Inculpatii din dosarul Electrica Banat, condamnati definitiv la 61 ani de inchisoare. Judecatorii de la Inalta Curte au mentinut decizia Curtii de Apel Timisoara

TIMISOARA. Dupa 8 ani de procese, sentinta definitiva in Dosarul Electrica Banat!

Fostii directori ai Electrica Banat si mai multi oameni de afaceri implicati in unul din cele mai importante dosare de coruptie au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea ce totalizeaza 61 de ani.

Pe scurt, prin firmele unor oameni de afaceri, Electrica a achizitionat produse contrafacute, la preturi exagerate, iar in schimb, directorii au primit drept mita sume importante de bani si masini de lux.

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins recursul inaintat in dosarul Electrica Banat, unul dintre cele mai complexe dosare de coruptie instrumentate de DNA Timisoara pana acum.

Acum un an, Curtea de Apel Timisoara i-a condamnat la pedepse cuprinse intre 1 si 7 ani de inchisoare atat pe fostii directori si contabili ai societatii, cat si pe oamenii de afaceri care le-au oferit mita. Instanta de apel a fost, totusi, mai indulgenta decat instanta de fond si a diminuat condamnarile pronuntate, in 2011, de judecatorii Tribunalului Timis, care au reusit sa evalueze toate probele din dosar si sa asculte martorii intr-o perioada record de sase ani de la prima sedinta de judecata.

Desi la vremea finalizarii anchetei de catre procurorii anticoruptie au existat unele indicii ca in spatele intregii afaceri ar fi stat fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, acesta nu a fost deranjat nicio clipa, in ciuda faptului ca avocatii din dosar au solicitat de mai multe ori citarea sa macar in calitate de martor. Imposibilitatea chemarii la bara a fostului demnitar a fost pusa pe seama faptului ca, la vremea respectiva, era unul dintre apropiatii prim-ministrului Adrian Nastase.

Ancheta DNA, finalizata in 2005

Procurorii DNA au finalizat urmarirea penala in dosarul Electrica Banat in anul 2005 si au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a 24 de persoane, printre care directori, contabili, oameni de afaceri, dar si un comisar de la Garda Financiara centrala, care, prin fapte de coruptie, au prejudiciat bugetul Electrica cu aproape 7 milioane de euro.

Desi in cursul cercetarilor, numele fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, a fost invocat de mai multe ori in postura demnitarului care a dirijat din umbra achizitiile de produse electrice doar catre anumite firme din tara, ancheta DNA s-a rezumat doar la executanti, adica la persoanele care, daca nu ar fi indeplinit comenzile venite de sus, ar fi trebuit sa plece din sistem.

Socotit drept cel mai important personaj cazut in plasa procurorilor DNA,  Silviu Lucian Boghiu, fost director general al SC “Electrica” SA Bucuresti, trimis in judecata pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare de mita, spalare de bani, delapidare, fals in inscrisuri, fals intelectual la legea contabilitatii si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, acesta a fost achitat in cele din urma.

El a fost acuzat ca a determinat functionarii din subordine sa faca plati preferentiale, la preturi supraevaluate, pentru achizitionarea de produse electrice contrafacute, de provenienta chineza. In contul acestui trafic de influenta, ar fi primit un autoturism Audi A8, evaluat la 2,5 miliarde de lei, se arata in 2005 in rechizitoriul intocmit de procurori. Aparatorii lui Boghiu au reusit insa sa-i obtina clientului lor achitarea in acest caz.

Livius Milea

Livius Milea

Pe scara ierarhica, urmatorul “peste mare” capturat de procurori a fost directorul general de atunci al SC Electrica Banat SA, Livius Ioan Milea, in sarcina caruia au fost retinute infractiunile de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, cu consecinte deosebit de grave, luare de mita, trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

Alaturi de Milea, a cazut si Dan Viorel, fost director general la Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banat, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, cu consecinte deosebit de grave, luare de mita, fals intelectual si instigare la fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

Din grupul directorilor banateni arestati in acest dosar au mai facut parte Gheorghe Erimescu, fost director comercial al SISEE Banat, in sarcina caruia au fost retinute infractiunile de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si instigare la fals intelectual.

De asemenea, procurorii au considerat ca si fosta sefa a Serviciului Aprovizionare a SISEE Banat, Anca Crudu, ar fi avut cunostinta despre activitatea infractionala derulata in unitate, astfel ca au trimis-o in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual si instigare la fals intelectual.

