Leoaicele de la Gradina Zoo din Timisoara, duse in vara in Africa de Sud, s-au ingrasat si le merge foarte bine. VEZI FOTO si VIDEO din rezervatia africana!

TIMISOARA. Cele 4 leoaice care au fost duse in luna iulie a acestui an intr-o rezervatie din Africa de Sud o duc mai bine ca oricand. Si-au regasit paradisul in LionsRock, dupa o viata intreaga petrecuta in tarcuri de Gradini Zoologice.

Potrivit specialistilor care se ocupa de ele, animalele capata din ce in ce mai multa incredere, indrazneala si placere de a explora natura din jurul lor. Sunt in mediul lor, dupa o viata petrecuta intr-un tarc extrem de stramt, direct pe ciment. Pe zi ce trece isi recupereaza din instinctele naturale de animal de prada.

Pe 3 iulie, leoaica Andy si alte 3 leoaice de la Gradina Zoologica din Timisoara au inceput drumul catre o noua viata. Au calatorit peste 14.000 de kilometri pana in Africa de Sud, ca sa cunoasca pentru prima data mediul din care provin.

Odata ajunse la LIONSROCK, animalele au fost eliberate in asa numitele tarcuri de adaptare, mai mici decat cele permanente. Aceste tarcuri au cate 0,5 ha si sunt special amenajate pentru nou veniti, ca sa se adapteze mai usor la noul mediu si ca sa fie monitorizati mai usor.

„Ca in cazul tuturor felinor mari aduse la LIONSROCK, celor 4 leoaice din Romania li s-au introdus in tarcuri asa numitele enrichments – elemente de stimulare a comportamentului natural: mingi agatate de sfori, bucati de carcase sau de blana, saci umpluti cu un amestec de paie, condimente si fecale de animale de prada sau bucati de carne ascunse in tufisuri sau in scorburi de copac. Toate aceste lucruri le stimuleaza sa se joace, sa elimine stresul si comportamentul stereotip specific animalelor tinute in captivitate, dar si sa-si regaseasca instinctele naturale, tocite dupa ani de stat dupa gratii”, spun cei care se ocupa de animale.

Iata povestea ingrijitorilor de la LionsRock despre cele 4 leoaice duse din Timisoara!

Mancare, joaca si relaxare, noile preocupari ale lui Andy

Andy si-a revenit cel mai repede dupa lungul drum pana in Africa de Sud. Cele cateva julituri de pe piele capatate in timpul transportului s-au vindecat rapid. In perioada de acomodare la LIONSROCK a fost vizitata zilnic de voluntari, care petreceau cateva ore cu ea. Daca in primele zile a fost mai agitata, plimbandu-se intr-un prin tarc si atragand atentia prin lungi ragete, acum este mult mai calma si relaxata.

In tarcul de adaptare a primit diverse jucarii si elemente de stimulare a comportamentului natural. Daca la inceput le-a ignorat, ulterior a descoperit ca sunt foarte intersante si a inceput sa se joace cu ele. Acest lucru a ajutat-o sa se simta mai bine si sa elimine stresul adaptarii. Medicii de la LIONSROCK au creat un plan nutritional pentru ea, ca sa ajunga la greutatea normala pentru varsta ei. In fiecare zi, Andy descopera lucruri noi. Ori se joaca cu tot ce-i pica in labe, ori il urmareste pe vecinul ei de tarc – un leu matur – pe care-l alearga neobosita de-a lungul gardului.

Andy pare multumita cu noua ei viata si nu mai cauta atat de mult prezenta oamenilor, asa cum fusese obisnuita de mica. A inlocuit stresul si plimbatul obsesiv cu joaca, mancatul si dormitul, lucruri absolut normale pentru varsta ei. In afara de carne de pui si carne de vita imbogatita cu vitamine si minerale, Andy mai primeste oase de vita cu putina carne. Asa a invatat sa-si foloseasca coltii si ghearele, iar aceasta activitate o tine ocupata o buna parte din zi.

