate Publica. Hotararea de Consiliu Local din 2007 mentiona ca daca lucrarea nu incepe in termen de 24 de luni, terenul va fi luat inapoi la municipalitate.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In mod normal ar trebui finalizata constructia de pe Torontalului la iesirea din oras,ca SA NU se arunca alti bani pe apa simbetei…
    Pare paradoxal sa doreasca Attila o constructie de spital regional cind doreste sa restructureze unitatile sanitare dar CE SA NE MAI MIRE la un sistem sanitar mai BOLNAV decit pacientii-acei diferiti ,,DOMNI LAZARESCU”…