Isi vor pierde locuintele multi dintre cei care stau in Centrul Istoric si nu numai, la Timisoara! Anuntul transant al primarului Nicolae Robu!

TIMISOARA. Avem un centru istoric proaspat reabilitat cu pietonale cochete si piete renovate, insa schimbarea scoate, mai tare ca niciodata, la vedere, fatadele scorojite, de pe care se desprind tencuiala si ornamentele, pentru ca n-au fost refacute de zeci de ani. Aceasta pentru ca proprietarilor putin le-a pasat de cum arata sau au tot asteptat sa le repare Primaria pe cheltuiala ei. In felul acesta crescandu-le valoarea, pe banii orasului, nu ai proprietarilor, cum ar fi fost firesc. Destui au sustinut ca nu au de unde sa plateasca o renovare, dar nici n-ar fi vandut apartamentul din buricul targului altuia care, poate, s-ar fi ingrijit si de fatada.

De la 1 ianuarie insa, lucrurile se vor schimba radical, odata cu intrarea in vigoare a Taxei pe Paragina, crede primarul Timisoarei Nicolae Robu, care le reaminteste celor care stau in centrul istoric ca au datoria sa se apuce de lucrari. Altminteri, ar putea ramane fara locuinte, pentru ca acestea vor fi executate silit si scoase la vanzare.

Problema fatadelor inca ne ramane pentru ca noi nu putem aloca bani pentru reabilitarea cladirilor care sunt proprietate privata si majoritatea covarsitoare a cladirilor din zona sunt private„, precizeaza pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Pana acum, municipalitatea a tot dat somatii si amenzi, insa putini au fost cei care au inteles ca aceste masuri nu vor tine la nesfarsit.

Trebuie sa inteleaga toti proprietarii de cladiri ca nu o sa le mai poata lasa abandonate asa cum au facut pana acum. Pana acum am aplicat amenzi. Mai intai am facut notificari peste notificari, deoarece pentru mine nu este o placere sa stiu ca oamenii sunt amendati. Si am vrut sa evitam amendarea nefiind in preocuparea noastra sa incasam venituri din amenzi. Noi vrem sa incasam venituri, evident ca banii sunt necesari, din alte surse, si nu din amenzi. Dupa ce am tot insistat cu notificarile si am vazut ca nu se intampla nimic, ceea ce denota si o lipsa de respect fata de abordarea noastra, inevitabil am trecut la etapa de aplicare de amenzi, care sunt prevazute de lege. Nici asa nu s-au miscat foarte multi dintre proprietari. Unii insa, spre cinstea lor, s-au miscat, si se si poate vedea ca avem un numar important de cladiri deja reabilitate, sau cu schelele pe ele, in curs de reabilitare. Dar majoritatea proprietarilor nu au reactionat nici la amenzi„, spune pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.

Edilul sef isi pune toate sperantele in taxa pe paragina si crede ca aceasta va duce la o schimbare de mentalitate. Oamenii ori isi renoveaza fatadele proprietatilor ori raman fara locuinte.

Incepand din 1 ianuarie 2016 functioneaza ceea ce eu am propus sa se introduca la nivel national, si s-a introdus, taxa pe paragina. Ea este prevazuta sub forma de supra impozitare a cladirilor si terenurilor aflate in paragina. Taxarea se va face printr-o crestere a taxelor si impozitelor locale cu pana la de 6 ori, ceea ce va conduce la sume considerabile. Mai mult de atat. Daca la amenzi multi mizau pe prescrierea lor dupa 3 ani, mizau pe faptul ca actioneaza in instanta si, pentru diverse chichite, amenda se anuleaza, chichite avocatesti, aici, la taxa de paragina, nu mai exista scapare pentru ca se produc creante fiscale. Existand o creanta fiscala, daca nu se face plata corespunzatoare ei, se ajunge in mod automat, fara a se mai trece prin procese in instanta, la executarea silita. Deci, cei la care se vor cumula sume mari pentru paragina, eu sper sa nu fie cazul nimanui, ca nu-mi doresc asta, dar, daca se va intampla, cei in cauza vor putea sa isi piarda proprietatea prin scoaterea la licitatie prin procesul de executare silita a acelui bun„, a spus transant pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

De-a lungul anilor, Primaria Timisoara a incercat sa gaseasca solutii pentru a-i ajuta pe oameni sa isi repare imobilele, insa, legal, nu a putut sa o faca.

cladire-istorica-centru-728x300

Noi am vrut sa venim in ajutorul lor si am adoptat inca din 2013 doua hotarari de consiliu local, prin care am dorit pe de-o parte sa contribuim cu o anumita suma alaturiu de proprietari la reabilitarea cladirilor istorice, pe de alta parte sa avansam in locul proprietarilor o alta parte din costuri, pe care sa o recuperam pe parcursul a 10 ani dintr-un impozit crescut. Era un fel de creditare a proprietarilor fara dobanda. N-am primit insa aprobare de la Ministerul Finantelor pentru a pune in practica aceasta hotarare, si drept urmare trebuie sa se intample si in Timisoara si in intreaga Romanie ce s-a intamplat si in alte locuri: proprietarii sa isi puna la punct cladirile„, mai explica pentru opiniatimisoarei.ro edilul sef.