Tot pentru infractiuni de coruptie au fost arestati si Gabriela Gostinar, functionar public in cadrul Administratiei Finantelor Publice Sector II Bucuresti, Emanuel Soroiu, comisar la Garda Financiara, care a luat mita chiar in timpul unei verificari dispuse de PNA, Vasile Croitoru si Costica Stoica, patronii firmelor favorizate in relatiile de afaceri cu Electrica, Calin Vasile, Ioan Spiridon si Dumitru Gheorghe.

Acte de coruptie evaluate la …7 milioane de euro

Ancheta DNA a scos la iveala faptul ca, in cursul anilor 2003-2004, gruparea infractionala coordonata de omul de afaceri Vasile Croitoru a furnizat sistemului energetic national, respectiv SISEE Banat si altor unitati SISEE din tara, produse electrice contrafacute sub marca Siemens, in valoare de circa 21 miliarde de lei vechi. Individul a beneficiat de sprijinul unor functionari cu putere de decizie din conducerea SC Electrica SA, SISEE Banat si Electrica Banat, care, in schimbul primirii unor sume de bani si masini de lux – in valoare totala de aproximativ cinci miliarde de lei vechi, au sprijinit activitatile infractionale privind achizitionarea unor produse de slaba calitate, de provenienta chinezeasca, care erau revandute la preturi supraevaluate.

Spre exemplu, directorul general al SC Electrica Banat SA, Livius Milea, a acceptat, cu titlu de mita, doua autoturisme de lux, respectiv un BMW X5 si un Audi A6, pentru a-l determina pe directorul Dan Viorel sa accepte decontarea cu prioritate si la preturi exagerate a lucrarilor efectuate in beneficiul societatii Electrica Banat, in care erau incorporate aparatele contrafacute si achizitionate la preturi supraevaluate.

Lotul “Electrica”, 61 de ani de inchisoare

Dupa sase ani de dezbateri aprinse, in mai 2011, judecatorii Tribunalului Timis au condamnat “Lotul Electrica” la o pedeapsa totala de 78 de ani de inchisoare. Daca Silviu Lucian Boghiu a fost achitat, din motive ce tineau de neparticiparea sa la comiterea infractiunilor, nu aceeasi soarta au avut-o si ceilalti inculpati.

Fostul director general al Electrica Banat, Livius Milea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare, Viorel Dan, la opt ani de inchisoare, Gheorghe Erimescu – sase ani de inchisoare, in timp ce Sorin Boc si Anca Crudu au “primit” cate sase ani de inchisoare. Cum era de asteptat, cea mai grea pedeapsa a fost pronuntata in cazul omului de afaceri Vasile Croitoru, respectiv 10 ani de inchisoare.

Dupa judecarea apelului, in februarie 2012, magistratii Curtii de Apel Timisoara au mai redus pedepsele, dar au mentinut executarile in cazul fiecarui inculpat. Astfel, Livius Milea va fi nevoit sa stea in spatele gratiilor 6 ani, Dan Viorel – 7 ani, Vasile Croitoru – 8 ani, Stoica Costica Kaizer – 5 ani, Calin Vasile – 5 ani, Petre Neacsu – 3 ani, Paul Galatanu – 3 ani, Ioan Daniel Staicu – 3 ani, Ionel Pintilie – 3 ani, Cornelia Serban – 1 an, Gheorghe Erimescu – 5 ani, Anca Crudu – 5 ani, Gigel Capitanu – 3 ani si Dumitru Gheorghe – 4 ani.

De remarcat ca Gabriela Gostinar a decedat in timpul procesului, iar in cazul altor trei inculpati – Victor Budacan, Robert Pitel si Ioan Tanasescu – faptele s-au prescris. Decizia magistratilor timisoreni a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iata ca dupa un an, judecatorii de la Bucuresti au decis astazi sa respinga recursul formulat impotriva deciziei magistratilor timisoreni si astfel se mentine sentinta data de Curtea de Apel Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. D-le redactor , nu stiti sa cititi un act oficial? Mai documentati-va cu prescrierea faptelor la inculpati ca sunteti pe langa adevar.
    Pacat ca va mai citeste cineva.
    Pote af exista totusi o explicatie nu vreti sa loviti in DNA CA MAI SUNT SI ESECURI, RESPECTIV ACHITARI.