Lacul lebedelor in Timisoara? Unde vom sta pe sezlonguri sa admiram gratioasele pasari? FOTO!

TIMISOARA. O oaza de verdeata in care isi vor face loc lebede, banci, sezlonguri si panouri fotovoltaice. De asta vor avea parte timisorenii din zona Freidorf-Andreescu, odata ce Balta Lamaita va fi curatata de mizerie si va fi reamenajata, cu aproape 500.000 de euro, bani din bugetul local.

Muncitorii firmei care a castigat lucrarile s-au apucat deja sa imprejmuiasca balta pentru a incepe in cele din urma lucrarile. Nu s-au atins de balta pana cand primarul Nicolae Robu nu s-a dus la fata locului sa le inmaneze oficial ordinul de incepere a lucrarilor.

Dupa modernizare, Balta Lamaitei va avea o suprafata mai mica, de 9.218 metri patrati. Cei care se ocupa de amenajarea au mult de munca: sa o curete de gunoaie, sa o umple cu nisip curat si apoi sa ii faca reconstructia ecologica peisagistica. Potrivit reprezentantilor primariei, in jurul baltii vor fi banci noi, pergole, cosuri de gunoi, dar si o… cismea de cartier si alei pietonale.

„Amenajarile vor fi destul de complexe, se va schimba inclusiv profilul acestei balti, acum este o balta aproximativ dreptunghiulara, forma ei va fi modificata, va fi curatata, evident, dragata, apoi se vor amenaja malurile, un ponton, pe mal vor fi banci, vor fi locuri dotate cu sezlonguri, unde cetatenii vor putea sa isi petreaca timpul liber. Vor fi plantati si arbori, va fi realizata o fantana, o cismea pentru baut apa, si un put pentru a alimenta sistemul de irigare care va fi in zona. De asemenea, vom folosi aceasta balta si pentru preluarea apei pluviale. Va fi primul loc in Timisoara in care apa pluviala de la blocuri va fi colectata si directionata catre aceasta balta, si nu va mai merge in reteaua pluviala a Aquatim. Consecinta directa va fi ca cetatenii nu vor mai trebui sa plateasca acea apa, care in mod firesc pana la urma este platita la cei care ofera o retea si o intretin. Vorbim despre blocurile din imediata vecinatate”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Potrivit edilului, tot mobilierul urban va fi facut din lemn reciclat, dar si din lemne noi, iar intreaga zona va fi luminata cu energie de la soare, pentru ca vor fi montate panouri fotovoltaice. Timisorenii vor putea sta pe sezlonguri si admira lebedele sau ratele salbatice ce se vor plimba pe luciul de apa. Nu se stie inca daca se va putea pescui in Balta Lamaita, insa primaria nu planuieste sa o populeze cu pesti.

„Vom avea si pasari, fara indoiala. Vom vedea ce fel. Si lebede, de ce nu, eu cred ca se potriveste sa avem lebede si pe aceasta balta, cu toate riscurile pe care le putem presupune. Se va putea si pescui daca vor aparea pesti… Se curata mai intai, dar in mod cert va fi populata cu peste balta, daca nu de catre noi de cetatenii care sunt pasionati de pescuit”, a mai spus Robu.

Lucrarile vor fi facute de firma SC Kasdum SRL, care a castigat licitatia organizata de primarie, valoarea totala a contractului fiind de putin peste 2 milioane de lei. Balta Lamaita va avea o noua infatisare in luna noiembrie a acestui an, cand ar trebui sa fie finalizate lucrarile.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 1990: Marea Viena, lacuri, lebede, concetateni de ai nostri, rezultat istoria lebedelor mancate!
    2015: Mica Viena , lacul lebedelor (nu baletul), concetateni de ai nostri … ?