Potrivit primarului Timisoarei renovarea cladirilor din centre istorice din alte orase europene a trecut prin situatii asemanatoare, iar lucrurile s-au rezolvat tot prin constrangerea legii.

Am fost in vizita in orasul Lublin din Polonia. Dau acest oras ca exemplu pentru ca este dintr-o tara fost comunista ca si Romania, este un oras din foarte multe puncte de vedere comparabil cu Timisoara. Ei bine, acolo toate cladirile arata superb si centrul lor istoric este chiar mai mare decat al nostru si am intrebat daca s-a beneficiat de vreun ajutor de la stat sau de la autoritatile publice locale sau din fonduri europene. Raspunsul a fost nu. Proprietarii si-au reparat cladirile pentru ca amenzile au fost atat de mari incat nimeni nu a putut sa-si permita sa nu-si intretina proprietatea. Si am intrebat eu mai departe: <dar ce au facut cei care efectiv nu aveau posibilitati?… Raspunsul a fost unul aspru. Au fost nevoiti sa vanda. Au luat bani frumosi si s-au mutat in cartiere, in apartamente la bloc sau unde au dorit ei, pentru ca nu li se putea permite sa creeze o imagine negativa orasului, lasand in centru cladiri cu aspect de degradare. > E un subiect delicat. Si mie imi pica greu sa le spun unor oameni care stau acolo de foarte multa vreme <daca nu puteti, vindeti si mutati-va in alta parte>. Nu-mi cade usor sa spun asa ceva, dar pana la urma nu e o dorinta a lui Robu nici ca fiinta si nici macar ca primar. E o lege care ne oblige sa avem grija de aspectul orasului si de patrimoniul sau. Pentru toate cladirile care au statut de monument este obligatoriu sa se pastreze forma lor initiala„, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.

Printre imobilele vechi din centrul istoric, cu fatadele nerefacute, se gasesc si cateva apartinand tocmai Primariei Timisoara.

Primaria are cateva, cum e Primaria Veche, cum e cladirea lipita de Primaria Veche, pe stada Vasile Alecsandri, cladiri care necesita si ele interventii, si pe care le avem in preocupare, proiectele de reabilitare a lor fiind lansate, in diverse etape pregatitoare„, precizeaza Nicolae Robu.

Impozit chiar si de 5 ori mai mare pentru cladirile si blocurile aflate in paragina

cladire-istorica-timisoara-3

Ca imobilele monument istoric din Timisoara nu vor mai fi scutite de plata impozitului, au decis inca din octombrie 2015 consilierii locali. Alesii nu au putut face o diferentiere intre proprietarii care, vreme de 21 de ani cat au beneficiat de scutire, si-au renovat cladirile si intre cei care nu au investit niciun leu pentru ingrijirea lor.

Functionarii din Primaria Timisoara evalueaza acum toate cladirile din oras pentru supraimpozitare. Taxa pe paragina nu se poate aplica insa pana cand municipalitatea nu face o evaluare a cladirilor aflate in stare de degradare. A fost stabilit un sistem de calcul, pe baza de punctaje, in care sa fie incluse cladirile si terenurile lasate in paragina. Proprietarii care nu-si intretin asadar fie casele, fie terenurile, risca sa plateasca chiar si de 5 ori mai mult impozit.

O comisie special instituita va evalua fiecare cladire si ii va acorda un punctaj. Se calculeaza degradarile la invelitoare, cornise, stresini, atic, jgheaburi, burlane si elemente de tinichigerie, la fatade – tencuiala, zugraveala, tamplarie, elemente decorative, la sarpanta, pereti, precum si la imprejmuire. Inspectorii primariei vor face referire la degradari minore, degradari medii si degradari majore. In cele din urma se vorbeste despre supraimpozitare cu 300% pentru punctajul procentual intre 30% si 59,99%, cu 400% pentru punctajul procentual intre 60% si 79,99% si cu 500% pentru punctajul procentual intre 80% si 100%.

In vizor sunt luati mai intai cei care locuiesc in cladirile istorice, dar nici cei care stau la bloc nu scapa de supraimpozitare la Timisoara.

