Lastunul, autoturismul de colectie „made in Timisoara”! Dacia 500 s-a fabricat in halele fostei intreprinderi Tehnometal

TIMISOARA. In contrast cu limuzinele luxoase, de zeci de mii de euro, care pot fi vazute pe strazile Timisoarei, masinutele Dacia 500 – Lastun par sa reprezinte o adevarata sfidare la adresa participantilor la trafic.

Lente, cu cozi de fum si gata-gata sa se dezmembreze, aceste autoturisme de conceptie exclusiv romaneasca isi traiesc ultimele curse pe drumurile publice.

Conform datelor oficiale, din parcul auto aferent judetului Timis, care numara peste 270.000 de autovehicule, fac parte si 31 de Dacii 500. Inmatriculate si cu drept de a iesi in trafic oricand isi doresc proprietarii lor.

In conditiile in care Dacia 500 s-a fabricat la Timisoara, in halele fostei intreprinderi Tehnometal, pe Calea Buziasului, cei care inca se mai urca la volanul unei asemenea masini o fac, cu siguranta, si manati de un impuls nostalgic. In urma cu mai mult de 20 de ani, cand se lucra la prototipul acestei masini, toti specialistii implicati in proiect aveau convingerea ca vor realiza un autoturism foarte popular, de genul Volkswagen-ului din Germania.

Trebuia facut un autoturism cum n-a mai fost pe piata. Sa aiba mai putin de trei metri lungime si care sa poata transporta doi adulti si doi copii. Mai trebuia sa consume 3 litri la suta de kilometri si sa coste 17.000 lei. Din pacate, la Tehnometal, unde se fabrica masina, lucrau oameni cu mentalitate de fabricanti de custi de iepuri, care n-au muncit nici macar o ora in industria auto“, isi aminteste Constantin Hlebovschi, unul dintre inginerii din echipa de probe.

Din stenograma unei discutii cu echipa de specialisti care lucra la proiect, reiese nerabdarea lui Ceausescu de a scoate masina pe piata cat mai repede.

Primele doua-trei bucati sa fie gata pana la 23 august, ca sa putem iesi cu ele la demonstratie. Adica trebuie inceput imediat, luat un model de motor mic si facut o schita, nu spun proiect, nici nu vorbesc de proiect. Schita sa fie facuta din lemn sau din tabla, imediat pregatit si pe urma, intr-o saptamana, sa incepeti sa turnati piesele, fara calcule, fara proiectare. Nu proiecte ne trebuie, ci sa lucram in trei luni ceea ce se lucra inainte in trei ani“, le explica Ceausescu inginerilor in timpul unei intalniri de lucru. in perioada 1988-1990, la Timisoara s-au produs nu mai putin de 6.000 de masini, a caror vanzare a continuat pana in anul 1992. intrucat peste 90% din materialele folosite erau din productia interna, pretul unui asemenea „bolid“ a fost de 52.000 de lei.

„Fiara soselelor”

Prototipul autoturismului Dacia 500 Lastun a fost definitivat in 1984, la Bucuresti, dupa testari care au durat aproape patru ani, iar fabricatia de serie a inceput in anul 1986, la Timisoara, in halele fostei intreprinderi Tehnometal.

In acel moment, automobilul de mic litraj – pe care proiectantii il alintau „fiara soselelor“ – a fost botezat Dacia 500 Lastun, desi nu avea nici o legatura cu uzinele de la Colibasi in care se fabrica Dacia. A fost scos oficial la vanzare in data de 26 ianuarie 1988, exact de ziua presedintelui Nicolae Ceausescu.

Consumul redus, de numai 3,3 litri la suta de kilometri, si viteza maxima de 106 kilometri pe ora, i-a determinat pe multi romani sa renunte la Dacia 1300, dupa care se putea astepta pana la zece ani, pentru a-si achizitiona un Lastun.

Dupa numai doi ani de la demararea productiei, sub pretextul ca masina nu-i mai reprezenta pe romani, s-a renuntat la fabricarea Lastunului, dar vanzarile au continuat pana la epuizarea stocului de marfa. In 1992, Fabrica de autoturisme Timisoara si-a inchis definitiv portile, devenind un depozit imens pentru autoturismele Matiz si Cielo.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. de ce sinteti circotasi ce masina se putea realiza in 2 3 ani de experiente daca ar fi fost lasati sa produca acum dupa 20 de ani alta ar fi fost situatia uitativa numai la noul fiat 600 este si in top gear

  2. Dupa cum este scris reportajul , pare sa fie cineva care isi permite sa-si cumpere usor o masina si este si rau informat (ca sa nu zic altfel).
    Afirmatia cu cozile de fum si cum ca sunt gata sa se dezmembreze , pare sa fie a unui carutas . Am LASTUN si are peste 80.000 km facuti pe munte , de mai multe ori la Mangalia sau Tg. Jiu , Cluj , Deva , Brasov , Sibiu (pe Transfagarasan)……
    RUSINE sa-ti bati joc de un produs romanesc ! RUSINE !