Fericire, Frumusete si Libertate

Toate cele trei leoaice preluate de la Zoo Timisoara au fost amplasate in acelasi tarc si au primit nume africane: Rethabile (“Suntem fericiti”), Mosa (“Frumusete”) si Tokoloho (“Libertate”). Leoaicelor le place sa exploreze imprejurimile pas cu pas. Cea mai calma si increzatoare dintre ele este Mosa, care poate fi considerata fara indoiala capul grupului. Pe Mosa o poti vedea mai tot timpul alaturi de Rethabile.

In ciuda numelui, Tokoloho era la inceput foarte timida si continua sa se ascunda atunci cand apareau ingrijitorii din rezervatie. Cand a ajuns pe pamant african, Tokoloho preferat sa ramana in cusca o zi si jumatate pana sa indrazneasca sa iasa si sa se plimbe prin tarc. Insa, zi dupa zi, Tokoloho a capatat mai multa incredere. Si-a gasit locul ei preferat in tarc, unde se tolaneste si se lasa mangaiata de razele soarelui african. A devenit mai relaxata in preajma oamenilor, nu se mai ascunde cand ii vede pe ingrijitori iar, mai nou, a inceput sa fie interesata de ceilalti lei din rezervatie.

Video-ul nu poate fi incarcat.

De la un tarc de 42 m2 la un tarc de peste un hectar

Toate cele patru leoaice aduse din Timisoara mananca foarte bine, iar starea lor generala se imbunatateste vazand cu ochii. Daca Andy primeste zilnic circa 3 kilograme de carne de vita, cu tot cu oase si piele, celelalte 3 leoaice primesc de doua ori pe saptamana circa 15 kilograme de carne de vita, acesta fiind orarul de hrana obisnuit pentru grupurile de lei. Toate felinele primesc suplimente nutritive adaugate hranei, respectiv minerale si vitamine.

Dupa perioada de adaptare, leoaicele vor fi mutate in tarcurile permanente, care au o suprafata de minimum un hectar, in functie de marimea grupului in care sunt amplasate. Ca o comparatie, tarcul in care au trait cele trei leoaice de la Zoo Timisoara timp de 9 ani masura doar 42 m2. Tarcurile sunt construite pe teren natural, avand tufisuri si copaci in perimetru. Leii au la dispozitie adapost special pentru noapte, precum si structuri mai inalte pe care sa se poata cocota si odihni. Alte structuri naturale, fabricate din trunchiuri de copaci, ofera animalelor posibilitatea de a se ascunde si de a se adaposti. In prezent, VIER PFOTEN cauta un partener de tarc pentru Andy, deoarece felinele sunt animale cu un comportament social foarte dezvoltat.

LIONSROCK, sansa la o viata normala

Pe langa cele 4 leoaice din Timisoara, VIER PFOTEN a transferat pana in prezent 28 de lei si un tigru din Romania catre rezervatia LIONSROCK. Animalele traiau in mizerie in gradinile zoo din Romania sau erau tinute in conditii improprii de catre persoane fizice.

Situata in Africa de Sud (la 300 km de Johannesburg), rezervatia LIONSROCK se intinde pe 1242 ha si este construita dupa cele mai moderne standarde. Felinele au aici posibilitatea sa traiasca conform necesitatilor fiziologice ale speciei, sub permanenta supraveghere a echipei VIER PFOTEN si evaluarea periodica a medicilor veterinari. Costul aproximativ pentru ingrijirea unei feline mari introduse in rezervatia de la LIONSROCK este de 400 de euro pe luna. In rezervatia LIONSROCK mai traiesc zebre, antilope gnu, cai si o mare varietate de pasari.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Domnisoara Milena, ar fi bine sa stiti ca pluralul de la minge nu este mingii ci mingi. E mai greu cu romana, nu?