Evident ca nu putem face peste noapte o evaluare, ne vom concentra in mod normal pe cladirile monument istoric, dar ne intereseaza intregul oras. Sa nu stea pe ureche cei care locuiesc in zone marginale, lasandu-si cladirile in paragina. Se va face o inspectare a intregului oras si unde sare in ochi ca ceva e in paragina, e neingrijit peste o anumita limita dincolo de aceasta grila, se intra in evaluare de detaliu. Deci, se va intocmi o lista cu cladirile din oras care vor face obiectul evaluarii. Nu vom lua la rand in mod sistematic toate cladirile din oras, ci vom face o inspectare si vom intocmi o lista de cladiri ce vor intra in evaluare. Si blocurile sunt incluse. Exista o grila si pentru blocuri. Deci, punctajul maxim nu e unic, va fi specific pentru diverse categorii de cladiri. La blocuri se face pe asociatia de proprietari”, explica in toamna Nicolae Robu.

Potrivit sefului Directiei Fiscale a Primariei Timisoara, va fi emisa cate o hotarare de consiliu local individuala pentru fiecare cladire care va intra la supraimpozitare.

Legiuitorul spune ca se emite o hotarare de consiliu local individuala, pentru fiecare proprietar, atat la cladiri, cat si la terenuri, la care se constata ca sunt neingrijite. Se aplica din anul urmator constatarii. In intravilan, daca am constatat anul acesta, impozitul este majorat pentru anul viitor. La terenuri este aplicabil abia in 2018, dupa ce 2 ani consecutivi este lasat neingrijit terenul respectiv”, ne-a declarat Adrian Bodo.

CITESTE SI: Taxele si impozitele locale pe 2016, aprobate la Timisoara. Care sunt modificarile si cat se plateste pentru cladirile neingrijite, la supraimpozitare?

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca sant proprietari in acele imobile,atunci au bani si pt.renovare!

  2. 2 dintre cele mai ruinate cladiri din centrul vechi sint sediul partidului actualului primar si sediul celui anterior. aceste partide cind isi vind sediul pentru pentru ca sa se mute la bloc?

    imi aduc aminte foarte clar cum pe la sfirsitul anilor 80 cladirea din piata libertatii unde are sediul pnt-cd avea streasina gaurita de rugina si apa se scurgea cascada pe fatada. nesimtirea regimului comunist de a nu baga niciun leu in intretinerea caselor nationalizate a distrus fatada acelei cladiri. daca cineva este vinovat pentru starea in care sint locuintele din centrul vechi este… tot statul pentru ca 50 de ani nu le-a intretinut, asa cum au fost furate, asa au fost si retrocedate. marea renovare din 1989 a cladirilor din piata victoriei a fost o cirpeala penibila care nu a tinut nici 10 ani. in 1996, pe cind era „electro vechi”, cladirea liceului piarist a fost renovata substantial. materialele ordinare folosite au dus la aspectul din ziua de azi.

    daca un proprietar doreste sa isi renoveze cladirea poate sa o faca in regie proprie? trebuie proiect, trebuie aprobare de la monumente istorice, culoarea sa fie din paletarul robu, firma de constructie sa fie acreditata etc.

    Sediul Primariei nu se vinde? e cam scorojit si neintretinut, are termopane albe cu toate ca e cladire istorica…

    PS: catedrala are aparat de aer conditionat pe fatada. este voie? acele cutii de tabla de la intrare au autorizatie de monumente istorice?

  3. Funcționării primăriei au aplicat amenzi… Aici clar face referire la slugoii locali! Pe scurt : legislația nu permite nici unei primării să facă ce și cum îl taie capul pe edil. H.c.l- urile locale trebuie tratate exact așa cum merită , adică ca și hârtie igienică în proportie de ,90%. Va garantez ca în instanță contestatorul va avea câștig de cauza deoarece de cele mai multe ori HCL intră în contradicție cu legea. Eu unul am câștigat TOTE procesele avute cu PMT. Nu mai cred în prostiile cu HCL și cu atât mai mult când sunt sancționat de păcălicii locali.

  4. Multi din actuali proprietari din cladirile istorice au fost obisnuiti sa dea un simplu telefon ca sa fie trimisi oameni pentru lucrari in apartamente fara sa fie platiti ( rar o cafea sau o bere) acum a venit vremea sa plateasca ei nu cunosc termenul au uitat ca suntem trecuti de 1989.

  5. de aia se tot modifica centrul? ca sa ridice fals valoarea apartamentelor? si proprietarii sa vinda? cind au reabilitat Unirii si la prima ploaie toata zugraveala s-a prelins pe ziduri…. la cita igrasasie exista in casele alea cei care cumpara sunt fraieri, sau asta e o noua metoda sa mai aducem tigani in centru?

  6. si care ar fi aia care au bani sa cumpere apartamente in centru? romani, straini, tigani? ii intreaba cineva de unde ar avea bani? toate casele alea din jurul Timiosarei cu ce bani sunt facute? cand in RO tot al 9-lea sau al 10-lea cetatean lucreaza la stat? din banii investiti intr-o gramada de obiective inutile puteati reabilita clardirile istorice, nu sunt chiar asa multe. e o strategie de 2 bani, gen Cristestii, sa scoateti oamenii care stau in casele alea de cateva generatii, ca sa vina „noii timisoreni”, care olteni, care italieni, care tigani etc. E la fel de penibil ca si promovarea mersului cu masina prin Timisoara. Orasul asta deja e un orasel ca oricare altul din RO, nu faceti nimic pentru a iesi in evidenta, toate parcarile si alte constructii sunt trase la indigo cu ce e in Galati, Pascani, Baicoi, sau Babadag

  7. este cat se poate de legal,normal si firesc. putini stiu faptul ca in State daca ai gazonul din fata casei stricat,flori ofilite..vecini iti pot face plangere,iar tu proprietar fiind esti obligar sa te conformezi….adica sa ti faca placere sa privesti un gazon,o cladire,o floare. nu sa vezi case scorojite in centru,si nu numai.

  8. Isi vor pierde locuintele tiganii din Traian:)

  9. Si mie mi se pare perfect normal si firesc…

  10. Locuintele din centrul istoric sunt cumparate de actualii proprietari majoritatea cu legea 112 dupa anul 1992,inainte fiind chiriasi, aceste locuinte au o vechime de aproape 100 de ani si pana in anul 1990 nu au fost intretinute de fondul locativ al primariei numai daca chiar ere ceva foarte grav dar nicidecum repararea fatadelor,acum dupa revolutie primaria vrea sa repare fatadele cu proprietari care in majoritate sunt persoane peste 70 ani.Fatadele cladirilor aratau aproape la fel si in 1990, acum primaria a gasit solutia sa mai scape de o cheltuiala.

    • Bratu Diana, tu nu intelegi nimic din articol, e obligatia proprietarului sa isi intretina cladirea, primaria are mainile legate in acest caz, nu are cum sa intretina ea cladirile istorice private, daca tu ai avea o casa, proprietatea ta, undeva prin Timisoara, nu in centrul istoric si primaria ti-ar da bani sa iti refaci fatada, gardul, gazonul din fata casei etc ar fi corect? nu ar trebui sa dea bani tuturor proprietarilor de case si apartamnete din Timisoara. Nu doar ca nu ar fi corect, dar este si ilegal. Trebuie ca fiecare proprietar ia isi ingrijeasca propria casa, chiar tu zici in postarea ta ca respectivele case inainte de 1990 apartineau primariei si erau intretinute din banii primarie cum era si normal, dar daca in prezent nu mai apartin primariei de ce sa bage banii acesteia in casele respective. E ca si cum tu ai da bani pentru renovarea casei vecinului tau. Daca ai 70 de ani nu e o scuza si poti lasa casa sa cade peste tine sau peste cei ce trec prin fata ei. Nu inteleg de ce anumite persoane sunt revoltate pentru ca se doreste renovarea cladirilor istorice. Cate despre faptul ca si PNL-ul are sediul intr-o cladire aflata in paragina este altceva. Se spune sa faci ce zice popa nu ce face popa.

  11. Nimeni nu stie ca preturile pentru renovari nu sunt de mii de euro, sunt de sute de mii…numai proiectul pentru renovare ar fi undeva la 30 000 de mii de euro. La acesta se adauga chiria pentru schela, firma care executa, materialele si multe alte taxe. Si cladirea trebuie sa fie renovata la forma initiala!! Oamenii cinstiti nu isi permite sa renoveze si le vor vinde….intrebarea este pe mana cui vor ajunge aceste locuinte??? Cate locuinte au ajuns din cladiri istorice palate!!! Asta ne dorim?? De ce nu sunt trimise somatii la cei care au facut palate din cladirile istorice si de de nu sunt executati silit?? Si de ce nu sunt ajutati proprietari sa plateasca taxe mai mici pentru a reusi sa renoveze??

    • preturile pt renovarea cladirile istorice sunt foarte mari, la fel si pretul de vanzare ale acestora, daca nu ai bani si nu iti permiti, te muti mai la periferie, nu in centul istoric, terminati cu scuzele aste de 2 bani, acele cladiri trebuie renovate indiferent daca proprietarul are bani sau nu, va plac sutele de cladiri din zona centrala pe langa care cand treceti trebuie sa va uitati in sus sa nu va cada o tigla sau tencuiala in cap? Sau cum arata fosta cazarma militra in forma de U si alte cladiri ce sunt pe jumate la pamant?

      • esti vreun pripasit prin timisoara? venit de prin oltenia? sau esti boratura neagra si vrei sa pui mana pe vreo cladire? ce tot te bagi in seama?

        • Va rog sa va uitati la centrul istoric al Craiovei in care toate cladirile sunt reabilitate…inainte de a vorbi ingnorant despre colibe….In alta ordine de idei Timisoara este un oras superb , si nu inteleg cu unora li se poate părea o ideea proasta luarea de măsuri pentru reabilitarea clădirilor istorice , evident doar daca esti locatar in asemenea cladiri si nu ai vrea sa platetsi pentru privilegiul de a sta in centru

  12. robule,ai ajuns și tu…robul(sclavul!)țiganilor și acum pregătești terenul pentru ei și jigodiile de politicieni ca sa poată pune mana pe locuințele banane din centru?vezi ca s-ar putea sa te scarmene cineva freza aia de…ras!

  13. de ce toti acesti contestatari cu creiere odihnite si gura mare ai acestei legi de supraimpozitare a cladirilor aflate in paragina nu vin cu o solutie reala prin care problema acestor cladiri sa fie rezolvata fara sa afecteze actualii proprietari?

  14. Foarte corecta decizia! Cladirile din centru sunt emblema orasului si ele trebuie revitalizate! La fel ca orice cladire din orice suburbie a Timisoarei! Dreptul la proprietate implica si obligatii oriunde in lumea asta!

  15. In loc sa ofere fonduri blocurilor mai bine ofera fonduri pentru centrul istoric. In loc sa cheltuie bani cu piata libertatii si sa o faca pista pentri ozn-uri , mai bine oferea fonduri pentru reabilitare. Jumatate primaria si jumatate asociatia de locatari. In loc sa faca pasajul care lacrimeaza si facut fara cap mai bine oferea fonduri. Bine ca avem si palmieri pe langa centrul istoric!

    • unu care vorbeste aiurea chiar ca vb aiurea, tu ai citit articolul, s-a incercat sa se aloce bani de la primarie pt cladirile istorice,dar este ilegal.

  16. de ce in alte tari cei ajunsi la pensie se muta din casa mare intr-o casa mica? pentru ca au prea mult spatiu? nu, impozitul este o cota din valoarea proprietatii, nu ca la noi, echivalentul a 50 de euro pe an. aceasta ar fi singura masura dura dar legala, mii de euro impozit pentru o proprietate in buricul tirgului. acest lucru clar nu se va intimpla in romania, ar insemna sa defavorizeze persoane influente.
    credeti ca pretul oferit pe proprietatea din centru ar fi la valoarea pietei? legea asta cu obligatia intretinerii proprietatii imi miroase a metoda ca persoane interesate sa puna mina la pret de nimic pe proprietati valorase apoi surpriza, primaria sa subventioneze renovarea. pe ce criterii au fost alese blocurile reabilitate termic cu subventie de la primarie? de ce unele strazi secundare sau in zone rezidentiale noi fost modernizate iar altele nu? nu ar fi mare surpriza sa aflam ca in acele blocuri si pe acele strazi stau angajati la primarie.

  17. Lae, vrei ca zona centrala sa arate bine. Bravo, incepi sa arati ca un orasean. Dar de ce-ti bati joc de aceeasi zona, umpland-o cu terase si cluburi in aer liber, care afecteaza grav linistea si ordinea publica? Vrei sa fie ca la ruga la Bocsig?

  18. Si esti de parere ca noi ceilalti rezidenti ai Timisoarei trebuie sa-ti plateasca tie si la altii cu apt. in centru de sute de mii, renovarea (pt. ca de acolo vin banii de la noi ceilalti timisoreni) ?
    Ar trebui sa-ti traga tie cineva in freza pt. prostiile pe care le debitezi.

  19. Bai Robule prima data sa incepa primaria lucrarile la cladirile din zona centrala care sunt in proprietatea Primariei apoi sa dea cota parte de bani pentru renovarea cladirilor unde sunt coproprietari ! Unde sunt banii tovarase Robu de la acel proiect de finantare germana de la vechea administarie in valoare de 5 mil de euro ? De ce primaria poate investi in placarea cu polistiren a blocurilor tot proprietate private ? Proprietarii de acolo suportand doar 20 % din costuri ? Aici crezi ca daca dai amenzi rezolvi problema ? Asta cu datul afara si executatul silit este cea mai tare poate prinde la prosti maestre cand intr-un imobil vechi sunt 14 copropietari si pentru a obtine autorizatia de constructie ai nevoie de acordul tuturor proprietarilor ? Si ce te faci cand copropietar este primaria care ne trimite doar somatii dar bani pentru partea de proprietate care o detine nu trimite ?

  20. Bratu Diana acei proprietari de 70 ani au pensii speciale , cand au primit acele locuinte nu au intrebat pe nimeni daca cineva din sa a batut vreun cui la acele case

  21. Foarte buna masura luata.Peste tot in lumea civilizata ,in cetru nu locuieste decat cel care-si permite.La noi s-au vandut locuintele aproape pe nimic,stau f multi saraci,care nu-si permit sa le intretina.N-au decat sa vinda si sa plece din centru.In centru,peste tot in lumea civilizata sta doar cel care-si permite!

  22. Care din oua sunt ale primarului ? Sa ma usurez pe ele !

  23. Dupa cum vad,numai alogenii nu inteleg realitatea:
    Cladirile istorice au fost confiscate de comunisti dupa `45.Nu s-a bagat nici un ban in ele cat au fost ale statului.Dimpotriva,s-au lasat in paragina de catre stat ca, nu-i asa, erau ale elementelor daunatoare regimului.
    Acum,tot statul prin sluga lui roaba sare de cur in sus ca sunt degradate! Pai unde a fost statul cat le-a avut in posesie?
    Mie imi miroase a punere in scena,pentru ,,noii timisoreni, cum spunea cineva mai sus…

  24. toti stim ca nu da bani nici chiriasul ori proprietarul pentru ca nu au,primaria e interesata doar de legea emisa in urma careia face parte ( LA BANI )cu mafia imobiliara .acesta e scopul principal al legii

  25. foarte buna masura,cunosc cladiri unde proprietarul numai din chirii are venituri de mii de euro /luna dar asteapta ca primaria sa-i renoveze casa.azi maine unii nesimtiti vor vrea ca primaria sa le spele si masinile.

  26. Aici Robu are perfectă dreptate: dacă proprietarii din centru (și alte zone) se tot eschivează de la întreținerea clădirlor, trebuie să vândă aparta,memntele respective și să plece acolo unde-și permit să locuiască. Așa se procedează și prin alte părți, cum s-a dat exemplu și în acest articol.

  27. se cunosc clar apartamente de la etajul 1 de prin victoriei unde proprietarii iau chirie pentru o camera din 3cate 5-600 de eur de la firme; si ar vrea ca tot eu contribuabilul de buna credinta sa le repar fatadele ca apoi sa ia pe chirie alte mii de euro in plus ca doar sunt in zona 0? si cei care au stat inainte de 89 acolo si urmasiii lor care se bat cu pumnu in piept ca sunt vechi timisoreni… sunt doar vechi nomenclaturisti care au cumparat pe nimic apartamentele alea si nu vor sa renunte la statut; singura si marea importanta ar fi ca cei care cumpara sa poata face fara tagada dovada provenientei curate a banilor

  28. Oltenii si viniturile nu au cum sa priceapa desi li s-a explicat.
    Dar eu va intreb de ce sunt reabilitate blocurile ?Acolo nu sunt tot proprietari?Sau acolo stau viniturile si alea au prioritate ?Nu tot din ,,banii ,,contribuabilului,,…Dar bataia de joc facuta prin oras de primar nu tot din banii ,,contribuabilului,, este?
    Oamenii aia nu cer renovarea caselor.Ci ajutor in renovarea fatadelor! Fatade care dau renumele acestui oras,nu lor personal.SI voi cand ati debarcat din oltenia aici,tot la fatadele alea vieneze v-ati holbat si v-au incantat incat nu v-ati mai intors la colibele voastre!
    Rusine sa va fie pentru ingratitudinea si ipocrizia crase de care dati dovada…

    • Uau, …fatade vineneze….uau. Oare fatadele vieneze din Timisoara sunt la fel de chipeșe ca fatedele vineze din Viena? 🙂

  29. 1. Fatada face parte din cladire
    2. Valoarea apt. din acele cladiri depinde de cum arata cladirea, inclusiv fatada. De ce noi timisorenii sa dam bani prin taxe, pt. removare, ca ca preturile la aceste apartamente sa creasca? Sa le vanda/schime pot sta la fel de bine intr-un apt. de bloc ca marea majoritate, la 50 de mii de euro in loc de 100 de mii.

  30. De ce ,,voi,,timisoarenii dati bani pentru izolatia blocurilor?De ce ,,voi,, timisorenii dati bani pentru fanteziile lui robu gen ,,ACS Poli? De ce ,,voi,, timisorenii dati bani pentru lucrari hidoase ca ,,statuile,, din centru?
    Gandirea asta tipic sudista ,,sa moara si capra vecinului,, va da de gol cand apareti oriunde…

  31. Punctul de vedere al primarului și consilierilor din primăria Timișoarei, este punctul de vedere al unor politruci, manipulați de securiștii ce-au manipulat întreaga societate a ultimului sfert de veac, în propriul lor interes. Au pus pe alții sa ucidă, pentru a crea victime și revolta, au scos armata cu tancurile pe străzile Timișoarei și-au vandalizat-o prin împușcare, prin mitraliere, asa cum au făcut și-n București, unde-au fost alocate fonduri speciale, destinate reparațiilor și reconstrucției, acolo unde reparațiile n-au mai fost posibile.
    Cetățenii Timișoreni din Cetate, nu sunt „capitaliști” ci doar niște victime provinciale pauperizare, ce trebuie sa plătească din firmiturile resurselor volatilizate de bancherii ce nu lucrează pentru comunitate.
    Dacă bănci de prima mana, precum BCR-ul, cu sedii în Timișoara, nu-și aloca fonduri pentru reabilitarea propriilor fațade, de ce-ar credita avantajos, orașul cu pretenții de „Capitala culturala”, aflata pe mana „culturnicilor” comuniști, în condițiile în care toți guvernanții ultimilor 26 de ani, s-au cam pierdut în hârțoage cu propriile interese, ce pretenții pot ridica stăpânii de sclavi decât tot aceștia sa plătească?!

  32. Petrus, dute omule la doctor.

  33. De unde sa stii tu mai ,,un cetatean,, cum a fost atunci?Pe vremea aia umblai cu slapi de cauciuc la ,,muica,, la bordei…

  34. mai Andreian sau cum te cheama,stergete la gura cand mai vrei sa vorbesti despre Timisoara .in anii ’70 cand eu copilaream pe strazile din „fabric”sau „printul turcesc”tu eventual erai o „laba”.

  35. Da, conducerea este aceiasi ca acum 27 de ani LOL Cei care sunt acum la primarie „.Au pus pe alții sa ucidă”. Multa prostie in comentariile de pe site, dar cred ca tu meriti un premiu special.

  36. Da, sunt, pt. ca au fost proiectate de ACEIASI ARHITECTI (vinenezi!),

  37. @..un cetatean,,…poate…zic ,,poate,,ai copilarit prin printul turcesc(nu prea e lauda,dar na…,, dar asta nu schimba cu nimic faptul ca parintii dumitale sunt veniti din sud…noii ,,timisoreni,, adusi de comunisti in Banat…

  38. @Adreian1,tinere sunt timisorean de cel putin 3 generatii(pe acte)dar asta nu ma face sa-i urasc pe olteni sau pe moldoveni.cred doar ca exista oameni buni si oameni rai.atat.oricum referitor la subiect indiferent de unde ne tragem avem datoria ca cetateni ai acestui oras sa ne intretinem proprietatile si sa nu stam cu mana intinsa la autoritati,pana la urma este mandria noastra sa avem un oras” ca afara”.

  39. As zice ca si tiganii trebuie bineeeeeeee cercetați ! Nu se face nimic in acest sens ! Vai Doamne , de unde au rromii astia bani de – si placheaza turnuletele cu marmura etc ?! Ca si arhitect si cu părinți ingineri ne dam seama de Jalea din Timișoara !!!! Li s a dat nas cu muult peste măsura !!!! Sunt extrem de suparata : 6 ani de studii , master , iar rromii astia ne sfidează !!!!!! Propun controale ANAF ! Sau pronia cereasca ! Știți ca la.Budapesta sunt Izolații in cartiere separate ??? Păcat dar plec din tara !!!!

  40. Adreian, da am inteles totii ca tu esti cel mai timisorean om de pe planeta cu sange violet iar familia ta a infiintat orasul asta/banatul/stratul de ozon si apa calda. Suntem cu totii prufund impresionati de genealogia ta nepatata de rasele inferioare precum oltenii/moldovenii/bucurestenii asupritori etc.

  41. @Podsekalnikov…nu sunt timisorean sunt banatean.Dar locuiesc in Timisoara de la 4 aniNu am inventat nimic si nu am nici un merit ca m-am nascut aici si nu in alta parte.Meritul meu este ca am aderat la toate valorile civilizatiei si mi le-am asumat..Ma comport cat pot de bine.Nu arunc gunoaie.Nu imi injur mama.Nu imi bat nevasta.Nu ma ocup cu satanismul/ocultismul.Nu incerc sa parvin.Muncesc sa ma realizez .Si o fac cu constinciozitate.Nu imi sap colegii si nu calc pe cadavre sa ajung sef.Imi cinstesc memoria inaintasilor.Incerc sa fiu mai bun in tot ce fac.Nu vreau sa ,,moara si capra vecinului,,.
    Ma bucur de reusitele lui. Ma mandresc cu locul natal si nu o sa plec niciodata de aici,oricat de rau ar fi.
    Vezi tu,nu locul de nastere ne deosebeste ci normele de civilizatie si bun simt.La care aderam sau nu.Din proprie vointa.
    Daca cei care vin aici la mai bine,s-ar asimila,nu ar fi nici o problema.Problema este ca nu o fac.Tin cu tot dinadinsul sa iasa in fata ca paduchii in frunte.Pe noi ne-au civilizat austriecii.Cu paru` e drept dar au facut-o.Pe altii nu au reusit nicicum.S-au facut haiduci si au fugit in munti doar sa nu se civilizeze.
    Astea sunt doar cateva dintre diferentele dintre zone.Nu dintre mine in special si altul .
    Cate despre cat de asupritori sau nu sunt bucurestenii,mai citeste istorie.
    Iti recomand Memorandum scris de Iuliu Maniu in 1938.
    Revenind la fatade,eu sunt de acord ca din banii mei de taxe si impozite sa se renoveze fatadele istorice.Mult mai bine decat sa sponsorizeze AC Recas.Si este o falsa problema cresterea valorii apartamentelor.Daca sunt paragina inauntru,poate fi fatada poleita cu aur ca tot nu au valoare.
    Despre blocurile placate cu polistiren de ce nu va plangeti ca le creste valoarea?Aud?

  42. Ar fi fost bine ca primarul sa fi citit articolul de mai jos, inainte de a scoate „porumbei” pe gurița:
    http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/149877/cladiri-istorice-ruina-salvare.html

  43. numai vorbe ,robule!…………..

  44. Sa ne uitam si la cauzele degradarilor : Statul este cel care le-a inapoiat uneori in prag de ruinare.

    „Vreau sa atrag atentia asupra cauzelor degradarilor si ruinarii a multor constructii, in special din Bucuresti, cauze care nu pot fi ignorate daca vorbim de intentiile de remediere a situatiei. Problematica retrocedarii sta la baza celor mai multe astfel de situatii. Imaginati-va un proces de retrocedare care dureaza uneori un deceniu sau mai mult, timp in care proprietarul este in continuare statul, adica cel care a expropriat sub comunisti, dar care nu mai are grija de proprietate stiind ca o va pierde sau ca exista acest risc, proprietatea fiind revendicata. Asta face ca noul vechi proprietar sa fie pe de o parte extenuat de durata proceselor fara a avea posibilitatea sa intervina asupra constructiei sau sa o instraineze catre cineva care are posibilitati si interese de a reabilita, pe de alta parte primeste inapoi o proprietate de cele mai multe ori intr-o stare jalnica, neintretinuta, afectata si uneori in prag de ruinare. Si pana la urma daca privim in ansamblu fondul construit, cine este cel mai bun proprietar, adica isi intretine, ingrijeste si valorifica proprietatile, statul sau prorprietarul privat in general, referindu-ma aici la cel care are continuitate si nu la retrocedarile pe care le-am explicat mai inainte

    Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/149877/cladiri-istorice-ruina-salvare.html#ixzz3wRaK8IcM
    Follow us: @WallStreetRo on Twitter | WallStreetRo on Facebook

    QOD!

  45. Adreian, sunt total de acord cu postarea ta de la (05.01.2016 – 16:15 PM).Corect.

  46. Dacă vreți clădiri reparate faceți ceva cu funcționarii de la urbanism. Luati-le dreptul la șpagă. Vor trece mai ușor documentațiile de proiectare.

  47. Ce faci domn’ primar? Te apuci de confiscari? S-au terminat proprietatile Primariei?

  48. Ce logica de fier ai :
    ” este o falsa problema cresterea valorii apartamentelor.Daca sunt paragina inauntru,poate fi fatada poleita cu aur ca tot nu au valoare.” LOL
    Daca cineva cumpara apartamentul si este pe dinanutru degradat dar fatada e o.k., inseamna ca trebuie sa investeasca bani sa-l faca o.k. NUMAI la interior, care este MULT MAI PUTIN decat cazul in care ambele si fatada si interiorul sunt degradate si care inseamna ca trebuie sa bage bani si in fatada pe langa interior.
    Deci in primul caz, chiar cu un interior naspa, a crescut SEMNIFICATIV valoarea apartamentului, contrazicand afirmatia ta.
    Daca vrei sa investesti banii tai de taxe ca sa cresti valoarea apartamentelor altora esti liber sa fi de aceasta parere, dar ma indoiesc ca marea majoritate a timisorenilor au cazut in cap si asa ceva se va aplica.